Artist Talk og samtale: Marie Kølbæk Iversen (DK) + Mudi Kramer Berthelsen (GL) om transatlantiske erindringsspor mellem Grønland og den vestjyske hede

Torsdag d. 15. September kl. 17:00

O – Overgaden 

Fri entre

Torsdag d. 15. september kl. 17:00 kan du møde udstillingsaktuelle Marie Kølbæk Iversen i samtale med Mudi Kramer Berthelsen, der er kendt fra grønlandsk radio og tv, samt fra podcasten Ilisimasat nalituut—’Værdifuld Viden’—som hun producerer i samarbejde med Grønlands Universitet Ilisimatusarfik for at formidle den forskning, som universitetet producerer. Kramer Berthelsen er grønlandsk og Kølbæk Iversen er dansk, men de er også slægtninge, bundet sammen af fælles aner på den vestjyske hede og med en fælles interesse for at undersøge, hvordan international geopolitik udmønter sig på intime og mikropolitiske planer mellem mennesker og i familier.

I de senere år er Danmarks koloniale historie i Grønland kommet til fornyet debat, i takt med at de konkrete omstændigheder omkring den danske stats kontrol- og fordanskningstiltag efter Grønlandskommissionens betænkning, G50, afdækkes.

Gennem de familietråde, der binder dem sammen, afsøger Mudi Kramer Berthelsen og Marie Kølbæk Iversen i denne samtale nogle af de moderniseringsprocesser, der har udspillet sig mellem Grønland og den vestjyske hede siden efterkrigstiden—ikke mindst i kølvandet på Grønlands indlemmelse som amt i det danske kongerige i 1953.

Artist talken tager udgangspunkt i Marie Kølbæk Iversens udstilling Rovhistorier på O – Overgaden (26. aug – 23. okt), der udspringer af kunstnerens igangværende ph.d.-projekt. Med Rovhistorier krydser Marie Kølbæk Iversen tid, grænser og kulturer, når hun rejser ind i øjelinsen på havkalen; en dybhavsfisk, der også er kendt som grønlandshaj. Havkalen færdes på tværs af det nordiske Atlanterhav fra Hvidehavet og Skagerrak i øst, til Grønland og Svalbard i nord og Canada i vest. Nyere marinbiologisk forskning har påvist, at den kan blive op til mellem 272 og 512 år gammel, hvilket gør den til det længstlevende hvirveldyr i verden. Ved at syntetisere kunst, folkeminde og moderne videnskab lægger Kølbæk Iversen med Rovhistorier op til refleksion over de forgangne 500 års koloniale, imperiale og miljørelaterede kampe i den nordlige atlanterhavsregion—ikke mindst i Grønland—hvor den danske indflydelse har været og fortsat er central.

Artist talken foregår på dansk.

Tilmelding er ikke nødvendig, og entreen til O – Overgaden er som altid gratis.

Læs mere om O – Overgadens program og aktuelle udstillinger på hjemmesiden: www.overgaden.org

Skriv et svar