SMK søger en studentermedarbejder til Den Kongelige Kobberstiksamling

Med flere hundrede tusinde danske og udenlandske tegninger, grafiske blade og fotografier er Den Kongelige Kobberstiksamling landets største samling for kunst på papir. Samlingen, der oprindeligt var i de danske kongers eje, blev åbnet for offentligheden i 1843 og har siden 1896 været hjemmehørende i Statens Museum for Kunst. Samlingens værker spænder fra 1200-tallet og frem til i dag og kan beses af publikum i museets studiesal. Vi søger nu en studentermedarbejder til at assistere i arbejdet med samlingen.

Du skal blandt andet:

  • Besvare telefoniske og skriftlige kunsthistoriske forespørgsler.
  • Betjene gæster i studiesalen, herunder fremtage og lægge værker på plads.
  • Vejlede gæsterne om brug af faglitteratur, holde opsyn, etc.
  • Opdatere museets kunstdatabase og lave anden form for samlingspleje.
  • Assistere i udstillingstilrettelæggelse.

Opgaverne udføres i tæt samarbejde med Kobberstiksamlingens inspektører og de øvrige medarbejdere i studiesalen.

Kvalifikationer

Vi forventer, at du er studerende på kunsthistorie-studiet eller tilsvarende, har god erfaring med brug af MS Office og behersker et skriftligt dansk. Det er en fordel, hvis du har kendskab til SARA, den fællesmuseale database, men det er ikke et krav.

Hvis du får tilbudt stillingen, skal du fremvise en straffeattest.

SMK ønsker en medarbejdersammensætning, som afspejler det omgivende samfund, og opfordrer derfor alle kvalificerede personlig baggrund til at søge jobbet.

Løn- og ansættelsesvilkår

Ansættelse sker i henhold til gældende Fællesoverenskomst mellem Finansministeriet og Offentligt Ansattes Organisationer – Det Statslige Område (OAO-S-fællesoverenskomsten) samt Organisationsaftalen mellem Finansministeriet og HK/Stat for kontorfunktionærer mfl. i staten.

Aflønning sker i henhold til organisationsaftalens timeløn for studerende.

Arbejdstiden er 9,5 timer ugentligt fordelt ligeligt på to dage, enten onsdag, torsdag eller fredag. Der kan herudover være perioder med ekstra lønnet arbejde i forbindelse med tilrettelæggelse af museets udstillinger.

Arbejdsstedet er Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, 1307 København K.

Tiltrædelse d. 1. maj 2023 – eller efter nærmere aftale.

Ansøgning mv.

Du søger stillingen via vores e-rekrutteringssystem på SMKs hjemmeside www.smk.dk, hvor du under “jobs” følger anvisningerne.

Du bedes uploade ansøgning, CV, dokumentation for beståede eksaminer og evt. anden relevant dokumentation.

Du modtager en automatisk udsendt mail som kvittering for vores modtagelse af din ansøgning mv.

Vi skal have modtaget din ansøgning mv. senest den 2. april 2023.

Vi forventer at holde ansættelsessamtaler torsdag d. 13. april 2023.

Om SMK

SMK er en statsinstitution under Kulturministeriet og er Danmarks hovedmuseum for billedkunst. Museets kerneopgaver er forskning, formidling og bevaring. Se mere på www.smk.dk.

Spørgsmål

Hvis du har spørgsmål vedrørende stillingens indhold, kan du kontakte museumsinspektør Claes Christensen, der træffes på tlf. 25 52 72 13 fra mandag til fredag kl. 11.00-15.00.

Fernisering // Fryd Frydendahl: MAZE – Potential Archives

Fotografisk Center

Fotografisk Center åbner den 24. marts udstillingen ”MAZE – Potential Archives” med kunstneren Fryd Frydendahl. Udstillingen er den største institutionelle soloudstilling med kunstneren til dato, der gennem de sidste 15 år har markeret sig som en af sin generations vigtigste fotokunstnere. Udstillingen tager form som en labyrint og præsenterer både tidligere og helt nye værker, der alle tager udgangspunkt i arkiver, biblioteker og samlinger, som Frydendahl har besøgt enten fysisk eller digitalt.

Om udstillingen
I udstillingen MAZE – Potential Archives udforsker Fryd Frydendahl
forskellige arkiver og samlinger. Frydendahl har udarbejdet værkerne ved at fortolke materiale fra arkiver og samlinger gennem hendes egen særlige fantasi. Værkerne er billedlige referencer, der undersøger og hylder de komplekse systemer, der findes i arkiver og samlinger – fra klassifikationssystemet på biblioteker, til personlige samlinger eller historiske arkiver – digitale såvel som fysiske. I udstillingen indgår værker, hvor Frydendahl har fortolket bøger fra Hillerød Bibliotek i forbindelse med udstillingen LÅNERKORT i Vandrehallen Kunsthal (2022). I MAZE – Potential Archives arbejder Frydendahl videre med trådene fra fascinationen af menneskelige tendenser og udbygger ved at undersøge forskelligartede arkiver og samlinger. Frydendahl former sit eget arkiv ved at skabe nye billedlige referencer gennem hendes værker og viser en klar fascination af menneskets nysgerrighed og behov for systemer. Trådene fra denne fascination udmunder i en eksplosion af referencer og spørgsmål.

Et uendeligt bibliotek
I bogen The Library of Babel af den argentinske forfatter Jorge Luis Borgesbeskriver han et fiktivt og uendeligt bibliotek, hvor alt der kan skrives, allerede er skrevet. En idé der understreger, at virkelighedens arkiver og samlinger aldrig vil blive fuldendt, da uendeligheden kun er potentiel og ikke opnået. Frydendahls værker undersøger dette princip, der lægger op til evig udvikling, cirkularitet, og stiller samtidig spørgsmålstegn ved originalitet. Hvordan opstår der noget originalt i et potentielt uendeligt spind af referencer? Og hvordan opstår referencer i et potentielt uendeligt arkiv af information?

Kom og fare vild
Fotografisk Center er blevet omdannet til en fysisk labyrint bestående af tre lag, der kategoriserer værkerne i et faktuelt, et metafysisk og et skønlitterært lag. De tre lag har fungeret som arbejdsmetode for at kunne overskue det uendelige kildemateriale. Udstillingen belyser og udforsker menneskets fascination og behov for at organisere og skabe system i det uforståelige, for at gemme, erindre og arkivere genstande og viden. Alle de besynderlige og underfundige opdelinger og inddelinger i indekser og kategorier, klassifikationssystemer og detaljerede kartoteker, som nogen har siddet og udtænkt, kan virke vidunderligt kryptiske og lige til at fare vild i, som et menneskesind, som en MAZE.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond, Augustinus Fonden og Statens Værksteder for Kunst.

Om kunstneren
Fryd Frydendahl deler sin praksis mellem Hvide Sande, København og New York, hvor hun arbejder indenfor fotografisk billedkunst. Frydendahl er født på den jyske vestkyst i 1984, uddannet fra Fatamorgana i 2006 og modtog i 2009 et advanced certificate fra The International Center of Photography. Frydendahl har udgivet adskillige bøger og har udstillet bredt de senere år, blandt andet med soloudstillinger hos V1 Gallery, Politikens Galleri og Baxter Street Gallery hos The Camera Club New York. Hendes udgivelse, bogen Nephews (Konnotation 2016), blev efterfulgt af en udstilling hos V1 Gallery, hvor Frydendahl er repræsenteret. Udvalgte værker fra serien Nephews indgår i samlinger hos Statens Museum forKunst, Den Nationale Fotosamling, Det Kongelige Bibliotek samt Kunstmuseum Brandts. Frydendahl er på nuværende tidspunkt skoleleder på Fatamorgana.

Event og publikation
I forbindelse med udstillingen afholdes en samtale med det nye forlag Marrow Press (grundlagt af Jacob Birch og Finn Wergel Dahlgren) og Fryd Frydendahl. Forlaget har netop udgivet bogen Salad Days, en samling af 150 portrætter skabt af Fryd Frydendahl i perioden 2012-2022. Samtalen afholdes den 27. april kl. 17-18 i Fotografisk Center. I forbindelse med udstillingen udgiver Fotografisk Center en mindre publikation, bl.a. med en tekst af Mette Kia Krabbe Meyer, Ph.D. i Kunst og Kulturvidenskab og Seniorforsker i Specialsamlinger på Det Kgl. Bibliotek, som på personlig og essayistisk vis udfolder bibliotekets og litteraturens forunderlige væsen og verden.

Pressefotos, undervisningsmateriale og kontakt
– For interviewaftaler, pressevisning eller yderligere materiale kontakt venligst Fotografisk Center: +45 33930996 / assistent@nullfotografiskcenter.dk
– Pressefotos kan downloades her: www.fotografiskcenter.dk/presse
– Til udstillingen produceres undervisningsmateriale til udskolingen og gymnasiale uddannelsestrin.
– Undervisningsmaterialet kan downloades fra den 24. marts her: www.fotografiskcenter.dk/undervisningsmateriale
– For yderligere information og åbningstider besøg venligst www.fotografiskcenter.dk
– Tags til udstillingen: #frydfrydendahl #mazepotentialarchives
– Instagram: www.instagram.com/fotografiskcenter
– Facebook: www.facebook.com/fotografiskcenter

Foto: Fryd Frydendahl, Petit Cornichon, Eleanor Swordy, Pastel on paper, 14” x 11”, 2022. Moscowitz Bayse

Arrangementer Københavns Hovedbibliotek / marts 2023

TALETID : Bevæbnet med nål og tråd (29. marts)

Tekstiler, håndarbejde og beklædning er for alvor kommet tilbage. Både i litteraturen, på sociale medier og i kunsten. Kig forbi Hovedbiblioteket når vi undersøger, hvordan traditionelle håndværk sættes i spil indenfor bl.a. feministiske dagsordener, antikapitalisme og klimakamp samt i kampen mod fastlåste, binære kønsopfattelser. Panel: Luka Holmegaard, Amalie Smith, Emma Holten og Marie-Louise Bech Nosch. Moderator: Bodil Skovgaard, Dagbladet Information. Der er fri adgang til arrangementet og alle er velkomne.

Link til arrangement: https://fb.me/e/4eF52AZQi

MÅNEDENS FORFATTER marts / Duncan Wiese (30. marts)

Omsorg, arbejde, ømhed, aggression. Kig forbi Københavns Hovedbibliotek og få poetisk overskud, når Duncan Wiese lægger vejen forbi som ’Månedens forfatter’ i marts. Duncan Wiese er netop nu aktuel med sin anden digtsamling, ’Kirsebærplukkerne’, som bl.a. handler om at blive far, hvor digteren forsøger at finde ud af, hvad det vil sige at være far, og hvordan man kan være det, mens man udvider og udfordrer den traditionelle far-rolle. Interviewer: Victor Boy Lindholm. Der er fri adgang til arrangementet og alle er velkomne.

Link til arrangement: https://fb.me/e/Yc8cC71C

Talk: Dierk Schmidt: Other Cases

16 March 5 pm Art Hub Copenhagen invites you to a talk with the artist Dierk Scmidt, moderated by Lars Bang Larsen. The talk is part of the programme Guilt and Debts.

Attending the talk is free, but we recommend securing a seat by taking out a free ticket here: https://billetto.dk/e/talk-dierk-schmidt-other-cases-billetter-802940

The talk will be in English.

Dierk Schmidt’s installation The Division of the Earth: Tableaux on the Legal Synopsis of the Berlin Africa Conference (2005–2011) centers on the Berlin Conference of 1884, one of the most significant events in modern Western history for the definition and legitimization of colonialism.

The Division of the Earth was first presented at documenta 12 in 2007. Schmidt is now embarking on a new research project that focuses on a contemporary instance of post- or neo-colonial geo-politics, namely the struggle for the Arctic.

In this talk, Schmidt will discuss his deconstruction of history painting, his take on artistic research, and his research trajectory on colonial history and geo-politics.

ABOUT DIERK SCHMIDT

Dierk Schmidt (1965) practices a contextual notion of painting that places great emphasis on research in historical and in particular in “factual space”. A recent series of abstract pictures focuses on the Berlin Africa Conference of 1884/85 from an international rights perspective. A second series uses the module of the museum vitrine–so to speak in a painting with other means–to treat the axes of gaze and discourse in (post)colonial argumentation as well as their power of appropriation and formulas of conflicting claims to possession in relation to objects in ethnological collections.

ABOUT GUILT AND DEBTS

Guilt and Debts is a forum for discussions about identity politics and decolonisation. More information: https://arthubcopenhagen.net/en/program/guilt-and-debts/

20% rabat til VINTERSAGA på CPH:DOX

19., 21., 23. og 25. marts.

Hele den menneskelige komedie folder sig ud i en æstetisk formfuldendt og umiskendelig nordisk saga i 24 kapitler, der med sort humor og et sociologisk røntgenblik tager temperaturen på det skandinaviske sind i de mørke måneder.

Hvis man kunne tage et filmisk røntgenbillede af den skandinaviske sindstilstand i vintermånederne, ville det ligne svenske Carl Olssons sorthumoristiske saga i 24 korte kapitler. Hans perfektionistiske og æstetisk formfuldendte ‘Vintersaga’ er en film, der nærmest grundlægger sin egen genre mellem sociologisk analyse og spiddende satire. Alt sammen forankret i vinterens genkendelige virkelighed af hvidt og gråt. Hver scene er en verden i sig selv, men er samtidig en kommentar (og en slet skjult kærlighedserklæring) til hele den menneskelige komedie. Olsson har over en række kort og lange film forfinet sin karakteristiske signaturstil af statisk observerende tableauer fra velfærdsstaten. Med ‘Vintersaga’ har han endegyldigt fundet sin egen stemme og – ikke mindst – rytme. For der er faktisk en større fortælling i det store puslespil af fragmenterede scener og små historier, og den handler om os alle sammen. Kompromisløst og umiskendeligt nordisk i både stil og underspillet humor.

Læs mere på https://cphdox.dk/da/film/vintersaga-da/.

Brug koden DOX23 når du bestiller billetter for 20% rabat.

Mød designer Kathrine Bendixen i morgenformat på Designmuseum Danmark

Kom forbi Designmuseum Danmarks nye morgenformat, hvor du ti tirsdage inden arbejde eller studie kan nyde en kop morgenkaffe og få forskellige perspektiver på design og kunsthåndværk med en række passionerede fageksperter.

I anden udgave af 10 x tirsdag kan du høre om Kathrine Bendixens virke som selvstændig designer med en idealistisk tilgang til materialer og produktion. Kathrine fortæller om op- og nedture i mødet med kommercielle ønsker, effektivisering og masseproduktion – og så fortæller hun om, hvordan et tarm-projekt blev til flere værker og adskillige udstillinger.

kom og bliv inspireret tirsdag den 14. marts kl. 8.30-9.15, der er halv pris på billetter for studerende med gyldigt studiekort. Læs mere og køb billet.