SKULPTUR OG HORROR

TORSDAG 2. DECEMBER KL. 19.30 – 20.30: SKULPTUR OG HORROR
 
Magnus Thorø Clausen er ph.d. –studerende ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet. Han beskæftiger sig med det udvidede skulpturbegreb i en dansk kontekst og har tidligere både skrevet om, og samarbejdet med Martin Erik Andersen, som også vil være til stede under oplægget. Magnus Thorø Clausen vil denne aften holde oplæg om horror, gave-filosofi og det submediale rum i Martin Erik Andersens skulpturer.

Sted: Den Frie Udstillingsbygning, Oslo Plads 1, 2100 KBH Ø

Klog praktikant til Golden Days

Golden Days – KBHs historiske festival søger en praktikant, der kan være med til at udvikle koncepter og arrangementer for den kommende festival. Festivalens tema er TRO – eller religiøsitet i kunst, arkitektur, litteratur og hverdagsliv.

Som praktikant medvirker du til at
– konceptudvikle festivalens program
– udvikle og producere fyrtårnsaktiviteter
– samarbejde tæt med festivalens store netværk af kulturinstitutioner i Københavnsområdet

Du skal have flair for nyskabende formidling på tværs af temaer, have et godt historisk overblik og kunne tænke i oplevelser, der udfordrer publikums forestilling om, hvad historie er.

Du vil få dine egne opgaver og forventes at kunne tage ansvar for at følge dem til dørs.
Praktikstillingen er ulønnet, men vi garanterer masser af udfordringer, oplevelser og ikke mindst værdifuld erfaring med kulturformidling. Start 1. februar.

Send lidt om dig selv og et cv til festivalchef Ulla Tofte ulla@nullgoldendays.dk. Du er også velkommen til at ringe på 20700146 for yderligere oplysninger

BAG OM CARL NIELSEN OG ANNE MARIE CARL-NIELSENS LEGAT

Mai Misfeldt er koordinator for Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat, samt forfatter og redaktør på udstillingens katalog.

Mai Misfeldt vil fortælle om legatets historie, årets tre hædersprismodtagere

Sophia Kalkau, Martin Erik Andersen og FOS samt trække

historiske linjer til Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens kunstneriske virke. Herefter vil der være omvisning i udstillingen

Den 27/11 kl. 11-13.

City Talks #5 – Visioner og Støttekroner

Hvordan får du realiseret din fantastiske idé og banebrydende vision?

Torsdag d. 9 december kl. 18-22
er der paneldebat og musik i
Dragens Hule, Refshalevej 209
(Ved endestation bus 40 – se skiltning)

Hvordan får du realiseret din fantastiske idé og banebrydende vision?
Fire aktører fra den københavnske kulturscene debatterer hvordan man gennemfører projekter og får de nødvendige ressourcer. Så hvis du er i gang med et projekt – eller blot er nysgerrig – vil City Talks #5 kunne give dig en masse praktiske og overordnede indspark – og forhåbentlig tankevækkende historier og anekdoter.

Peter Bjerg er social iværksætter og projektrådgiver i Københavns Projekthus (KPH), Supertanker, Center for Socialt Entreprenørskab (RUC), Urban Passion, Metapol og lidt mere rundt omkring.

Rikke Rasmussen er koordinator hos Projektværkstedet, der hjælper foreninger, projektgrupper, netværk og projektmagere til at opstarte og videreudvikle ikke-kommercielle projekter i København.

Wunderkammer er stiftet af Luke Cooper og Sam Moore, og er en platform for kunstnere der giver mulighed for at afprøve og inkorporer nye idéer ind i live-events – herunder Drive-In performance, Distortion Final Party, Wonderland and Diesel.

Christian Fumz har stiftet Bolsjefabrikken, lavet det kulturelle samlingspunkt Knuden, og er ved at starte Givrum.nu – en interesseorganisation der arbejder for ibrugtagning af tomme bygninger og har herigennem fået stillet en grund på 6400m2 med gamle fabriksbygninger til rådighed.

Gunni & Nitterne levere kl. 20:30 musikalsk nærvær og galskab. Med vokal, harmonika, guitar, gulvbas og trommer ruller de hen over scenen som en toptunet veteranbil med rust på dørene og smadret forrude.
FRI ÉNTRE OG MAD

Der vil kunne købes øl og vand i baren (husk kontanter – ingen dankort!!) Tak til Dragens Hule (på facebook.com) og Christianshavns Lokaludvalg.

Arrangører
– City Talks // Netværftet

Kontakt:
30 23 43 16 (Line Loklindt)
26 84 99 74 (Steen Andersen)

SPOR søger praktikant til produktionsopgaver fra januar-maj 2011

SPOR festival søger praktikant til produktionsopgaver januar-maj 2011

Vil du arbejde med festivalproduktion og samtidsmusik og -kunst, så tilbyder SPOR festivalen et praktikophold i foråret 2011

SPOR søger en praktikant til at varetage produktionsopgaver i forbindelse med festivalen i maj 2011.
Du vil komme til at arbejde sammen tæt med festivalens ledelse og få indblik i og skabe kontakt til et internationalt og dansk musik- og kunstmiljø.

Dine arbejdsopgaver
– Alt det praktiske ift realiseringsproceser og afvikling af koncerter og udstillinger
– Kontakt til og samarbejde med kunstnere og venues omkring produktionsafvikling,
– Koordinering af kunstnerrejser og –ophold
– Diverse forfaldende kontoropgaver, festivalarbejde og meget mere

Om dig
– Du er overbygningsstuderende på Musikvidenskab, Teatervidenskab, Moderne Kultur eller lignende fagområder
– Du har erfaring i planlægningen af kulturelle begivenheder
– Du arbejder effektivt og selvstændigt og kan lide at have mange bolde i luften
– Du formulerer dig godt mundtlig og skriftligt på både dansk og engelsk
– Du kan lide at arbejde praktisk, kreativt og løsningsorienteret og er god til at tage initiativer
– Kendskab til musik og koncertafvikling er et plus, men ikke et nødvendigt krav

Vi tilbyder
Indblik og erfaring med realisering og afvikling af festivalen og dennes koncerter mv.
Du vil kommer i med berøring med programlægning og ideudvikling, planlægning og afvikling af koncerter og udstilling samt meget mere.

Praktik, periode og ansøgning
SPOR festivalen er et lille sekretariat, som er dybt afhængig af gode medarbejdere og praktikanter. Vi betragter vores praktikanter som kolleger og stiller derfor store krav til selvstændighed og engagement. Til gengæld vil du som praktikant ved SPOR festivalen få lov at opleve et meningsfyldt ansvar og en følelse af at være en uundværlig aktør i den proces, det er at lave en festival.

Vi forestiller os at praktikperioden begynder medio januar 2011 og slutter ultimo maj 2011.
Arbejdet kan tilrettelægges så det passer med dine øvrige studieaktiviteter.
Arbejdstiden er ca. 25-30 timer om ugen.
SPOR’s kontor ligger i København.

Selve festivalen finder sted fra d. 5.-8. maj i Århus. I perioden op til og under selve festivalen skal du være indstillet på at arbejde fuldtid og kunne tage til Århus.

Praktikken er ulønnet.

Er du interesseret i at blive praktikant, så send en kort motiveret ansøgning med CV til info@nullsporfestival.dk

Ansøgningsfrist er 6. december 2010 kl. 9.00

Du er velkommen til at kontakte Anne Marqvardsen med spørgsmål på +45 2896 8263.
Om SPOR
SPOR er en festival for ny lyd- og tonekunst med hjemsted i Århus. SPOR fandt sted første gang i 2005 og har som opgave at præsentere national og international lyd- og tonekunst af høj kvalitet for et dansk og udenlandsk publikum. Festivalen samarbejder hvert år med en ny kurator/kuratorfællesskab – i 2011 er de kunstneriske samarbejdspartnere 3 institutioner fra Berlin: Kammerensemble Neue Musik, Singuhr Hörgallerie og Ausland.

Læs mere om festivalen på www.sporfestival.dk

Vild Sjæl af dramatiker Vivian Nielsen på Københavns Musikteater

“Vild sjæl” er en ny musikdramatisk forestilling skrevet af dramatiker Vivian Nielsen og musikken af Michael Vesterskov efter idé af Marianne Mortensen. Dramatiker Vivian Nielsen har med inspiration fra folkeeventyr, overgangsriter og myter, skabt et psykologisk drama for en gennemgående kvindelig karakter og et kor.

Kompositionerne er tænkt som filmiske kommentarer til den kraftfulde poetiske tekst, som Vivian Nielsen har skrevet, og musikken som den udvikling vi mennesker ofte gennemgår, for at forandre handlemønstre, der ikke er til at komme udenom. Stemmer fra en fjern flod. ”Vild Sjæl” er en magisk historie om en kvindes kamp for at slippe vildkvinden fri og genfinde sin naturlige, medfødte kraft.

Tilbud på billetter den 25.-27. november. Læs mere i pdf-en om stykket.

Totalitarisme og samtidskunsten

Internationalt seminar i anledning af Anselm Kiefer-udstillingen på Louisiana:
Totalitarisme og samtidskunsten
arrangeret af professor Jacob Wamberg, Aarhus Universitet og lektor Mikkel Bolt,
Københavns Universitet i samarbejde med Louisiana Museum of Modern Art
Lørdag den 4. december 2010 kl. 11-17.30
I anledning af Louisianas aktuelle udstilling med den tyske kunstner Anselm Kiefer samt udgivelsen af
antologien Totalitarian Art and Modernity (red. Mikkel Bolt og Jacob Wamberg, Aarhus Universitetsforlag) afholder museet et internationalt heldags seminar med emnet Totalitarisme og samtidskunsten, lørdag den 4. december 2010 kl. 11-17.30. Her er en række af de mest vidende forskere inden for feltet inviteret til at holde oplæg om en del af de spørgsmål, der rejser sig i diskussionen om og hvordan kunstværker kan bearbejde traumatiske historiske begivenheder. Oplægsholderne vil tale om forholdet mellem politisk totalitarisme, demokrati og billedkunst. I en samlet perspektivering af erindringsstrategier og politisk kunsthistorie, er det således hensigten med seminaret at bidrage til den aktuelle diskussion om kunstens funktion som et sted for historisk erindring og skabelsen af fællesskaber.
Seminaret foregår på engelsk og finder sted lørdag den 4. december 2010 kl. 11-17.30 i Louisianas koncertsal.
Pris for deltagelse inklusiv entré til museet, frokost og kaffe/kage 225 kr.
Særlig pris for studerende. Tilmelding på www.louisiana.dk.
Antologien Totalitarian Art and Modernity kan købes på Louisiana på dagen til særpris.

PROGRAM:
Totalitarisme og samtidskunsten
arrangeret af professor Jacob Wamberg, Aarhus Universitet og lektor Mikkel Bolt, Københavns Universitet i samarbejde med Louisiana Museum of Modern Art
Lørdag den 4. december 2010 kl. 11-17.30.
Anledningen til seminaret er Louisianas udstilling af den tyske kunstner Anselm Kiefer, hvis værker karakteriseres af et stærkt og langvarigt engagement i de traumatiske begivenheder i Tysklands historie, frem for alt nazismen og dens totalitære politiske projekt, som indebar den systematiske tilintetgørelse af flere end fem millioner jøder i årene 1941-45. En yderligere forudsætning er udgivelsen af antologien Totalitarian Art and Modernity (red. Mikkel Bolt og Jacob Wamberg, Aarhus Universitetsforlag), som undersøger forholdet mellem totalitarisme og kunst, ikke alene inden for totalitære systemer som sådan, men også i demokratier som på forskellige måder kan siges at været præget af totalitære tendenser, bl.a. ved at anvende kunsten som et middel til skabelsen af racistiske eller på anden vis ekskluderende fællesskaber.
Kl. 11.1511.20                  Anders Kold, museumsinspektør på Louisiana og kurator på udstillingen Anselm Kiefer byder velkommen.
Kl. 11.20-11.30                  Mikkel Bolt og Jacob Wamberg: Introduktion
Kl. 11.30-12.15                  Ernst van Alphen, Universitetet i Leiden: ”Re-enacting the Repressed: Reading Kiefer through Duras and Resnais” / ”Iscenesættelse af det fortrængte: Om at læse Kiefer gennem Duras og Resnais”.
Grundet Anselm Kiefers nyiscenesættelse af den nazistiske symbolverden, har visse kritikere beskyldt kunstneren for en melankolsk fiksering på fascismens drømmeagtige ruiner; og har påstået – hvad der gør det endnu værre – at de mytiske dimensioner i hans forestillingsverden antyder, at der bag fascismen findes en eller anden elementær virkelighed eller ubestridt oprindelighed. Dilemmaet drejer sig imidlertid om, hvorvidt hans iscenesættelser er fremgangsmåder, som vil genopstille en fortidig virkelighed eller snarere er øvelser, som tillader en bearbejdelse af en fortrængt virkelighed. Jeg agter at beskæftige mig med iscenesættelsens rolle i Kiefers værk gennem en læsning af Marguerite Duras’ filmmanuskript og Alain Resnais’ film Hiroshima Mon Amour.Kaffepause

 Kl. 12.45-13.30                  Jacob Lund, adjunkt ved Institut for Æstetiske Fag, Aarhus Universitet: ”Negotiating the Post-memorial Spectacle of the Nazi Destruction of the European Jews” / ”Forhandlingen af det postmemoriale skuespil om nazisternes tilintetgørelse af de europæiske jøder”.
Anselm Kiefer, som blev født samme år som anden verdenskrig sluttede, er ofte blevet bebrejdet – f.eks. af Benjamin H.D. Buchloh – at han tilbyder ophøjede og flertydige poetiske meditationer og billedmæssig forsoning i et værk, som demonstrativt begræder den nazistiske fortids politiske barbarisme, men samtidig undgår den type faktuelt specifikke erindring, som man finder i en kunstner som Hans Haacke. Der er utvivlsomt en del sandhed i denne kritik af Kiefers sørgende ophøjethed; men hvis man indtager en mere bekræftende holdning, kunne Kiefers værk også ses som en forhandling om, hvordan man skal fremstille Holocaust uden at gøre begivenhederne til et skuespil og derved bidrage til den såkaldte Holocaustindustri med dens alt for letkøbte varer og meninger. Jeg ønsker at undersøge, hvordan Kiefers værk kan siges at modstå en sådan ‘spektakularisering’ men samtidig formidle og deltage i efterkrigsgenerationens tilvejebringelse af en erindring om Tysklands fortid.

Frokost

Kl. 14.30-15.15                  Jacob Wamberg, professor, Institut for Æstetiske Fag, Aarhus Universitet: ”Mourning the Harvest of the Dragon’s Teeth: The Rustic Dystopias of Kiefer and Baselitz” / ”Sorgen over dragetændernes afgrøde: Kiefers og Baselitz’ landlige dystopier”.
I følge den græske myte, ironisk indkapslet i Kiefers flyvemaskine af bly Jason (1989), sprang bevæbnede krigere op fra jorden efter at dragens tænder var blevet sået af sagnhelten. Store dele af Kiefers værk, samt den tidlige del af kollegaen Georg Baselitz’ produktion, kunne ses som en begrædelse af en moderne version af denne afgrøde – nemlig det totalitære tyranni, der er opdyrket på en grobund af ærbødighed over for den landlige arbejderhelt. I dette indlæg skal jeg skitsere en genealogi for denne ærbødighed, med linjer tilbage ikke blot til dens indlysende højdepunkt i nationalsocialistisk og kommunistisk propaganda, men også til malerier af Jean-François Millet og hans efterfølger Vincent van Gogh. I deres sælsomme flimren mellem udbrændt ørken og manisk blomstring kaster Millets og van Goghs marker således skygger på Kiefers martrede muld, ligesom deres forkrøblede bondehelte virker som stamfædre til Baselitz’ Neue Typ.

Kl. 15.15-16.00                  Gene Ray, uafhængig forsker og underviser i kritiske studier i CCCs forskningsbaserede Masterprogram ved Universitet for Kunst og Design i Genève: ”Totalitarian Accumulation: Art and the Global Social Process” / ”Totalitær akkumulation: Kunst og den globale sociale proces”.
Et totalitetsbegreb er en forudsætning for enhver radikal samfundskritik. Allerede Marx analyserede kapitalen som et ‘besjælet uhyre’, en selvkørende, ondskabsfuldt voksende akkumulation baseret på ‘selvøgende værdi’. Efter anden verdenskrig, bearbejdede både Frankfurterskolen og Situationisternes kritiske teori kulturens rolle i dette totaliserende system af udnyttelse, dominans og social kontrol. Desværre bekræfter forholdene i dag disse ‘totalitære’ tendenser. Dette indlæg er et gensyn med Frankfurterversionen og reflekterer over de nutidige kriser i lyset af Adornos forestillinger om ‘kulturindustrien’, ‘integration’, ‘administration’ og ‘katastrofe’. Det kapitalistiske kunstsystem indplaceres kort i den globale sociale proces, som dominerer det.

Kaffepause

 Kl. 16.15-17.00                  Mikkel Bolt, lektor, Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet: ”Kiefer’s representation of War” / ”Kiefers fremstilling af krig”.
Indlægget beskæftiger sig med spørgsmålet om Anselm Kiefers fremstilling af krig set i lyset af den bredere sammenhæng som benævnes ‘Krigen mod terror’ og nutidens udbredelse af krigsforestillinger.

Kl. 17-17.15  Afsluttende diskussion

Kiefer udstillingsforedrag Louisiana: ”Den tynde røde streg” ved Jörg Heiser

”Den tynde røde streg” ved Jörg Heiser
Hvad er passende? Kunstneriske svar på Holocaust
Onsdag den 8. december 2010 kl. 20 i Louisianas koncertsal

Kunstkritiker med speciale i samtidskunst og mangeårig redaktør af det internationale tidsskrift ’Frieze’, Jörg Heiser tager diskussionen om erindring og bearbejdelse i forhold til Holocaust op, men her med særligt henblik på de emner som to eller tre generationer efter de historiske begivenheder søger at forholde sig til.
Litteraturen kan give stemme til overlevende – fra Primo Levi til Ruth Klüger – og dokumentere koncentrationslejrenes umenneskeliggørelse uden at tilbyde den ‘gode histories’ falske forløsning.
I kunst og arkitektur finder vi monumenter som f.eks. Peter Eisenmans minimalistiske ’Mindesmærke for de myrdede jøder i Europa’ (2005) i Berlin; værket tilbyder ingen historie, men alene en desorienterende oplevelse af rum.
Har kunst ikke nogen frugtbar rolle at spille i memoreringen af Holocaust udover vidneberetninger og abstrakte monumenter? Eller er de ofte spotske værker af en yngre kunstnergeneration – fra Anselm Kiefers serie af fotografier Occupations’ (1969), der dokumenterer hans ‘heilen’ på steder hvor nazi-terroren havde slået ned, til den israelske kunstner Yael Bartanas udførlige 2009 iscenesættelse af kibbutznikker, der opfører en bosættelse midt i den tidligere jødiske ghetto i Warzawa – mere end blot eksponering af en selvsmagende sans for polemik?
Foredraget er på engelsk. Anselm Kiefer-udstillingens kurator, Anders Kold byder velkommen.
Foredraget, som er gratis for museets gæster, er støttet af GOETHE-INSTITUT DÄNEMARK.
Tilmelding tilrådes på www.louisiana.dk. Billetgebyr 10 kr.

Udstillingen er realiseret med støtte fra OAK FOUNDATION Denmark.
Supplerende støtte fra Den Danske Forskningsfond. 

Museets åbningstider: Tirsdag – fredag kl. 11-22. Lørdag, søn- og helligdage kl. 11-18. Mandag lukket. www.louisiana.dk.

Med venlig hilsen
L O U I S I A N A
Susanne Hartz
Pressechef

Bodum: Hovedsponsor for Louisiana.