Læsekreds: ARI. Readings 3#: FCNNNews: The Archive på ARIEL – Feminisms in the Aesthetics

Foto: Maja Theodoraki

”I am here because white people were in my country, because they are still there. What am I? An ‘Indigenous of the Republique’. Above all, I am a victim. I have lost my humanity. In 1492 and again, in 1830. And my whole life is spent recovering it. Not all time periods are equally cruel to me, but my suffering is infinite. Ever since i have seen white ferociousness beat down upon me, I have known that I would never find myself again.”

Houria Bouteldja, Whites, Jews and Us (2016)

Læsekreds: ARI. Readings 3#: 02.02.2020 kl. 14-16

Det er med stor glæde, at vi inviterer til ARI. Readings 3# FCNN News: The Archive. Litteraturen er til dette event udvalgt af FCNN, hvor de, med bidrag fra deres samarbejdspartnere Abdul Dube og Aysha Amin, vil lede læsekredsen med særligt fokus på feministisk arkivering.

Søndag d. 2. februar kl.14-16
Kvindernes Bygning, Niels Hemmingsens Gade 10, 1153 København K
Gratis adgang
Tilmelding til: arielfeminisms@nullgmail.com

ARI. Readings er en serie af arrangementer, hvor vi læser uddrag af den litteratur, som har inspireret og dannet udgangspunkt for kunstneres research. Litteraturen er udvalgt af kunstnere og gæstekuratorer fra ARIELs udstillingsprogram, så der parallelt opbygges et offentligt tilgængeligt arkiv; ARIEL ARCHIVE.

LITTERATUR:
NAWAL EL SAADAWI – WOMEN AT POINT ZERO
RENI EDDO-LODGE – WHY I’M NO LONGER TALKING TO WHITE PEOPLE ABOUT RACE
SARA AHMED – THE CULTURAL POLITICS OF EMOTION
TONI MORRISON – THE SOURCE OF SELF-REGARD
HOURIA BOUTELDJA – WHITES, JEWS, AND US
SHAHRNUSH PASIPUR – KVINDER UDEN MÆND

Biografier:

FCNN / Feminist Collective with No Name
FCNN er et åbent arbejdskollektiv, initieret af kunstnerne Lil B. Wachmann, Dina El Kaisy Friemuth og filmskaberen Anita Beikpour. Deres arbejde er forankret i aktivisme og spænder over performance, video, tekst og workshops ofte i samarbejder på tværs af discipliner. Kollektivet arbejder mellem Berlin, New York, Beirut og København.

Aysha Amin er stifter af Andromeda i Gellerup, en lokal drevet kunst&kultur platform og Smag a la Gellerup, et mad-kooperativ, der løber på lokale resurser og sætter nye dagsordner for byens branding. Hun er også en af kuratorerne bag Aarhus architecture festival og arbejder i et krydsfelt af fælleskab / arkitektur, kunst / aktivisme, samt med research og dokumenteringer af sociale og fysiske forandringer i boligområder, som i Gellerup, hvor hun er født og opvokset.

Abdul Dube, født i Syd Afrika, lever og arbejder i Aarhus, Danmark. Som kunstner og illustator arbejder han med en bred række af medier med særligt interesse for visuel facilitering, samt være vært for samtaleprocesser og skabe råderum for dialog og kreativitet.

FCNN: The Archive er tredje udstilling i ARIELs toårige udstillingscyklus. I udstillingsperioden er ARIELs lokale omdannet til FCNNNews’ nyhedsstudie. Et green- screen rum, der viser de tre episoder i værkserien, FCNNNews. Udstillingen markerer lanceringen af kunstnerkollektivets tredje og nyeste episode i værkserien.
Med FCNNNews : The Archive sætter FCNN nyhedsmediet til debat, ligesom de stiller sig kritiske over for hvem, der får lov at fortælle historierne bag de nyheder, vi læser og ser. Samtidig gøres der status over kunstnerkollektivets hidtidige produktion jævnfør undertitlen: “The Archive”. Arkivet bliver problematiseret, ligesom det at arkivere præsenteres som alt andet end en uskyldig handling. FCNNNews : The Archive sætter spørgsmålstegn ved, hvilke platforme for dialog, der findes, hvem der har mulighed for at tale, og endeligt, hvem der bliver arkiveret.

ARIEL – FEMINISMS IN THE AESTHETICS
ARIEL er en platform for udvikling og formidling af nyskabende udstillinger af høj kunstnerisk kvalitet, centreret omkring nye forgreninger af feminismer i det æstetiske felt.
Ved innovativt at fremme kunstnerisk forskning søger projektet at udvide og nuancere forståelsesrammen for det feministiske felt i dag og skabe en kontaktflade, hvor en bred vifte af emner kan tilgås. Initiativet er orienteret med et langsigtet perspektiv på at forgrene sig ud i nye samarbejder, kontekster og situationer.

KVINDERNES BYGNING
ARIELs udstillingsplatform befinder sig i Kvindernes Bygning, hvor der eksisterer et fælles ønske om at bidrage til den offentlige debat og at samle et tværfagligt miljø omkring sig. Initiativet til Kvindernes Bygning blev til på baggrund af Kvindernes Udstilling i 1895. Selve bygningen blev tegnet af den kvindelige arkitekt Ragna Grubb og indviet i 1936.

Vi takker:
Kvindernes Bygning
Statens Kunstfond
Bikubenfonden
Rådet for Visuel Kunst, København Kommune
MARI KANTER arkitekter
Nørhaven
faustlight
decorfarver
STARK

Find yderligere information her:
https://ygrg.arielfeminisms.dk
Instagram: ariel_feminisms

Kristian Zahrtmanns mandebilleder

Forskerkvarter 5. februar kl. 14

I dette Forskerkvarter sætter vi spot på udvalgte malerier af den danske maler og underviser Kristian Zahrtmann (1843-1917), der er hovedpersonen i forårets store udstilling Kristian Zahrtmann – Queer, kunst og lidenskab. Zahrtmann er især kendt for sine billeder af kongedatteren Leonora Christina og for billeder af Italiens lys og varme, men han malede også andre mere erotiske motiver.

I Forskerkvarteret dykker museumsinspektør Rikke Zinck Jensen ned i en række af Zahrtmanns erotiske billeder af mænd, som var tæt på at skabe skandale i samtiden. Hun vil også fortælle om en meget speciel genstand, som findes i museets magasiner: Zahrtmanns gyldne kakkelovnsskærm, der er udsmykket af kunstneren selv med personlige fotografier af familie, venner og kolleger – og smukke mandlige modeller.

Om Forskerkvarter

Museets samlinger og arkiver i kælderen bugner af historier, der sjældent kommer frem i lyset. Hver første onsdag i måneden kan du møde museets direktør eller inspektører, når de fortæller om nogle af de usete, gemte og glemte historier i museets forskning og samling. Oplev alt fra skitser til kunstnerbreve og fotografier, som på grund af de skrøbelige materialer normalt er gemt væk i museets magasiner.

Pris: Normal entrébillet til museet. Gratis for årskortholdere.

Tilmelding ikke nødvendig.

Kristian Zahrtmann. Queer, kunst og lidenskab

5. februar – 10. maj 2020

Kristian Zahrtmann (1843-1917) var kunstner, underviser og selskabsmenneske. Han malede stærke, historiske kvinder og smukke, muskuløse mænd i farverige scener med stor fortælleglæde. Flere af hans nøgenbilleder af mandlige modeller var tæt på at skabe skandale. Samtidig eksperimenterede han med sin egen selvfremstilling i alt fra selvportrætter til hjemmets indretning og som mediebevidst celebrity.

Udstillingen Kristian Zahrtmann. Queer, kunst og lidenskab præsenterer nye, aktuelle vinkler på Kristian Zahrtmann og den del af hans kunst, der i dag kan betegnes som ’queer’. Queer kommer fra engelsk og betyder ‘skæv’. I dag bruges ordet ofte om handlinger, der udfordrer faste forestillinger om køn og seksualitet. Queer kan også være et fælles navn for personer, der ikke ser sig selv i forlængelse af samfundets normer for køn, seksualitet og identitet.

Kristan Zahrtmann selv havde mange venner, men vi ved ikke, om han havde et kærlighedsliv. Han udtalte sig aldrig om sin egen seksualitet, men i flere af hans malerier er der tydelige homoseksuelle temaer. Udstillingen bruger ordet queer til at pege på det uventede og udfordrende i Zahrtmanns kunst.

Med udgangspunkt i kunstværker, møbler, fotografier og kunstnergenstande, samlet fra landets museer og private hjem, kaster udstillingen et nyt blik på kunstnerens visuelt appellerende og udfordrende kunstværker ved at introducere Zahrtmann som queer kunstner på kant med normerne og ’den gode smag’.

Udstillingen er blevet til i samarbejde med Ribe Kunstmuseum og Fuglsang Kunstmuseum, imens projektets formidlingsaktiviteter og undervisningsmateriale til skoleklasser er udviklet i samarbejde med LGBT+ Danmark. Find undervisningsmaterialet her.

I forbindelse med udstillingen udgives en række forskningsartikler på www.perspective.smk.dk samt en mindre formidlingspublikation, der kan købes i museernes butikker.

Udstillingen er støttet af

15. Juni Fonden, Arne V. Schleschs Fond, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Bestles Fond, Bikubenfonden, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Knud Højgaards Fond, Kulturministeriets Forskningsudvalg (KFU), Lemvigh-Müller Fonden, Oticon Fonden.

FRACTION INTER ACTION – A 12-hour Performance

FRACTION INTER ACTION
A 12-hour Performance
FRIDAY FEBRUARY 7, 12:00-24:00

Galleri Christoffer Egelund is proud to present a unique 12-hour performance Fraction Inter Action in collaboration with the renowned Danish artist Lilibeth Cuenca Rasmussen and 11 art students from the Bergen Academy of Art and Design.

In the hands of the 12 artists, the performance art medium will be examined throughout 3 days, exploring the opportunities and limitations of the open, public spaces of Copenhagen. The group will – unannounced – perform happenings and initiate different interactions with the public room and the people in it. Developing and testing ideas, exploring practices and collecting fragments of the city, the artists will reorganize and revisit the starting point of the performance, Galleri Christoffer Egelund. At the starting point, the happening will culminate, and the collected fragments and experiences will be transferred into the performance.

Fraction Inter Action presents us with 12 separate 12-hour performances, exploring the field of the individual interacting with the collective. By sharing a space and at the same time creating their own, the artists will examine the possibilities of social interactions in different types of spaces. Which makes us wonder, how different is an open space in relation to a closed room? Will the audience behave differently depending on the setting? And will the transition from a public space to a private gallery affect the performance?

During the 12-hour performances at the gallery, you as the spectator are invited to come and go, visit and revisit the space of the gallery, witness the transformation and follow the artists’ endurance and dedication. The performance also invites the spectator to be a central part of the show, by exploring their spaces, their function, their potential, and their significance. It’s an invitation to step inside and react, and maybe you’re even willing to interact?

Lilibeth Cuenca Rasmussen (1970) born in Manila, Philippines has been living and working in Copenhagen, Denmark for the last years. During 1996-2002 she graduated with an MA from the Royal Academy of Fine Arts in Copenhagen. The artist has been the recipient of numerous grants and been a guest tutor at both The Royal Danish Academy of Fine Arts, Copenhagen and at the Academy of Fünen. Currently, she’s an Associate Professor at the Art Academy, Department of Contemporary Art at the University of Bergen in Norway. Cuenca Rasmussen has had several solo shows and participated in group exhibitions at SMK, Drawing Room, Manila, Horsens Art Museum, Copenhagen Contemporary to name a few. Her work is also included in important collections such as Museet for Samtidskunst Roskilde, Statens Museum for Kunst and KIASMA, Museum of Modern Art in Helsinki.

Participants

María Kristín H. Antonsdóttir (IS)

Vilde Jensen (NO)

Lovisa Ljungberg (SE)

Sofie Markinhuhta (SE)

Malin Bengtson (SE)

Tanja Silvestrini (NO)

Greta Gillham Wright (UK)

Iivi Meltaus (FI)

Madihe Gharibi (IR)

Victoria Gouzikovski (US/BY)

Veslemøy Flotve (NO)

Fernisering: Feminist Collective with No Name: FCNNNews: The Archive på ARIEL – Feminisms in the Aesthetic

Foto: Maja Theodoraki

FCNNNews is not for you who believe in white supremacy. FCNNNews is not for you who do blackface

Feminist Collective with No Name (FCNN)

Fernisering: 31.01.2020 kl. 17-19

FCNN / Feminist Collective with No Name: FCNNNews: The Archive

Det er med stor glæde, at vi inviterer til åbning af udstillingen FCNNNews : The Archive af FCNN / Feminist Collective with No Name.

Med FCNNNews : The Archive sætter FCNN nyhedsmediet til debat, ligesom de stiller sig kritiske over for hvem, der får lov at fortælle historierne bag de nyheder, vi læser og ser. Samtidig gøres der status over kunstnerkollektivets hidtidige produktion jævnfør undertitlen: “The Archive”. Arkivet bliver problematiseret, ligesom det at arkivere præsenteres som alt andet end en uskyldig handling. FCNNNews : The Archive sætter spørgsmålstegn ved, hvilke platforme for dialog, der findes, hvem der har mulighed for at tale, og endeligt, hvem der bliver arkiveret. I udstillingsperioden vil ARIELs lokale være omdannet til FCNNNews’ nyhedsstudie. Et green- screen rum, der viser de tre episoder i værkserien, FCNNNews. Udstillingen markerer lanceringen af kunstnerkollektivets tredje og nyeste episode i værkserien.

Vi byder ind til et glas vin fredag d. 31. januar i tidsrummet kl. 17.00 – 19.00 i foyeren i Kvindernes Bygning, Niels Hemmingsens Gade 10, 1153 København K.

FCNN / Feminist Collective with No Name
FCNN er et åbent arbejdskollektiv, initieret af kunstnerne Lil B. Wachmann, Dina El Kaisy Friemuth og filmskaberen Anita Beikpour. Deres arbejde er forankret i aktivisme og spænder over performance, video, tekst og workshops ofte i samarbejder på tværs af discipliner. Kollektivet arbejder mellem Berlin, New York, Beirut og København.

Drømmenes Kaptajn – Lyttelounge

Forlad vinterkulden for en stund og tag på langfart med Drømmenes Kaptajn i vores lyttelounge på M/S Museet for Søfart søndag 2. februar kl. 16.

Podcastserien ’Drømmenes Kaptajn’ er en lydrejse gennem Troels Kløvedals univers og de sidste 40 års danmarkshistorie. Den undersøger, hvorfor vi har brug for eventyrlige rollemodeller og drømme som viser os, at livet er større end hverdagens trommerum.

Serien former sig som en samtale på tværs af tid og rum mellem Troels Kløvedal (ungdomsoprørets eventyrer) og Susanna Sommer (barn af provinsen og 60’ernes nye middelklasse), og spænder de to livsformers drømme og længsler op mod hinanden. Havet blander sig også i samtalen med et sanseligt lyddesign, hvor knagende skibsdæk, måger, hvaler, celloer og undervandsuniverser sender fantasien på langfart.

‘Drømmenes Kaptajn’ fik prisen som årets bedste podcast i 2019 og samtalemosaikken er klippet sammen af alle de interviews, som Troels Kløvedal gav mellem 1978 og 2013.

Serien tegner et nuanceret portræt af Troels Kløvedal, hans tid og hele fundamentet for ungdomsoprøret. Samtidig tager den os med hjem bag ligusterhækken hos hjemmefødningene, der i 60’erne spandt sig ind i det nye middelklasseliv med realkreditlån, køkkenalrum og nyanlagte forstadsvillaveje.

Det hele fortalt så man forstår både ham der rejste ud, dem der blev hjemme og drømmene, der binder dem sammen.

Der vil være indrettet en hyggelig lyttelounge i museets auditorium, og efter en kort introduktion ved Susanna Sommer, afspilles podcastens første episode ’Hippieskibet’ og den sidste episode ‘Arven’. Det vil være muligt at købe snacks, vand og varme drikke.

Hvornår: Søndag d. 2. februar kl. 16.
Pris: Arrangementet er gratis når der er løst entre til museet.
Tilmeld dig her.

Hvor: M/S Museet for Søfart, Ny Kronborgvej 1, 3000 Helsingør

Inden arrangementet kan du opleve udstillingen ‘Frihedens Værksted – Kløvedal og livet med Nordkaperen’.
Udstillingen er udviklet af Naturhistorisk Museum og er støttet af Nordea-fonden.

Sømandskongen bliver til – Bag om DR-dokumentarserien ‘Frederik IX’

Har du også fulgt med i DR-dokumentarserien om sømandskongen ‘Frederik IX’?
På M/S Museet for Søfart kan du onsdag den 29. januar kl. 16 komme med bag om skabelsen af den populære serie, når vi får besøg af seriens redaktør, Dorthe Gad Thuemoes. Med sig har hun kulturhistoriker Jakob Serup, der til daglig er museumsinspektør på Bornholms Museum og er ekspert på dansk flådehistorie, så han har derfor et indgående kendskab til Frederik IX’s maritime virke.

Hvornår: Onsdag d. 29. januar kl. 16
Pris: Arrangementet er gratis når der er løst entre til museet
Tilmeld dig her

Hvor: M/S Museet for Søfart, Ny Kronborg 1, 3000 Helsingør

CPH STAGE søger frivillige videofotografer

I forbindelse med årets festival søger CPH STAGE en eller flere videofotografer, som har lysten og evnerne til at filme og lave små videoer under festivalen. Videoerne skal vise festivalstemningen, mens festivalen foregår. Du vil derfor skulle arbejde under en række udvalgte events, der foregår mellem d. 28. maj til 6. juni. Vi ser gerne, at du kan være med under mindst 3 arrangementer.

Opslag om ledige ophold og stipendier ved Det Danske Institut for Videnskab og Kunst i Rom efterår 2020

Forskere indenfor alle grene af viden­ska­ben, kunstnere indenfor alle kunst­ar­ter, arkitekter, musikere og forfattere kan nu søge studie­op­hold på Det Danske Institut i Rom i efter­året 2020.

Bemærk: I anledning af, at 2020 er 250-året for billedhugger Bertel Thorvaldsens fødsel, vil et antal stipendier være øremærkede til studier, der er relateret til Thorvaldsens liv, kunst og virke i Rom.

Instituttet har til huse i Kay Fiskers for­nemme bygning fra 1967 og ligger i Borghese-parken, få minutters gang fra Piazza del Popolo og Roms centrum (se www.acdan.it).

Som stipendiat på Det Danske Institut deltager du i et internationalt for­sker- og kunstnermiljø. Du får adgang til by­ens enestående ressourcer i form af muse­er, monumenter, biblioteker, ar­­­ki­ver m.m. Husets personale står til rådig­hed med hjælp og vejledning.

Informa­tion om stipendie­mulig­­heder og ansøgnings­skema findes her:

www.acdan.it/stipendier.html

Frist: 10. februar 2020!