Fernisering // Øjeblikkets fascination – Jesper Høm

moskva_høm

 

 

 

 

 

 

Fernisering 28. maj kl.16.00

Den danske fotograf og filminstruktør Jesper Høm (1931-2000) indkapslede med poetisk sans livets hårde vilkår i sine fotoreportager fra hele verden. Billedernes enkelthed og klarhed afspejler Høms intellekt og hans kreative syn på sin omverden, hvad enten det drejer sig om snapshots af dagligdagsscener eller portrætfotografier. Jesper Høm var meget inspireret af amerikansk fotografi, bl.a. kunstnere som William Klein, der fotograferer absurde øjeblikke fulde af glæde og humor, men også menneskets ensomhed.

Inspireret af det franske billedbureau Magnum Photo og Henri Cartier-Bressons tanker om, at fotografiet skulle udtrykke følelser, vise ekspressive hverdagssituationer og dokumentere betydningsmættede øjeblikke, skabte Jesper Høm fotografier med det fortællende aspekt i fokus.

Høm var central i udvikling af det moderne humanistiske reportagefotografi og med til at elevere fotografiet til en anerkendt æstetisk udtryksform.

I 1964 var Jesper Høm med til at grundlægge sammenslutningen af danske fotografer under navnet Delta-Photos. Delta-Photos var præget af et bredt humanitært samfundsengagement og deres fælles karakteristika var bl.a. deres spontane billedstil.

Jesper Høm sagde selv om sine fotografier, at for ham var ”det væsentlige at kunne opfatte når situationen er der, og så være hurtig nok til at tage billedet. At det tekniske er i orden er selvfølgelig en fordel, men hvis man som mange amatører ene og alene bedømmer et billede ud fra dets tekniske egenskaber, korrekt linjeføring, gyldne snit mm. fører det til, at man kvæler det friske og umiddelbare syn på tingene og går glip af langt væsentligere værdier.”

For Jesper Høm var intuitionen det vigtigste for en god fotograf.

‘Øjeblikkets fascination’ vises fra 29. maj- 4. juli 2015 hos Banja Rathnov Galleri & Kunsthandel, Museumsbygningen, Kastelsvej 18, 2100 København Ø. Tirs-lør 12-16.
Udstillingen er en del af Copenhagen Photo Festival.

Hjemmeside / Facebook

Skriv et svar