Louise Hindsgavl / Human Desires / Aug 30 – Sep 28 2013

HumanDesires

Galleri Christoffer Egelund proudly presents the site specific installation Human Desires by the Danish artist Louise Hindsgavl (b. 1973).

Anthropomorphic frogs with feathery wings and their friends occupy the project room at Galleri Christoffer Egelund from Friday, August the 30th.

The series Human Desires consists of hovering nightmare tableaus in porcelain displaying human lust and desire – the forbidden kind. The bestial side of man has taken over, and this is evident as the porcelain figurines are composed of equal parts human and animal. In one of the mobiles a player with a cow’s head is conducting female genital surgery on herself, grinning, apparently unaffected by the circumstances (Human Desires #7). The artist emphasizes the absurdity of such a voluntary cosmetic operation particularly if you consider its evil twin: involuntary female circumcision, also known as Female Genital Mutilation, often seen in parts of Africa and The Middle East. In another part of the room we are confronted with the remnants of a playhouse after a bombing raid. This is a case of vengefulness where innocence was ignored.

As always, in the narrative universes of Louise Hindsgavl we are lured in by the beautiful, seemingly innocent, porcelain and then in for a thought-provoking shock when the traditional shepherd girl grows animal limbs and conducts cosmetic genital surgery.

Louise Hindsgavl graduated from Designskolen, Kolding, DK, in 1999 and has exhibited widely in Denmark, Europe, the US and Asia since her graduation. She is represented in major collections worldwide including: National Museum Stockholm, Sweden; Victoria and Albert Museum London, UK; Minneapolis Institute of Arts, MIA, USA; Carlsberg Art Fondation, DK; The The Röhsska Museum, Gothenburg, SE; Designmuseum, Copenhagen, DK; Trapholt, Kolding, DK; ASU Art Museum, Arizona, USA etc. Furthermore, among others, she has received: The Danish Art Foundation work grant of 3 years (2010), Silkeborg artist grant (2010), The Danish Art Foundation grant (2008, 2006, 2004) and The Biennale Award, The Biennale of Arts and Craft and Design (2004). For an elaborated biography, please visit: www.christofferegelund.dk.

Galleri Christoffer Egelund cordially invites you to the opening of Louise Hindsgavl: Human Desires on Friday the 30th of August from 4-8 pm. The exhibition will run until September 28th. Opening hours: Monday-Friday 11-18, Saturdays 12-16. For further information and press photographs please contact the gallery at: info@nullchristofferegelund.dk or at +45 33 93 92 00.

DK

Galleri Christoffer Egelund er stolt af at kunne præsentere den stedsspecifikke installation Human Desires af den dan-ske kunstner Louise Hindsgavl (f. 1973).

Bevingede menneskefrøer og venner indtager projektrummet hos Galleri Christoffer Egelund fra fredag den 30. august og en måned frem.

Serien Human Desires består af svævende mareridtstableauer i porcelæn, der alle tager udgangs-punkt i menneskets lyst og begær – og her er der tale om den forbudte af slagsen. Det dyriske har fået overtaget, hvilket synliggøres af porcelænsfigurernes sammensatte karakter: halvt menneske, halvt dyr. I et af seriens værker udfører en aktør udstyret med en ko’s hoved en skamlæbereduktion på sig selv, storsmilende og ganske upåvirket af ubehagelighe-derne (Human Desires #7). Kunstneren fremhæver absurditeten af et sådant frivilligt kosmetisk indgreb, især med tanke på dets dystre tvilling: ufrivillig omskæring af kvinder (Female Genital Mutilation), særligt udbredt i visse dele af Mellemøsten og Afrika. Et andet sted i rummet konfronteres vi med resterne af et itusprængt legehus efter et bombeangreb, hvor hævngerrighed ikke har taget hensyn til uskyld.

Som altid i Louise Hindsgavls narrative universer lokkes vi ind af det smukke, umiddelbart uskyldsrene, porcelæn og får et tankevækkende chok, når hyrdepigerne har fået dyrelemmer og foretager kosmetiske indgreb på deres kønsorganer.

Louise Hindsgavl er uddannet ved Designskolen Kolding (1994-1999). Hun har siden sin afgang udstillet bredt i Norden, Europa, USA og Asien. Hun er repræsenteret i væsentlige samlinger nationalt og internationalt herunder Nationalmuseum Stockholm, Sverige; Victoria and Albert Museum London, UK; Minneapolis Institute of Arts, MIA, USA; Ny Carlsbergfondet; Röhsska Museet, Göteborg, SE; Designmuseum Danmark; Trapholt, Danmark, ASU Art Museum, Arizona, USA, m.fl. Desuden er hun blandt andet blevet tildelt Statens Kunstfonds 3-årige Arbejdsstipendium (2010), Silkeborg Kunstnerlegat (2010), Statens Kunstfonds Arbejdslegat (2008, 2006, 2004) og Biennaleprisen, Biennalen for Kunsthåndværk og Design (2004). For en fyldestgørende biografi se hjemmesiden: www.christofferegelund.dk.

Galleri Christoffer Egelund inviterer dig med ledsager til åbning af installation Human Desires fredag den 30. august fra kl. 16-20 og lørdag den 31. August fra kl. 12-16. Udstillingen løber indtil den lørdag den 28. september 2013. Åbningstider: mandag-fredag kl. 11-18, lørdag kl. 12-16. For yderligere information og pressefotografier kontakt venligst galleriet på: info@nullchristofferegelund.dk eller på +45 33 93 92 00.

Forfatter: Galleri Christoffer Egelund

Gallery Christoffer Egelund is a cutting-edge art gallery focusing on high quality Scandinavian and international contemporary art. An experimental and innovative approach is an important agenda, to constantly challenge the boundaries of the gallery and the art scene itself. The gallery exhibits artworks with a large variety of media e.g. works on paper, photos, paintings, sculptures, performance and video - a unique artistic expression is of most importance. The presented artists have received great recognition from curators, collectors, museums and critics and have been displayed in important collections, Biennials, Art fairs, Art Museums and galleries around the world. The main target for the gallery is to create memorable exhibitions and to further the careers of emerging contemporary artists by curating exhibitions, participating in art fairs and biennales worldwide. Gallery Christoffer Egelund was established in 2005 by the owner and director Christoffer M. Egelund and is located in the historical old part of Copenhagen with 300m2 exhibition space and high ceiling. The area has many contemporary galleries, The National Gallery of Denmark, The Royal Danish Academy of Fine Art, Art institutes and The Danish Art Council makes this area one of the most important contemporary art scenes in Denmark. The gallery is a member of Danish Art Dealers Association (DGS) since 2006.

Skriv et svar