KØS Danmarkstour 2014: Mindesmærker til debat i det offentlige rum

Mindesmærker findes overalt i Danmark. De har alle til formål at mindes en person, et fænomen eller en begivenhed, men der ligger vidt forskellige begivenheder til grund for deres opførelse, ligesom de antager væsensforskellige former. KØS Museum for kunst i det offentlige rum sætter mindesmærket under lup, når vi i maj og juni tager rundt til 10 udvalgte mindesmærker for at diskutere genren med danskerne. Trænger monumenterne til at blive støvet af, eller er der tværtimod brug for nye måder at mindes på, fx i det virtuelle rum?

KØS Danmarkstour
KØS besøger 10 udvalgte mindesmærker på den bredtfavnende Danmarkstour – fra Sakskøbing over Odense til Sønderjylland – med det formål at gå i dialog med danskerne om deres lokale mindesmærke. Hvad betyder mindesmærket for dem, som færdes ved det til dagligt? Hvem eller hvilken gruppe mangler et monument i Danmark? Har det betydning for stedets lokale identitet, eller burde der stå et andet mindesmærke?

Stor åbningsfest på Nørrebro med Bjørn Nørgaard og Pligten Kalder
Danmarkstouren skydes i gang ved Superkilen på Nørrebro fredag d. 2. maj. Her står et af de nyeste mindesmærker, nemlig Bjørn Nørgaards Farvel til våbnene fra 2010, måske bedre kendt som Nørrebros hjerte. På en høj betonsokkel brænder et ildrødt hjerte, der er formet af skydevåben, som stammer fra politiets frit lejde-aktion i bydelen året før. Skulpturen er en markering mod den eskalerende vold på Nørrebro og et symbol på håbet om en fredeligere bydel. Der er stadig mange våben på Nørrebro. Er Nørrebros hjerte et levende monument? Hvad bløder det for? Journalist Torben Steno indtager rollen som moderator for en debat mellem kunstneren Bjørn Nørgaard, politiker og medlem af SF Özlem Cekic, forfatter Lone Aburas samt Terje Bech, repræsentant fra den lokale beboerforening ”Vi vil bo sammen – alle sammen”, der tog initiativ til monumentet. Efter debatten optræder viserockgruppen Pligten Kalder med Johan Olsen fra Magtens Korridorer, Torben Steno og Peter Jessen.

Fra Nørrebro over Odense til Sønderjylland
Dagen efter åbningsfesten sætter KØS kursen mod Sakskøbing, hvor et af de ældre mindesmærker er i fokus, nemlig Roepiger fra 1940 af Gottfred Eickhoff. Derfra går turen videre rundt i landet til de udvalgte mindesmærker. Det er gratis at deltage, og alle er velkomne.

• Fredag 2. maj kl. 16-18: Nørrebros Hjerte, Nørrebro. Udført af Bjørn Nørgaard, 2010
Gæster: Bjørn Nørgaard, Özlem Cekic m.fl.

• Lørdag 3. maj kl. 11-13: Roepiger, Sakskøbing. Udført af Gottfred Eickhoff, 1940
Gæster: Knud Romer, Esben Pretzmann & Rune Tolsgaard m.fl.

• Onsdag 7. maj kl.17-19: Gravplads for Gadens Folk, København. Udført af Leif Sylvester, 2013
Gæster: Leif Sylvester, Kenneth A. Balfelt, Folkeklubben m.fl.

• Mandag 12. maj kl. 17-19: AlfabetTurèll, Vangede, Gentofte. Udført af Kenn André Stilling, 2011
Gæster: Yahya Hassan, Ursula Andkjær Olsen, Kenn André Stilling m.fl.

• Torsdag 15. maj kl. 16-18: Skulpturportræt af Lise Nørgaard, Roskilde. Udført af Mette Agerbæk, 2010
Gæster: Ib Michael, Pligten Kalder m.fl.

• Mandag 19. maj kl. 17-19: H. C. Andersen monumenter til debat, Odense
Gæster: Simon Jul, Henrik Lübker m.fl.

• Tirsdag 20. maj kl. 17-19: Rytterstatuen af Christian X, Århus, udført af Helen Schou, 1955
Gæster: Merete Ipsen, Mette Horn m.fl.

• Fredag 20. juni kl. 16-18: Den Tapre Landsoldat. Udført af H. W Bissen, 1849
Gæster: Bertel Haarder, Isam B m.fl.

• Lørdag 21. juni kl. 14-16: Skibelund Krat, Vejen, 1864
Gæster: Per Vers, Inge Adriansen m.fl.

• Ved Monument over Danmarks internationale indsats efter 1948, Kastellet, København, udført af Finn Reinbothe, 2011, vil der ikke være et debatarrangement, men et længere interview med kunstneren samt brugere af monumentet.
Interview vil kunne ses på koes.dk samt i udstillingen på KØS.
For lancering af det fulde program med gæster og koncerter, oplæsninger, stand-up følg med her på koes.dk og facebook.dk/danmarkstour

Optakt til stor udstilling
På Danmarkstouren, der er et led i et større forskningsbaseret projekt om mindesmærker, bliver KØS gjort selskab af et filmhold, som dokumenterer samtlige debatarrangementer. Resultatet vil indgå i en stor udstilling om danske og internationale mindesmærker Magt Minder Mennesker, der åbner d. 6. september 2014 på KØS Museum for kunst i det offentlige rum.

Projektet realiseres med primær støtte fra:
Nordea-fonden

Desuden er projektet støttet af:
Kulturstyrelsen, Novo Nordisk fonden

Skriv et svar