INTERNATIONALT SYMPOSIUM OM HILMA AF KLINT 9. MAJ 2014 PÅ LOUISIANA

I anledning af Louisianas udstilling Hilma af Klint- Abstrakt pioner, som vises frem til den 6. juli 2014, afholdes
INTERNATIONALT SYMPOSIUM OM HILMA AF KLINT – PÅ LOUISIANA
Om Hilma af Klint og hendes tids ånd
Fredag den 9. maj 2014 kl. 13.30-18.30 i Koncertsalen

Symposiet er en unik mulighed for at få indblik i nogle af de åndelige og okkulte strømninger i den tidlige modernisme, som ikke før har været meget i fokus. Men i de senere år har de vakt en fornyet interesse, også i kunstneriske og akademiske kredse. På symposiet er samlet en række kapaciteter, som med korte, illustrerede indlæg vil introducere dette spændende felt.

Symposiet, som foregår på engelsk, er arrangeret af Axel and Margaret Ax:son Johnson Foundation i samarbejde med Louisiana Museum of Modern Art. Ønsket er at skabe en frugtbar diskussion om Hilma af Klint og hendes historiske kontekst og at belyse de åndelige ideer og indtryk, som påvirkede kunsten omkring år 1900.

Oplægsholderne er: Tessel M. Bauduin, Helga Christofferson, Tine Colstrup, Linda Dalrymple Henderson, Gary Lachman, Caroline Levander, Iris Müller-Westermann, Tal R, Raphael Rosenberg, Gertrud Sandqvist, Julia Voss og Wolfgang Zumdick.

Hilma af Klint var samtidig med den modernistiske bevægelses hovedpersoner Wassily Kandinsky, Piet Mondrian og Kazimir Malevitj, og som dem var hun påvirket af sin samtids åndelige bevægelser som f. eks. spiritismen, teosofien og, i den senere fase af sin kunstneriske virksomhed, af Rudolf Steiner og antroposofien.

Hensigten med dette symposium på Louisiana er at skabe en ramme for forståelsen af tidsånden omkring år 1900 med det dramatiske samspil mellem, på den ene side, de radikale nye kunstneriske udtryk og, på den anden, de ligeledes nye videnskabelige teorier, f.eks. evolutionsteorien. Revolutionerende videnskabelige gennembrud fandt sted i denne periode, og en række banebrydende videnskabelige og teknologiske landvindinger, som f.eks. fotografiet, filmen, elektriciteten, røntgenstrålerne, flyvemaskinen og undervandsbåden, ændrede det moderne menneskes perception og opfattelse af tid og rum. Sammen med opdagelsen af tankerne i fremmede religioner som hinduismen og buddhismen, der blev udbredt gennem f.eks. teosofien, vakte de videnskabelige og teknologiske nybrud nye forhåbninger og ideer om et ubegrænset fremskridt, der også omfattede muligheden af stadig nye opdagelser om sjælen og bevidstheden.

I den atmosfære af forandring var spiritismen, teosofien og antroposofien med til at forme en helt ny tænkning. Hvordan var de nye ideer koblet til den internationale modernitetskultur, og hvilken rolle kom de til at spille for Hilma af Klint og de tidlige modernister?

Yderligere information om indhold og oplægsholdere, venligst se på Louisianas website: http://www.louisiana.dk/event/hilma-af-klint-symposium09052014. Gratis for museets gæster. Pladsreservation på: www.louisiana.dk. Gebyr 10 kr.

Udstillingen er blevet til med støtte fra C. L. Davids Fond og Samling.
Realdania. Sponsor for Louisianas arkitekturudstillinger.

Yderligere materiale kan mailes ved henvendelse til :
Susanne Hartz
Pressechef
Louisiana
press@nulllouisiana.dk

Forfatter: Susanne Hartz

Pressechef Louisiana

Skriv et svar