Fernisering: Indre og ydre landskaber

Tonje Bøe Birkeland: "Plate #4. Papa Westray", 2013.

Johan Bergström (SE), Tonje Bøe Birkeland (NO), Anni Leppälä (FI), Ingvar Högni Ragnarsson (IS) og Ditte Knus Tønnesen (DK)

16. august – 21. september 2014
Fernisering fredag 15. august kl. 16-19 i Museumsbygningen, Kastelsvej 18, 2100 København Ø

Naturlandskaber, urbane landskaber, mentale landskaber. Landskabet som romantisk idé, historisk kategori, mytisk fortælling eller teknisk konstruktion. På udstillingen møder værker af fem unge, nordiske kunstnere hinanden i en undersøgelse af forholdet imellem indre og ydre landskaber. Kunstnerne fortolker landskaber, som vi ser dem i dag, og som de tidligere er blevet fremstillet. Motivisk kommer vi på en rejse fra de nære, nordiske landskaber ud til mere fjerne omgivelser. På grænsen imellem det romantiske, mystiske, iscenesatte og konceptuelle udfolder de fem kunstnere fortællinger og universer og stiller spørgsmål ved vores forståelse af landskabet og vores sameksistens med naturen – eller mangel på samme.

Landskabet er et kunstnerisk motiv og en kunsthistorisk genre, der ofte bliver brugt til at undersøge forholdet mellem menneske og natur, hvor naturlandskabet repræsenterer en romantisk forestilling og længsel efter noget ’oprindeligt’, noget ’naturligt’. Udstillingens kunstnere piller ved de romantiske forestillinger, skaber nye storladne landskabsscenarier, iscenesætter fortællinger om mennesket i naturen og afslører landskabet som en konstruktion.

Indre og ydre landskaber er en del af Fotografisk Centers nye netværksprojekt, der med denne udstilling og bloggen Nordic Exchange: www.nordicexchange.net skaber fokus på ung nordisk fotokunst og unge fotografer i norden.

Udstillingen er kurateret af kunsthistoriker Kirstine Schiess Højmose i samarbejde med Fotografisk Center og støttet af Nordisk Kulturfond, Kulturkontakt Nord, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Frame Visual Art Finland, Letterstedtska Föreningen, Københavns Billedkunstudvalg, Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst, Statens Værksteder for Kunst, OCA Office for Contemporary Art Norway og DJ:Fotograferne.

Skriv et svar