Lær at lave radio! Tag med LARM på Vallekilde Højskole

LARM på Vallekilde

8-14. juli

Tag med LARM på Vallekilde og lær at lave radio: Workshops i radiomontage, eksplorativ radio, radio drama og live radio. Undersøg verden med ørene, få erfaring med interviews, optage- og redigeringsteknikker. Du behøver ikke være en nørd til lydteknik eller at have erfaring med radiojournalistik. Kurset henvender sig til alle lyd- og radio-afficionados uanset alder og erfaring.

Workshops:

Eksplorativ radio – Radio som en metode til at undersøge verden 

I den eksplorative radio workshop er der fokus på at lytte; lytte til folk omkring os, lytte til naturen, til kulturen og til alt det som er del af og imellem de to, kort sagt lytte til verden på ny. Sådan kan vi finde ud af, hvordan vi ved hjælp af lige præcis høresansen kan forstå den verden. Workshoppen er eksperimentelt anlagt. Og processen vigtigere end det færdige resultat.  Vi lader os inspirere af soundscapebevægelsen, af antropologiske metoder og af lydkunst, når vi hver dag arbejder med nye måder at undersøge ved hjælp af lyd og høresans.

Undervisere:

Jacob Kreutzfeldt, post.doc. i LARM-projektet, hvor han forsker i radioens soundscapes.  Jacob underviser i auditiv kultur, har produceret kulturradio på P1, kurateret udstillinger om lydkunst, senest om japansk lydkunst, og bidraget til udgivelser om lyd og audio, herunder ”Performer Højholt” om Per Højholts lydorienterede værk

Sandra Lori Petersen, Phd-stipendiat på Institut for Antropologi på Københavns Universitet, hvor hun arbejder med radiostemmer i Frankrig og spændingsfeltet mellem den personlige stemme og det at have en demokratisk stemme i samfundet. Sandra er tidligere leder for LARM Radio.

 

 

Radio drama – dragende dialoger og fængslende lyduniverser

På denne workshop kan man lære om hørespillets dramaturgiske fortælleformer med dialoger, filtre, forvrængninger, fortrængninger og forestillinger, tilsammen et dramatisk lydunivers. Radiodrama workshoppen introducerer til hørespillets dramaturgiske og tekniske virkemidler gennem teori og praktiske øvelser. Du kommer til at deltage i produktionen af en radiodramaføljeton i 2 dele. Produktionen omfatter alt fra arbejdet med tekster, effektlyde og optagelser af reallyde til instruktion og redigering og final cut på de indfangede lydspor. Undervejs diskuteres produktionerne, og der bliver mulighed for at få professionel feedback.

Og så skal der lyttes til både, smukt, grimt, fantastisk og uhyggeligt radiodrama – highlights fra radioarkivet.

Undervisere: 

Stine Ankerbo, antropolog og akademisk medarbejder på LARM Audio Research Archive, hvor hun arbejder med tilgængeliggørelse af små lydarkiver og fungerer som rådgiver for producenter på LARM radio. Freelance for Reportagen på P1 fra 2008-2011. Lyddesigner, lyd- og lysafvikler på teaterstykket ”Rødhætte og Ulven” ved Børneteatret “Den blå dør”.

Bente Larsen, uddannet i Moderne Kultur og Kulturformidling. Projektkoordinator for LARM-projektet med fokus på radio dramatik. Har forsket og undervist i film, radio- og tv-fiktion og skrevet artikler om film og tv-dramatik. Har i dette forår en workshop i samarbejde med DR Drama om udviklingen af et hørespil fra ide til færdig produktion, se www.larm-archive.org.

 

Midt i nuets plaskende puls – live på Vallekilde

Liveradio er en adrenalinrus, hvor forberedelse, nærvær, snarrådighed og musikalitet skal gå op i en højere enhed. Liveholdet på Vallekilde sender 2 gange om dagen – programmer med studieinterviews, musik, indslag og fortællinger. Du kommer til at prøve kræfter med både det direkte interview, værtsrollen, teknikken og de forproducerede indslag. Og du lærer at skabe flow, stemning og øjenkontakt med dine lyttere.

Kurset veksler mellem teori og praksis. Du arbejder i dagens løb sammen med din produktionsgruppe på at forberede de udsendelser, I har ansvaret for. Og så mødes hele holdet til effektiv efterkritik af dagens programmer og radioteori med masser af eksempler fra ind- og udland. Kurset kræver ikke andre forudsætninger end energi, engagement og gåpåmod – for vi begynder at sende lige efter, vi mødes på Vallekilde.

Underviser:

Susanna Sommer, journalist og programmedarbejder på DRs P1. Vært på reportageprogrammet Stedsans og en lang række livesendinger og -programmer gennem årene. Underviser studieværter og reportere i sprog, historiefortælling, reportage mv. Se mere på www.words.dkwww.dr.dk/stedsans eller https://twitter.com/#!/susannasommer

 

Hør og SE – Workshop i billedskabende radio

Her skal vi ned i værktøjskassen og finde ud af, hvordan man producerer levende Radio.

Vi skal arbejde med lydfortællinger, der skaber farverige billeder på lytterens indre skærm.

Deltagerne får mulighed for at prøve kræfter med  produktion af reportage, interview og optagelse af scener. Vi vil øve os i at optage flot lyd, redigere vore optagelser og montere stemmer med sound-design og musik. Den mere teoretiske del vil i høj grad tage udgangspunkt i deltagernes egne produktioner, og hver deltager afslutter med at producere sit eget radioprogram.

Så velkommen til en omgang forførende, indsigtsfuld, perspektivrig, følelsesmættet, troværdig, nysgerrig, humoristisk, meningsbærende og farverig RADIO.

 

Undervisere:

Kirsten Laumann: Producer, radiomontør og erfaren underviser i radioproduktion.  Har gennem mere end 40 års ansættelse i DRs montageafdeling produceret utallige radiomontager, blandt andet montagen “Deroute på første klasse fra 2006″. Hun er blevet belønnet med både den prestigefyldte Prix Italia i 2005 og den endnu mere prestigefyldte Prix Europa i 2000.”

Sabine Hviid uddannet fra Montageskolen på DR – P1, som producer/tilrettelægger i 2000. Har produceret henved 20 montager og features i ind- og udland (WNYC og BBC). I en årrække tilknyttet Ultralyd på P1. Har været underviser og coach for nye radiotalenter for Radiophonic Narrations. Med kollegaen Rikke Houd har hun desuden lavet workshops i radio for unge i samarbejde med bla KNR i Grønland og CBC North i Canada.

 

Vallekilde Højskole, Højskolevej 9, 4534 Hørve

For tilmelding se http://vallekilde.dk/ugekurser/larm-radiovaerksted.

Skriv et svar