Spansk eksperimentalfilm i Cinemateket

50 års sjældne avantgarde-perler

Vildt og voldsomt, poetisk og politisk, musisk og moderne. Cinemateket præsenterer over de næste tre måneder en serie af hidtil utilgængelige film fra den ’anden’ spanske filmhistorie – i nye, restaurerede kopier. November måneds program rummer fem korte film i krydsfeltet mellem dokumentarisme og modernistisk eksperimentalfilm.

Den visionære José val del Omar (1904-82) er den spanske eksperimentalfilms grand old man. Vi viser hans klassiske værk ’Fuego en Castilla’ (1958-59, 17 min.), der var en del af en aldrig færdiggjort ’Tríptico elemental de España’. Arkitekten og animatoren Gabriel Blanco er repræsenteret med et dokumentarisk værk, ’De purificatione automobilis’ (1974, 16 min.) om en søndag i udkanten af byen. Multikunstnerparret Benet Rossell og Antoni Miralda kaster et kritisk blik på militant ikonografi i ’Miserere’ (1979, 12 min.), og Silvia Gracia har sammen med José Luis Guerin, et af spansk films største navne, har signeret den tidlige essay-film ’Souvenir’ (1985, 5 min.). Det nyeste værk, ’Lo que tú dices que soy’ (Virginia García del Pino, 2007, 28 min.) er en dokumentarisk skildring af mennesker, der arbejder i tabu-belagte jobs.

Programmet er sammensat af CCCB (Contemporary Culture Centre of Barcelona) og AC/E (Acción Cultual Española) med støtte fra ICIC (Cinematheque of Catalunya).

Bestil billetter til de første visninger (27. og 30. nov.) her: http://www.dfi.dk/Filmhuset/Cinemateket/Serie.aspx?serieID=6616. Billetprisen er 65/40 kr., og alle visninger finder sted i Cinemateket, Gothersgade 55, tlf. 33 74 34 12.

Skriv et svar