Færøsk fiskeri og sejlads gennem 150 år

I anledning af 100-året for den første offentlige fremvisning af det færøske flag kommer 7 historiske skibe til Kulturhavnen i Helsingør. 

I forbindelse med de færøske skibes besøg, vil Jóan Pauli Joensen fortælle om kystfiskeri med robåde og om havfiskeri med de sejlskibe, som man fra slutningen af 1800-tallet købte fra England og Skotland, og som helt frem til 2. verdenskrig var grundstammen i den færøske fiskeflåde. Disse skibe gjorde mange færinger til fuldbefarne søfolk, der forenede sømandstraditioner fra de store have med håndlinefiskeri og en særlig mystisk og ikke særlig solidarisk aflønningsform, hvor søfolkene blev aflønnet i forhold til, hvor mange fisk, de hver for sig drog op af havet.

Under 2. verdenskrig fik fiskeskipperne pålagt at føre det færøske flag udenfor færøsk søterritorium, derfor kom færøske fiskeskibe til at spille en stor rolle i det færøske flags historie.

Foredraget krydres med illustrationer og ældre filmoptagelser af fiskeskibene i aktion – det finder sted i museets auditorium.

Jóan Pauli Joensen (f. 1945) er professor emeritus fra Færøernes Universitet og har skrevet flere boger om færøsk folkekultur, blandt andet bogen Færøske sluppfiskerie, som udkom i 1975.

  • Foredraget er gratis, når entreen til museet er betalt
  • Tilmelding via tilmelding@nullmfs.dk
  • Hvornår: 29. maj, kl:15:00

Skriv et svar