Dekonstruktion af det klassiske format og eventyrlig improvisationsmusik – The New Songs (SE/NO/FR) + Phil Minton & Audrey Chen (UK/DE)

Jazzhouse sætter fokus på eventyrlig vokalbåret improvisationsmusik. Oplev det multinationale ensemble The New Songs med bl.a. Sofia Jernberg (Fire! Orchestra) samt duoen Phil Minton & Audrey Chens lydpoetiske udforskninger.

Søndag d. 29.11 kl. 20:00
Dørene åbner kl. 19:00

The New Songs

Sofia Jernberg er en af Sveriges mest interessante vokalister i disse år. I Jazzhouse har hun bl.a. gjort sig bemærket som en del af det kolossale Fire! Orchestra, og har man oplevet hende i denne sammenhæng, vil man vide, at hun har en evne og vilje til at tage det vokale udtryk ud i vilde og uforudsigelige egne.

Det er også kendetegnende for projektet The New Songs – et internationalt ensemble, der har sat sig for at dekonstruere det klassiske sangformat gennem arbejde med improvisation og abstrakte lydflader. Det kan man bl.a. opleve på The New Songs’ album “A Nest af the Junction of Paths”, som Sound of Music kaldte “definitely among the best discs of Scandinavian improvised music in the 2000s”.

The New Songs

The New Songs har optrådt på adskillige jazzfestivaler som Umeå Jazz Festival og Pori Jazz Festival, og rygtet om denne spændende konstellation spreder sig. Jernberg arbejder kompositorisk tæt sammen med den franske pianist Eve Risser, der ligeledes hører blandt de helt store nye talenter på den europæiske jazz/improvisations-scene. Rissers præparerede tangenter og Jernbergs dekonstruerede sange suppleres på fornem vis af norske Kim Myhr på bl.a. barokguitar, zither og klokkespil samt svenske David Stackenäs på præparerede guitarer.

Phil Minton & Audrey Chen
Phil Minton og Audrey Chen udforsker i endnu mere radikal forstand stemmens muligheder. Med rødder i både dadaismens lydpoesi og komponister som Léo Kupper og Giacinto Scelsi udfolder de to stemmekunstnere et righoldigt repertoire af soniske muligheder, hvor der arbejdes med lyden af læber, tunge, vejrtrækning mm. Stemmen holdes frem som et fysisk fænomen i et råt og improviseret univers, der synes af favne hele den menneskelige eksistens. Det er bestemt ikke musik, der stryger lytteren med hårene, men giver man sig hen til de to stemmer venter en både poetisk og primal oplevelse.

Duoen har optrådt sammen i både USA, Kina, Brasilien og Europa og udsendte i 2013 albummet ”By the stream” på det anerkendte eksperimental-label Subrosa.

Audrey Chen er af amerikansk-kinesisk afstamning, men slår i dag sine folder i Berlin. Hun arbejder med stemmen, men er også en anerkendt cellist og lydkunstner. Hun har bl.a. spillet med trompetisten Nate Wooley og blandt hendes fans finder man medlemmer af Kronos Quartet.

Phil Minton har siden 60’erne været en af de helt store navne inden for eksperimenterende stemme- og lydkunst. Han er kendt for at blande fri improvisation og litterær recitation og har udsendt et utal af plader. Han leder selv ensembler som Phil Minton Quartet og Phil Minton’s Feral Choir, men har også bidraget til mange andre projekter. F.eks. medvirker han på Lotte Ankers meget roste og DMA-Jazz nominerede album ”What River Is This”.

Se mere her.

Skriv et svar