Mød den amerikanske kunstteoretiker Thierry de Duve på Louisiana

Louisiana Lecture i anledning af udstillingen Hilma af Klint:

Mød den amerikanske kunstteoretiker Thierry de Duve på Louisiana
Tirsdag den 22. april 2014 kl. 19.30-21 i Koncertsalen
Kunstens historie kan fortælles på mange måder. Herunder historien om det moderne maleris fødsel. Thierry de Duve er internationalt anerkendt for sin forskning i modernismen, såvel som for sin veloplagte pen. På Louisiana vil han dele sin teori om, hvad det modernistiske maleri voksede ud af. I sin lecture ser han på dynamikkerne på kunstscenen i det sene 1800-tals Paris og når omkring så forskellige figurer som Edouard Manet, Marcel Duchamp og Hilma af Klint.

Udstillingen med Hilma af Klint har affødt en række diskussioner om, hvordan vi har fortalt historien om den moderne kunst. På et ”museum for moderne kunst” som Louisiana er den slags diskussioner vigtige og interessante – ikke mindst, fordi de giver redskaber til at tænke over de mekanismer, som driver kunsten og kulturen i dag. I forbindelse med Hilma af Klint-udstillingen er der peget på, hvordan abstraktionen i 1900-tallets begyndelse er tæt forbundet til en åndelig søgen. Thierry de Duve vil berøre dette – men vil også give en anden forklaring.

Thierry de Duve er historiker og filosof og underviser aktuelt på School of Visual Arts i New York. Han har senest bidraget med en omfattende artikelserie til tidsskriftet Artforum.

Modernist Painting Revisited
Abstract by Thierry de Duve
In 1960, art critic Clement Greenberg wrote an influential article titled “Modernist Painting”, where he argued that what characterized modernism in painting was not so much the invention of abstraction as the ever more explicit acknowledgment of the medium’s essential flatness. The alternative to Greenberg’s formalist narrative has often been a story that stresses content and inspiration and situates the birth of abstract painting in a context of symbolism and spiritualism. Such a narrative has been of recent successfully revived with respect to the pioneering work of Hilma af Klint.
In this talk, de Duve offers yet a third narrative to account for modernism in painting. Why was modernism born in Paris around the middle of the nineteenth century? What was modernism an answer to? De Duve argues that the French Beaux-Arts system—with its unique conflict between the State’s control over the careers of artists and the free access to the Salon by the public—has everything to do with the content of modernist painting and the form it took in the work of Manet.

Thierry de Duve, short bio
Historian and philosopher of art Thierry de Duve was Kirk Varnedoe Visiting Professor at the Institute of Fine Art, New York University, for the fall semester of 2013, and presently teaches at the School of Visual Arts, in New York. His English publications include Pictorial Nominalism (1991), Kant after Duchamp (1996), Clement Greenberg Between the Lines (1996, 2010),
Look 100 Years of Contemporary Art (2001), and Sewn In the Sweatshops of Marx: Beuys, Warhol, Klein, Duchamp (2012). He recently finished a book of essays on aesthetics, and was during academic year 2012-2013 William C. Seitz Senior Fellow at the Center for Advanced Study in the Visual Arts (CASVA) in Washington, D.C.

Forelæsningen holdes på engelsk og ledsages af illustrationer.
Gratis for museets gæster. Pladsreservation på www.louisiana.dk.  Tilrådes. Gebyr 10 kr.
Museets åbningstider: Tirsdag – fredag kl. 11-22. Lørdag, søn- og helligdage kl. 11-18.
Mandag lukket.
Louisiana Channel: http://channel.louisiana.dk/ nye film lægges ud hver uge!

 

 

 

Forfatter: Susanne Hartz

Pressechef Louisiana

Skriv et svar