Specialisterne #2 – Kindle, Kulturarv og Læs for livet

Onsdag d. 4. december 2013 kl. 17.00. Københavns Hovedbibliotek.
Arrangementet finder sted på 3. sal i lokalet bagved sundhed/medicinbøgerne (grp. 61).

Anden runde af Specialisterne står i kulturens og læsningens tegn, når 3 nye specialister fortæller. Bliv klogere på verden og bliv måske inspireret til dit eget speciale. Du kan opleve:

E-læserens medialitet
Patrick Arendal Johansen er fra Moderne Kultur og Kulturformidling, KU og hans speciale handler om, hvordan e-læseren som en moderne teknologi har brudt litteraturen op og stiller den over for en ny virkelighed.

Patrick skriver selv:
Den trykte papirbog har de sidste ca. 500 år indtaget rollen som litteraturens medie. Med e-bogen kan litteraturen også læses på computer, tablet eller e-læser. […] Spørgsmålet er derfor, om det er den samme oplevelse, læseren har ved at sidde med en e-læser som med en papirbog? Når der sker disse omvæltninger, er det vigtigt at stoppe op og se nærmere på den nye og anderledes materialitet og medialitet, man præsenteres for med e-læseren.

Og det gør han i specialet ved hjælp af teoretikere som bl.a. Gilles Deleuze og Félix Guattari.

Fremtidssikring af fortiden – digital formidling af kulturarv
Line Juhler Schmidt fra ITU skriver om sit speciale:
Begrebet kulturarv har i stigende grad været på den kulturpolitiske dagsorden siden 1990’erne.  Det er et slagord som bruges i forskellige henseender og med forskelligt mål, men der er en bred konsensus om at det er vigtigt og noget, vi skal hæge om.

Kulturministeriet har oprettet Kulturarvsstyrelsen til at sikre at vi varetager vores kulturarv hensigtsmæssigt, og storstilede projekter er lanceret for at bevare, digitalisere og formidle de aspekter og genstande, der udgør vores kulturarv.

Jeg beskriver i mit speciale en helt konkret case, men jeg vil ved denne lejlighed gerne fortælle lidt om hvad det diffuse begreb kulturarv dækker over, hvordan det varetages, og hvilke initiativer, der er taget for at tilgængeliggøre og fremtidssikre vores kulturarv.

Læs for livet
Rachel Röst fra Litteraturvidenskab, KU beskriver sit speciale således:
Specialet er et stykke aktionsforskning, hvor jeg undersøger det projekt, jeg selv har startet: Læs for Livet, som indsamler bøger og indretter små børne- og ungdomsbiblioteker på institutioner med udsatte børn, såsom børnehjem og asylcentre. Jeg skriver om, hvordan projektet modtages af det socialpædagogiske personale, hvilke konflikter der opstår, hvordan det står til med litteraturen på det sociale område, hvordan børnene modtager bøgerne m.m.

Læse mere om Læs for livet projektet HER

Vi glæder os til at se dig
– og ikke mindst til at blive klogere, når specialisterne deler ud af deres viden.

Specialisterne er Hovedbibliotekets nye arrangementsrække, hvor nyslåede eller vordende kandidater formidler deres unikke speciale i kort og kontant form. 

Skriv et svar