LARM Vitale Arkiver: Digital radio i det 21. århundrede

“Digital radio i det 21. århundrede” er det første af tre foredrag om radioarkiver og forskning i det 21. århunderede.  Med de digitale mediers fremkomst har vores måde at tilgå radio ændret sig fundamentalt. Radio er ikke længere ”bare” radio, men et medie i samspil med en  hel mængde andre digitale medier. Denne udvikling bærer nye interessante muligheder for medieforskning med sig. Dagens to foredrag vil tilgå denne udvikling fra forskellige sider.

Sted: Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, lok. 21.0.49, Karen Blixens Vej 1, 2300 København S

Tid: Tirsdag d. 22 maj. Kl. 10-13.

 

Digital radio i det 21. århundrede

Under overskriften ‘Radioarkiv og -forskningsinfrastruktur’ arrangerer LARM tre foredragssessioner i 2012/13. Den første foredragssessioner handler om ‘Digital radio i det 21. århundrede’, og den åbner det undersøgelsesfelt, der går som en rød tråd gennem alle tre foredragssessioner: Hvordan kan et radioarkiv for det 21. århundrede — og dertil hørende forskningsinfrastruktur — se ud?

Det er vanskeligt at svare på dette spørgsmål, al den stund at vi ikke ved, hvordan radio ser ud om bare 10 år. Men tager man udgangspunkt i, hvordan radio har udviklet sig inden for de seneste 5-10 år, så springer især to ting i øjnene. For det første kan radio nu tilgåes på et utal af platforme (podcast, web, apps), og for det andet indgår radio på både programniveau og i den måde, hvorpå det tilgængeliggøres af afsenderen, i et tværmedielt samspil med andre udtryksformer såsom skrift og billeder (radio i samspil med fx Facebook og radio på web). Radio er ikke længere bare — kun — radio.

Denne nyorientering af radio udfordrer det traditionelle radioarkiv og radioforskningsinfrastrukturen. I de tre foredragssessioner vil det lange lys blive slået til for forhåbentlig at kunne ane konturerne af det radioarkiv, de kommende forskergenerationer kommer til at bruge. I den forbindelse vil centrale diskussionsemner være arkivbegrebet, radiobegrebet, radioplatforme og tværmedialitet — og relationerne mellem disse emner.

Den første foredragssession bærer som nævnt titlen ‘Digital radio i det 21. århundrede’, og den vil bestå af to foredrag:

“Deltakende lydmedier”

v. Lars Nyre

Det finnes lydmedier med en langt mer kompleks struktur enn FM og DAB, og de preger folks hverdagskommunikasjon på andre måter enn tradisjonell enveisradio. Hvilke ”affordances” har de interaktive løsningene som finnes på markedet nå? I foredraget går jeg systematisk gjennom tre ulike plattformer for lydmedier: 1) digital kringkasting, 2) bredbånd for PC/mac, laptop, etc. og 3) mobile nettverk for smarttelefon, iPad, etc Jeg er spesielt opptatt av hvilke systemer som finnes for å få lytterne til å registrere informasjon hos tilbyderne. Det amerikanske Pandora.com tilbyr for eksempel lytterne å knytte sanger til terrenget ved å bruke GPS-posisjonen på smarttelefonen. Jo mer lytterne ønsker å delta i utformingen av innholdet, jo mer informasjon må de legge igjen etter seg hos tjenestetilbyderne. (Marko Ala-Fossi ved Tampere Universitet er medforfatter).

Lars Nyre er førsteamanuensis i medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Han forsker på brukeropplevelse, mediedesign og lydmedier, og har publisert resultater i Journalism Studies og Convergence. Nyre utgav Sound Media. From Live Journalism to Music Recording på Routledge i 2008, og har skrevet en lærebok i radiojournalistikk. Nyre er medlem i forskergruppen Digital Radio Cultures in Europe (www.drace.com), og er redaktør for Norsk medietidsskrift.

 

“Hvad er webradio? — om webradio og andre former for digital radio”

v. Niels Brügger

‘Digital radio’ bruges ofte som samlebetegnelse for alt ‘det nye’, fra internet- og webradio over DAB og podcast til radio på smart phones og tavlecomputere. Dette foredrag vil argumentere for, at betegnelsen ‘digital radio’ måske tidligere har været relevant, da udbuddet af ‘digital’ radio var begrænset, men i og med at al radio i stigende grad er digital både hvad angår produktion, distribution og konsumptionsplatforme, så bliver betegnelsen for bred og intetsigende. Der kan derfor være god grund til at se på forskellene mellem de mange slags ‘digital radio’ med henblik på at tegne et mere nuanceret billede af de store forskelle der er mellem ‘digitale radioer’. Dette gøres i denne forelæsning ved at undersøge webradioens former og funktioner i et radiohistorisk perspektiv.

Niels Brügger er lektor og leder af Center for Internetforskning, Aarhus Universitet. Han forsker i webhistorie, er ved at skrive dr.dks historie, og har senest redigeret bøgerne Web History (Peter Lang, 2010) og Histories of Public Service Broadcasters on the Web (m. M. Burns; Peter Lang, 2012).

Forelæsningerne vil være åbne for alle interesserede.

Skriv et svar