Arkivet: Kirsten Justesen FAMA

Fernisering: 19. november 2010 17-19

Sted: Museet for Samtidskunst, Stændertorvet 3A, 4000 Roskilde

Der var engang…

Kirsten Justesen udstillede procesværket FAMA Instant Saints i Kunsthallen Nikolaj for 13 år siden. Værket handler om forestillinger og de processer, der ligger bagved rygtedannelse. Udstillingen opsamlede i hele udstilingsperioden spor i form af lyde, ordoplæsning, koncerter og aftryk efter Kirsten Justesens og Henning Frimanns daglige handlinger.

Inspirationen til værket kommer fra fortællingen om den hellige Katharina af Alexandria, som angiveligt led martyrdøden i år 307. Selvom der ikke findes historiske beviser for Katharinas eksistens, har rygtedannelsen omkring hende været omfattende. På samme måde materialiserede FAMA Instant Saints hovedperson sig gennem de 51 dage udstillingen varede.

FAMA Instant Saints genudstilles

Når Museet for Samtidskunst genudstiller FAMA Instant Saints 13 år efter den oprindelige opsætning, fungerer det dels som dokumentation af det oprindelige forløb, og dels som en statusopgørelse for procesværkets videre udstrækning. Men også for at undersøge, hvordan en tidsbaseret processuel kunstform kan udstilles (igen) og bevares for eftertiden. Udstillingen stiller således relevante spørgsmål for nutidens og fremtidens museer. For, hvordan skal nutidens ofte flygtige og immaterielle værker passes ind i museernes indsamlings- og udstillingspraksis?

Kirsten Justesen (f. 1943) er uddannet billedhugger fra det Kongelige Danske Kunstakademi i 1975 og har siden 60’erne været en af de mest fremtrædende eksperimenterende kunstnere i Danmark. Hun har markeret sig i mange forskellige områder af det kunstneriske spektrum bl.a. skulptur, video, performance og scenekunst. 

 

Arkivet
Arkivet er Museet for Samtidskunsts udstillingsplatform, som sætter fokus på måder at præsentere forskellige former for arkiver, samt på kunstnere som i deres kunstneriske arbejde tager udgangspunkt i arkiver.

Skriv et svar