På vildspor

Kukua.dk er på filmfestival i Tjekkiet. Læs alle indlæggene her.

Filmen Nuummioq (IMDb) fra 2010 er, ifølge filmens pressemateriale, den første grønlandske spillefilm. Filmens hovedperson Malik sumper rundt i Nuuk med sine venner indtil han en dag falder om og får konstateret uhelbredelig kræft. Det får ham til at forsone sig med sin fortid (venner, familie, kæreste) og forlige sig med livets endelighed. Inden det sker får han set på naturen, fanget en fisk, slagtet et får og fundet nogle benfigurer i en klippehule, der forestiller hans tragisk afdøde forældre. Så vidt så godt.

Desværre er Nuummioq ikke en særlig overbevisende film. I scenerne med Malik og venner vil den være sjov, i naturscenerne vil den være flot, og i scenerne med kæresten og bedsteforældrene dyb og alvorlig. Men Malik overbeviser ikke som karakter, birollerne er flade, og den grønlandske natur er, uanset hvor meget den prøver, ikke så storslået når farverne ligner noget fra en hjemmevideo.

Nuummioqs skildring af dagliglivet i Nuuk og omgivelser er interessant, det er dialogens blanding af dansk og grønlandsk også, men der er nok problemer med denne første grønlandske spillefilm til at jeg godt tør satse på at film nummer to bliver meget bedre.

Efter visningen var der Q&A med filmens instruktører, Torben Bech og Otto Rosing. Den er her et par billeder fra. Jeg arbejder på også at få noget video op.

Skriv et svar