En 1945 og en 2010

Kukua.dk er på filmfestival i Tjekkiet. Læs alle indlæggene her.

Bal / Honey (IMDb) er den hidtil flotteste film på festivalen. Den tyrkiske film vandt Guldbjørnen i Berlin i 2010 og er et utroligt følsomt portræt af en 5-6-årig dreng, der vokser op langt, langt ude i skoven i Tyrkiet. Faren, som han er tæt knyttet til, er honningavler. Mens moren – og de symbolske glas mælk hun hele tiden tilbyder – ikke fylder meget i drengens univers. Ved siden af det lille hjem er skolen, som forsøger at få ham til at sætte ord på sine tanker. Med faren klares kommunikationen med hvisken, når det en sjælden gang er nødvendigt at sige noget.

Billederne i filmen er knivskarpe, og lyssætningen er helt utrolig. I indendørsscenerne er det tit kun et lille felt af skærmen, et vindue fx., der er oplyst, mens resten af scenen er undereksponeret. Mørket er det, som drengen ser. Honey er følsom og hjerteskærende, og forholdet til faren varer ikke ved. Men er smukt portrætteret som aldrig før så længe det varer.

“I Know Where I’m Going” (IMDb) er en action-film tilbage fra 1945, og af en helt anden type og kaliber end Honey. Filmen er en del af en hyldestserie til Michael Powell og Emeric Pressburger, et engelsk instruktørpar og handler om den engelske pige Joan, som skal på dannelsesrejse til De Ydre Hebrider i mystiske Skotland og giftes med en rigmand. Ham ser man dog ikke noget til i filmen, for efter at Joan er rejst med tog over de skotskternede bakker, strander hun på øen før øen hun skal til.

Der møder hun den adelige, der før ejede øen hun er på vej til, han er på orlov fra krigen et par dage, og er, sammen med kilt, skotsk folkedans og generel excentricitet, uimodståelig, og Joan, som ellers altid har vidst hvad hun vil have, bliver frygtelig i tvivl inden det afsluttende filmkys. Inden da kommer vi dog på en mislykket bådtur i stormvejr, som i dag, og sikkert endnu mere i 1945, virker enormt action-packed. Jeg kender ikke noget til de to instruktører, men jeg har sjældent set en så gammel film med så meget spænding. Det er meget godt gået.

Skriv et svar