Tranefilm: Surrealistiske tjekkiske animationer og kunstnerdokumentar fra New York

Our City Dreams_Chiara Clemente

Darkness-Light-Darkness-2Jan Svankmajer

 

TRANEFILM

Tirsdag d. 22. juni, 2010, kl. 17.00-19.00,  Gentofte Hovedbibliotek,  Øregaardssalen.  

For anden gang i år er der Tranefilm på programmet.

Denne gang har de fire kunstnere Annesofie Sandal, Nanna Starck, Christina Hamre og Charlotte Bergmann Johansen, som er aktuelle på Traneudstillingen med den overdådige skulpturinstallation Orgie, sammensat et filmprogram, der i sit kunstneriske indhold og stil, inspirerer deres eget arbejde med kunst. Det udvalgte program består af tre surrealistiske animationsfilm af den tjekkiske avantgarde kunstner Jan Švankmajer, samt den nyere dokumentarfilm Our City Dreamaf den italienske filmskaber Chiara Clemente, der følger fem indflydelsesrige kvindelige kunstnere i New York anno 2008.

 Jan Švankmajer

Den tjekkisk surrealistiske kunstner Jan Švankmajer (1939) er en legendarisk animator, hvis film kendetegnes ved deres surrealistiske, groteske og foruroligende dog komiske universer og fortællinger. I filmene sammenblander Švankmajer gerne marionetter, mennesker, dyr og lerfigurer i de såkaldte ”claymations” og med brug af animationens velkendte stop-motion teknik.  Livløse genstande bringes til live på pudsig vis, så man kan møde vandrende, talende knogler og andre løsrevne kropsdele, skadefro dødefigurer og tragikomiske antihelte, der med held forsvarer sig i en grusom, surrealistisk verden.

Švankmajer værker har haft stor indflydelse på nogle af tidens mest innovative moderne filmskabere som Tim Burton, Terry Gilliam og The Brothers Quay og hans film er blevet kaldt ligeså følelsesmæssigt uforglemmelige som Kafka’s historier.

Tranefilm viser tre af Švankmajers animationer: Darkness-Light-Darkness, 1989 (7 min), Food, 1992 (16 min.) og Flora, 1990, (30 sek.)

Our City Dreams 

I den lyriske dokumentarfilm Our City Dreams følger den italienske filmskaber Chiara Clemente fem kvindelige kunstnere i deres liv og kunstneriske virke i New York gennem to år. Kunstnerne – Nancy Spero, Marina Abramovic, Kiki Smith, Ghada Amer og SWOON – befinder sig på forskellige stadier af deres kunstneriske karriere og har forskellige kulturelle baggrunde, men har hver især tilkæmpet sig en plads på den internationale kunstscene ved at lade sig inspirere i og af smeltedigelen New York.

Filmen dokumenterer triumfer og udfordringer for hver af de deltagende kunstnere, og publikum får et glimt ind i skabelsens og inspirationens processer, heriblandt SWOON´s første solo udstilling på Deitch Projects i New York, Ghada Amers tilbagevenden til hendes egyptiske hjemland, Kiki Smiths turnerende retrospektive udstilling, Marina Abramovic’s ugelange serie af performances på Guggenheim Museum i New York og Nancy Speros forberedelser af et nyt værk til Venedig Biennalen 2007.

Our City Dreamskombinerer i intim stil dokumentarfilmgenren med sfæren af pulserende byliv omkring hver kvinde og det arbejde, hun skaber.

Traneudstillingen / Gentofte Hovedbibliotek / Ahlmanns Allé 6 / 2900 Hellerup/Åbent: man-fre 10-19, lør. 11-16/www.genbib.dk

Bliv venner med Traneudstillingen på Facebook: http://www.facebook.com/profile.php?id=100000979462739

Kontakt: Kunstkonsulent Aukje Lepoutre Ravn, alra@nullgentofte.dk

Skriv et svar