Invitation til åbningsarrangement på forskningsprojektet Islam I Europæisk litteratur

Orientalisme til debat
Literary and cultural perspectives on Edward Said’s Orientalism
Onsdag den 3. december 2008, kl. 14 -16.30
lokale 27.0.49


I 1978 udgav Edward Said det indflydelsesrige værk Orientalism, der blev afsæt for en stadig aktuel debat om Vestens opfattelse af østlig kultur.

I anledning af 30-året for udgivelsen af Orientalism har forskningsprojektet Islam i Europæisk Litteratur inviteret tre forskere til at debattere Saids bog. Diskussionen har i det første oplæg fokus på det orientalske tema hos forfatteren Gustave Flaubert bl.a. i romanen Salambô og rejsebogen Voyage en Orient – set i lyset af Saids teser. I de to følgende oplæg fokuseres der på den diskussion af Orient-studier, som Orientalism var med til at intensivere. Arrangementet foregår på engelsk.

Christopher Prendergast er professor ved King’s College, Cambridge University, og ekspert i fransk litteratur fra det 19. århundrede. Han har bl.a skrevet Paris and the Nineteenth Century (1992) og senest The Classic. Sainte-Beuve and the Nineteenth Century Culture Wars (2007) og The Fourteenth of July And the Taking of the Bastille (2008), han har bl.a. redigeret Debating World Literature (2004) og den seneste engelske oversættelse af Prousts På sporet af den tabte tid.

Thomas Hoffmann er ph.d. og forskningsadjunkt ved Center for Europæisk Islamisk tænkning. Han er uddannet i religionsvidenskab og har skrevet ph.d.-afhandling om Koranens poetiske sprogbrug. I sit nuværende projekt undersøger han hvordan islamiske kernetekster og teologier studeres af islamiske forskere og studerende i Vesten.

Jakob Skovgaard-Petersen er dr. phil. og professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier. Han er bidragyder til den nye udgave af Encyclopedia of Islam og indtil for nylig direktør for det dansk-egyptiske dialoginstitut i Kairo, en del af det Arabiske Intiativ. Hans område er de arabiske massemedier og moderniseringen af den islamiske verden i det 19. og 20. århundrede, særligt inden for politiske ideologier, retsvæsen og undervisning. Han har bl.a. udgivet Defining

Islam for the Egyptian State (1997) og Moderne Islam (2002).

For en præsentation af projektet Islam i Europæisk Litteratur se: http://complit.ku.dk/islamineuropeanliterature

Alle er velkomne!

Skriv et svar