Himmelsk!

Kukua.dk er på filmfestival i Tjekkiet. Læs alle indlæggene her.

Days of Heaven (IMDb), den amerikanske instruktør Terrence Malicks mesterværk fra 1978, vises i en nyrestaureret udgave på Karlovy Vary International Film Festival 2010, og er også netop kommet på Blu-ray på Criterion Collection. Filmen fortjener alt den opmærksomhed den får, og endnu mere.

Filmen begynder i Chicago i starten af 1900-tallet, og handler om en lille familie, mand, kone og (sandsynligvis) datter. Manden, spillet af en meget ung Richard Gere, arbejder på stålfabrik til han slår sin formand ihjel, og så flygter familien ud på landet. I et småbakket landskab, omgivet af bølgende kornmarker, står en landejendom, hvor filmens fjerde hovedkarakter, ejeren af ejendommen og det omgivende areal, bor. Han er, vist nok, dødeligt sy, og forelsker sig i den smukke kone (som lader som om hun er søster til sin mand), og ægteparret ser en udvej ud af fattigdommen: Hvis kvinden gifter sig med farmeren og farmeren så dør, får den lille familie pludselig penge på lommen. Men: Farmeren lever betragteligt op i selskab med sin nye kone, og hans nye kone bliver så småt forelsket i syn nye mand, og hvad skal den tidligere mand så gøre?

Det der er så fantastisk ved Days of Heaven er fortælleren og billederne og musikken og tempoet. Historien fortælles af datteren, en ung pige med hæs stemme og storbyerfaring. Hun er på en gang drømmende og naiv i hendes brug af faste vendinger om livets gang, og samtidig uhyggelig kynisk i hendes accept af at tingene, gode, men oftest dårlige, bare sker uden at hun har nogen mulighed for at påvirke begivenhedernes gang. Billederne i filmen er utrolige. Store panoramaer, men også fokus på det små. Dyrene, der, ligesom pigen, kun kan betragte det spil, der foregår omkring dem. Det anonyme, ensformige og genkommende arbejde med høsten. Maskinerne. Det er storslået. Filmens soundtrack er af Ennio Morricone, og stemningsfuldt som bare fanden, og tempoet i filmen er roligt men intenst. Et mesterværk.

15303-days-of-heaven

Skriv et svar