Overload!

Kukua.dk er på filmfestival i Tjekkiet. Læs alle indlæggene her.

Første søndag på KV IFF er så godt som slut, men nogen hviledag har det ikke været. Seks film er det blevet til, og det virker som om, at der er lidt længere mellem snapsene i dag end der var i går og forgårs. Eller også, og det er ikke usandsynligt, er en vis filmtræthed ved at indtræffe.

Ud over Days of Heaven og Sweet Evil har jeg set:

Schastye moe / You. My Joy (IMDb): En svært forståelig men meget stemningsfuld russisk film. En mand kører rundt med et læs mel og stoppes først af nogle korrupte trafikbetjente, hvorefter han kommer længere og længere ud på landet, hvor han støder på flot russisk landskab, og mere og mere korruption. Korruptionen, som åbenbart gennemtrænger landet har store konsekvenser for manden og dem han møder: det hele er meget råt og kynisk, men som sagt også flot, og stemningsfuldt oven i købet.

Der Albaner (IMDb): Albansk-Tysk co-produktion om en ung albansk bjerglandsbyboer, som tager til Tyskland som illegal indvandrer for at tjene til medgift til hans uheldigvis gravide udkårne derhjemme. Der er kulturmøder og hård realisme for alle pengene, for Tyskland er ikke så nemt at begå sig i. Albaneren ryger ud i lavtlønnede jobs, dernæst kriminalitet, og da han endelig kommer tilbage til Albanien har forholdene i landsbyen ændret sig radikalt. Filmen smører en lille smule tykt på, men er vellykket, både som indblik i indvandrertilværelsen og som et sjældent kig på et land, der sjældent portrætteres på film.

La mosquitera / The Mosquito Net (IMDb): Spansk familiefarce, der deltager i hovedkonkurrencen på festivalen. Som andre komedier, fungerer den nok bedre i dens eget land: Filmen er overhovedet ikke sjov. Mor, far og 7-8 husdyr bor i lejlighed, mor og far har det ikke godt sammen og separeres, sønnen er fremmedgjort, bedstefar er suicidal, bedstemor har alzheimers, rengøringshjælpen er lækker, sønnens eneste ven synes moren er lækker, og morens veninde er temmelig sadistisk i sin børneopdragelse. Manglen på handling gennemspilles i en række usjove tableauer i en stærkt IKEA-inspireret scenografi. Filmen kommer ikke til Danmark, gudskelov.

Son of Babylon (IMDb) er en irakisk roadmovie, der foregår i dagene efter Saddam Husseins fald. En bedstemor og hendes søn tager fra det kurdiske Nordiraq sydpå for at finde søn/far, som blev taget til fange af Saddam i starten af halvfemserne. Filmen er underligt nok ikke særlig deprimerende, selv om rejsen foregår på en baggrund af tortur og død. Sønnen og bedstemoren spiller med stor energi, og det samme gør de farverige karakterer, de møder på deres vej. Plot og spænding er stort set fraværende, men den rejse man kommer med på som tilskuer er spændende nok i sig selv.

Skriv et svar