+1 samtalesalon: Modellen

+1 er glade for at kunne invitere til en aften med samtaler om kunst. I anledning af årets sidste artist talk fra +1, udvider vi vores regulære format og skifter lokation, denne gang til Den Kongelige Afstøbningssamling, som i denne anledning igen er blevet åbnet for offentligheden. Til denne aften vil unge kunstnere forholde sig til aftens tema, udefra deres egen praksis i dialog med en selvvalgt gæst.

++++++++++++++++++++++++++++++++

TID: Torsdag 28. november, kl. 18:00
STED: Den Kongelige Afstøbningssamling, Toldbodgade 40

++++++++++++++++++++++++++++++++

PROGRAM:
18:00 DØRENE ÅBNER
18:15 MAJA FJORD FJORD + TUE HYLBY LINDQVIST
18:45 PAUSE
19:00 ALICE TOPSØE-JENSEN + ASKE THIBERG
19:30 PAUSE
19:45 LOUKA ANARGYROS + MATHIAS DANBOLT (In English)
20:15 MULIGHED FOR SPØRGSMÅL, EN TUR I SAMLINGEN ELLER EN ØL
21:00 TAK FOR I DAG

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Om temaet: MODELLEN er et tema med mange betydningslag. Ordet model stammer fra det latinske ord modulus der betyder målestok, eller skala, men i det 21. århundrede vækker ordet model associationer til både modeverdenen, kunsten og videnskaben. En model er en form, eller fremgangsmåde der fungerer som ideal. Igennem den menneskelige udvikling har vi kontinuerligt holdt vores verdensanskuelser op imod idealiserede modeller. Modellen angiver dermed hvordan et rigtigt resultat eller produkt skal være og etablerer grobund for en skillelinje mellem godt og dårligt. Derfor må vi hele tiden forholde os kritisk, i et forsøg på ikke at reproducerer de skadelige modeller.

I Afstøbningssamlingens rammer er vi omgivet af gipsafstøbninger der fungerer som modeller, både for kroppe, samfund og kunstens tidlige idealer. Disse blev i sin tid udvalgt som repræsentative for ’den gode kunst’, og skulle fungere som inspiration for de unge kunststuderende i tidens iver efter reproduktionen af antikkens guddommelige modeller. Da samlingen blev etableret i kølvandet på oplysningstiden og kunsthistorikeren Johann Joachim Winckelmann handlede det mere om samlingen som model for det europæiske demokratiske samfund og den hvide huds overlegenhed. Ironisk nok beskriver samlingens leder Henrik Holm Afstøbningssamlingen som værende en ”mislykket performance” allerede i sin oprettelse i 1895. Verdensanskuelsen var forældet og fokus var rykket mod modernismens originaler. Men i de efterladte afstøbninger findes et potentiale. Et potentiale for gentænkning af historiens modeller og muligheden for at skabe mere aktuelle modeller for vores samtid. Modeller som er inkluderende og som omfavner den mangfoldige verden der består i dag.

+++++++++++++++++++++++++++++++

+1 vil sørge for forfriskninger. Alle er som altid velkomne.

Vi glæder os til at se jer!

Skriv et svar