Radiokursus på Vallekilde Højskole

LARM på Vallekilde

Tag med på højskole!

LARM – en uges rejse på lydbølger.

I uge 30 vil Vallekilde højskole på det nordvestlige Sjælland summe af aktivitet og lyd, når højskolen i samarbejde med foreningen LARM udbyder en uges kursus for dig, der kan lide at spidse ører og selv har lyst til at prøve kræfter med bl.a. lydinstallation, radioaktivisme og formidling af radioens kulturhistorie.

Dagen er delt op i tre blokke: Om formiddagen mandag til fredag følger man én af 4 workshops, der griber fat i hver sin gren af audiomediet, over middag vil en række professionelle øse ud af deres viden og inspiration i en række “masterclasses”.

– WORKSHOP: RADIOAKTIVISME
Hvem kontrollerer radiofrekvenserne? På hvilke måder kan man bruge radioen som aktivistisk medie?
Lydkunstner: Tanja Schlander er uddannet fra det jyske kunstakademi og har siden årtusindskiftet medieret sine værker gennem radio og lyd.
Vi skal selvfølge bygge vores egen radiosender og vores eget radiostudie!
Radio er et massekommunikations middel, der når ud til alle der vil være med på en lytter. Henvendt til offentligheden på Vallekilde Højskole kan vi være med til at gengive samtlige workshops indhold og stil og dermed være en samlet platform for den fælles erfaring, som vi danner på stedet. Radioen bliver en ikke-hirakisk lyd-strøm og assemblage af informationer og oplevelser, der i sin tekniske natur og materialitet sætter fokus på forholdet mellem lytter og producent.
Historisk har radioen ændret status fra at være et revolutionerende kommunikationsmedie til at være mainstream-underholdning, niche- eller lokal-debat, subversiv eller kommerciel distribution, mm. Vi vil med dette workshopforløb gerne bruge dette spektrum til at producere et fri- eller handlerum for både kunstneriske, direkte, abstrakte, konceptuelle, og socio-kulturelle bearbejdninger samt undersøgelser af lyd, temporalitet og sociale konstitutioner.

Kom og vær med!

Afstanden mellem fælleskøkken, stue, skolegård, radio-studio og samarbejdspartnere over hele skolen skal være kort.
Da radiomediet ikke kræver teknisk ekspertise og udstyr i samme grad som andre medieproduktioner, er det interessant kunstnerisk at udfordre og kulturelt at eksperimentere med radioen som et demokratisk redskab i øjenhøjde.

Workshoppen er på én gang dedikeret til at eksperimentere med radio som medie og offentlighed, og til at stimulere, producere og kanalisere det der rører sig, helt konkret, på Vallekilde og omegn i uge 30.

– WORKSHOP: LYDINSTALLATION
I’ve never seen a sound
På denne workshop skal der produceres, installeres og iscenesættes lyde og larm. I løbet af ugen skal workshoppen dag for dag gøre skolen til et mere og mere spændende lydligt landskab at færdes i.
Skal lyden illustrere en allerede eksisterende stemning eller måske virke kontrapunktisk?
Der bliver mulighed for at slippe den indre akustiker og lydtekniker løs, når det drejer sig om at skabe soundscapes i højskolens rum.
Lydkunstner: Astrid Lomholt.
Workshoppen ”I’v never seen a sound” er et koncentreret mix af forståelsen for lyd som materiale og lyd brugt som betydningsbærer. Hvilken rolle spiller lyden i vores erindring? – som medskaber af betydning for den måde vi sanser og æstetiserer vores omgivelser på. På workshoppen kommer vi omkring lydens universer og dens utallige muligheder i at skabe rumlige betydninger både fra lydkilden og dens omgivelser. Det er lydens helheder og flerdimensionelle åbninger, som skal udfolde sig til et mindre univers af lydinstallationer.
På Vallekilde højskole kan du selv være med til at møde lyden, som et sonisk materiale der skal bearbejdes og skabe rum. Udover at opleve lydens indflydelse på vores opfattelse, forståelse og fortolkning af de generelle rumlige atmosfære, kan man som deltager i workshoppen også få mulighed for at stifte bekendtskab med dybden og volumen af lyden.
Vi vil i løbet af dagene på Vallekilde Højskole undersøge rammerne for lydens tid, kontekst og iscenesatte natur.
Du vil blive opfordret til at flytte på dine egne lydrumsdefinitioner og i løbet af ugen selv være medskaber til en eller flere lydinstallationer.

– WORKSHOP: FORMIDLING AF RADIOENS KULTURHISTORIE
Radionyt – og gammelt.
De sidste 90 års national radiorundsending udgør en væsentlig del af dansk kulturarv. Store som små begivenheder er blevet dækket som nyhedsstof, reportage, debat, montage og tidens ånd udtrykt gennem musikvalg, udtale og emnevalg.
Workshoppen vil formidle et (stort) medbragt lydmateriale fra Danmarks Radios arkiver på så mange forskellige måder som muligt, det kan eksempelvis være gennem lydløb, lydbingo, diverse installationer samt udformning af formidlingsmateriale til dagens program i radiostuen installeret på Vallekilde denne uge.
Workshoppen ledes af cand.mag. Bente Larsen

– WORKSHOP: RADIODRAMATIK OG – POESI
Siden 1920erne har forfattere skrevet dramatiske eller poetiske værker direkte til radiomediet, der på den ene og anden måde udnytter mediets særlige muligheder og begrænsninger.
Antonin Artauds radiotale med indlagte skrig, passager uden kommunikerende sprog og udelukkende lydefterlignende ord blev censureret bort fra fransk radio, der ellers havde bestilt værket i 1947.
På workshoppen vil vi lytte til såvel danske som udenlandske eksempler på radiodramatik og det man kan kalde radiopoesi. Vi skal også selv arbejde med oplæsning og redigering af tekster, når de bliver til tale.
(Workshopledere: Mikkel Hjort Hansen og Anne Kølbæk Iversen.)

Og så ses vi til sommer på Vallekilde! (kun få pladser)

Ugeprogram

Mandag: Radio og demokrati? oplæg ved journalist Niels Boel og cand.mag. Luise Jørgensen om radio i u-lande.

Oplæg ved lydpioner Else Marie Pade om arbejdet i Lydlaboratoriet ved DR i 1960erne

Tirsdag: Hvad er lydkunst? oplæg og introduktion ved Rune Søchting, leder af lydkunstlinjen på de nordiske kunstakademier.

Onsdag: Radiojournalistik, præsenteret af Torben Paaske, mikrofonekspert og tilrettelægger af Reportagen, DR, og Susanna Sommer journalist og vært på Stedsans, DR

Torsdag: Radioaktivisme og rettigheder? Oplæg ved bl.a. Tanja Schlander

Fredag: Masterclass ved Jakob Kirkegaard

Skriv et svar