Hanne Nielsen og Birgit Johnsen: Drifting

En mand driver rundt i Skagerrak på en tømmerflåde. Ingen ved, hvem han er, eller hvor han kommer fra. Myndighederne har svært ved at identificere ham. Medierne er fulde af spekulationer.

Denne historie er udgangspunktet for Hanne Nielsen & Birgit Johnsens nye udstillingsprojekt, Drifting. I en stor fire-skærms videoinstallation blandes forskellige fortællinger om manden. Fakta og fiktion væves sammen til en historie, der – med udgangspunkt i den virkelige hændelse ­– handler om identitet, nationalitet og tilhørsforhold.

Ved at blande episke billeder af manden på tømmerflåden med mere dokumentariske optagelser af kaptajnen, der samlede ham op, og den svenske politimand, der søgte at udrede mandens identitet, gives fortællingen en flerstemmig karakter. Når fortællingen foldes ud over flere skærme, sættes autenticiteten på spil i mødet mellem dokumentar og fiktion. Som publikum kan man følge forskellige spor i en visuel undersøgelse af manden på tømmerflåden, men hans historie forbliver uforløst.

Hanne Nielsen og Birgit Johnsen har arbejdet sammen i 20 år og hører til pionererne indenfor dansk videoinstallationskunst. Det er første gang siden 2002, at de to Aarhusbaserede kunstnere udstiller solo i København. Udstillingen Drifting er kurateret af Fotografisk Center og vises i samarbejde med Nikolaj Kunsthal.

Drifting åbner torsdag den 27. marts kl. 17 – 19. Åbningstale af filosof Jørgen Dehs.

Hanne Nielsen & Birgit Johnsen: Drifting
28. marts – 25. maj 2014

Fotografisk Center gæster Nikolaj Kunsthal
Nikolaj Plads 10
DK – 1067 København K

Skriv et svar