Webradios historie – Casestudier med DR som eksempel

Webradios historie

casestudier med DR som eksempel
————

Lokale 21.0.49
Københavns Universitet, Amager
6. juni, kl. 10-13
Med Janne Nielsen og Niels Brügger

.
“Webradios historie — casestudier med DR som eksempel” er den sidste af tre foredragssessioner under hovedoverskriften ‘Radioarkiv og -forskningsinfrastruktur’ om radioarkiver og radioforskning i det 21. århunderede. Dette forårs foredragssession vil give eksempler på, hvordan webradios historie — med DR som eksempel — kan se ud, på baggrund af de arkiver og den forskningsinfrastruktur, der er til rådighed. Der er foredrag ved ph.d.-studerende Janne Nielsen og lektor Niels Brügger, begge Aarhus Universitet. Den første foredragssession (forår 2012) fokuserede på, at radio ikke længere ‘bare’ er radio, men et medie i tæt samspil med en hel mængde andre digitale medier såsom internettet, tablets og smart phones , mens den anden foredragssession (efterår 2012) diskuterede de fordringer, som de digitale radioformer stiller til arkiver og forskningsinfrastruktur.

Webradios historie i DR — hvad kan man egentlig sige om det?
v. Niels Brügger

Med afsæt i en kort indkredsning af hvad der kendetegner webradioens form og funktion, samt af hvilken radioforskningsinfrastruktur og hvilke radio- og webarkiver, der i dag er tilgængelig for webradiohistoriografi, vil dette foredrag give eksempler på, hvordan webradioens historie kan se ud. Der vil primært blive kigget på DR, og fokus vil være på, hvordan man kan finde studieobjektet — webradio — på DRs website dr.dk, ligesom det kort vil blive berørt, hvordan webradio teknologisk har udviklet sig, begge dele med afsæt i materiale fra to webarkiver samt larm.fm. Foredragets hovedspørgsmål er således: Hvad betyder webradios væremåde samt de eksisterende samlinger og forskningsinfrastrukturer for, hvad man rent faktisk kan skrive af webradiohistoriografi med DR som case?
Niels Brügger er lektor og leder af Center for Internetforskning, Aarhus Universitet. Han forsker i webhistorie, er ved at skrive dr.dks historie, og har senest redigeret bøgerne Web History (Peter Lang, 2010) og Histories of Public Service Broadcasters on the Web (m. M. Burns; Peter Lang, 2012).

Radio i nye samspil på web
v. Janne Nielsen

Foredraget tager afsæt i ph.d.-projektet Medierne som skole, som undersøger, hvordan DR – siden de i 1930’erne begyndte at supplere radioens sprogundervisning med lærebøger – har kombineret medier i voksenundervisning. Med web kom en ny platform til, som ikke alene tilbød nye typer indhold, men også integration af eksisterende indhold og medieplatforme. Afrika på DR Online fra 1997 og Danskernes Akademi fra 2010 og frem er eksempler på undervisning, hvor DR har kombineret radio, tv, web og bøger. Denne flermedialitet giver nye udfordringer for den historiske forskning, men heldigvis har den digitale udvikling også betydet nye muligheder i form af digitale arkiver og forskningsinfrastukturer. Foredraget beskriver, hvordan de tilgængelige arkiver og forskningsinfrastukturer kan bruges i konstruktionen af Afrika på DR Online og Danskernes Akademi som cases, samt hvilke muligheder og udfordringer der følger med. De to cases illustrerer samtidig, hvordan radio på web kan fungere på forskellige måder, og hvordan rollefordelingen og samspillet mellem medierne kan variere.

Janne Nielsen er ph.d.-studerende ved Medievidenskab, Aarhus Universitet.

Skriv et svar