ARKEN inviterer til konference om den nye ekstremisme

Christian Picciolini. Foto: Dennis Sevilla

Under titlen Den nye ekstremisme – Manipulation, disinformation og propaganda i digital ungdomskultur inviterer ARKEN ART & TECH LAB til konference om de nye udfordringer i digital børne- og ungdomskultur. Konferencen, som blandt andet gæstes af Emmy Award-vinder og tidligere ekstremist Christian Picciolini løber af stablen den 7. november på museet i Ishøj.

Med teknologiens udvikling følger en helt ny verden af ekstreme påvirkningsmekanismer – kommercielle, politiske og ideologiske. Fake news, hate crimes, shaming, trolling såvel som algoritmers magt og manipulerende strukturer berører os alle – og i dén grad børn og unge. Det sætter ARKEN fokus på torsdag den 7. november kl. 14-18, hvor danske og internationale eksperter i ekstrem internetkultur gæster museet.

Den nye ekstremisme
Mød bl.a. Emmy Award-vinder, tidligere ekstremist og stifter af foreningen Free Radical Project Christian Picciolini. Som 14-årig var Picciolini med til at stifte USA’s første nynazistiske skinhead-bevægelse. Han fortæller om før og nu, om sin egen rejse, og om hvordan nye teknologier som AI og big data har effektiviseret adgangen og målretning af rekruttering af unge, der er særligt udsatte og letpåvirkelige – som Christian Picciolini selv var i 1980’ernes punkmiljø. I dag er rekrutteringen særligt udtalt i gamingkulturen. Spilleplatformen Fortnite er bare ét eksempel på, at mainstream børne- og ungekultur er smeltet sammen med ekstrem subkultur – den nye ekstremisme.

Marie Antoniette-effekten
Den britiske kunstner Simon Fujiwara, som netop nu er aktuel på ARKEN med værket Joanne, taler til konferencen om Marie Antoniette-effekten. Om hvordan massemedier igennem historien har været anvendt til at konvertere hændelser – selv de grusomme – til underholdning, gadgets og celebritydyrkelse. Han dykker ned i celebritydyrkelsens historie – fra Marie Antoinette over Anne Frank til den britiske model Joanne Sally. De har alle det til fælles, at de er ofre i hver deres tid og genstand for eksponeringens magt. De to første, som historiske ikoner, den sidste som et offer for udskamning.

Dark pattern-manipulation
Jesper Balslev, lektor ved Københavns Erhvervsakademi, introducerer et eksperiment med en radikaliserende Facebookalgoritme og præsenterer teorier om, hvordan såkaldte dark patterns eller designet manipulation kan skabe negative sociale effekter for børn og unge. Men hvad nu, hvis det ikke kun er den almindelige internetbrug, men også politikere og embedsmænd, der er ofre for dark pattern-manipulation? Er de ofre for de samme effekter, som vi er bekymrede for rammer vores børn? Jesper Balslev har skrevet ph.d.-afhandling om de politiske argumenter for at digitalisere uddannelse.

Bag konferencen står ARKEN ART & TECH LAB og Katrine K. Pedersen, som er leder af ARKEN Undervisning og ekspert i digital kultur. ARKEN ART & TECH LAB kobler kunst og teknologi og er et laboratorium for læring, kreativitet, social innovation og demokratisk dannelse.

Læs det fulde program og køb billet via arken.dk
Studiebillet: 200 kr. inklusiv entré til museet (alm. billet: 350 kr. )

Skriv et svar