Hvilken rolle spiller vinduet og lyset i vores kunsthistorie? Vær med på en seminarrække, der sætter fokus på vinduet i forhold til kunst, arkitektur, velvære, konstruktion og klima. Den 16. juni lægger vi ud med et kig på vinduet og kunsten.

Igennem kunsthistorien er lyset blevet brugt til at fremhæve det væsentlige, skabe poetiske stemninger eller symbolsk til at fremhæve det “gode” eller det “onde”. I perioder har det naturlige lyset også været fjernet fra billedet – som i modernismen, hvor montage- og collageformen betød, at hvert af billedets elementer er forskelligt belyst.
Dette seminar, som er det første ud af tre, sætter fokus på lyset og vinduets betydning i kunsthistorien. Særligt ser vi nærmere på den danske maler Vilhelm Hammershøis brug af lys i hans poetiske, stemningsfulde interiørmalerier.
På seminaret kan du møde:
- Merete Sanderhoff, Museumsinspektør SMK (Statens Museum for Kunst)
- Jacob Riis, Projektleder på Ordrupgaard
Vilhelm Hammershøi (1864 – 1916)
Danske Vilhelm Hammershøi er kendt endt for sin særlige palette af gråtoner og sine atmosfæriske skildringer af rum. I årevis malede han billeder fra sin lejlighed på Strandgade, der ligger kun et stenkast fra Dansk Arkitektur Center. I malerierne af hans tomme stuer spiller sollyset nærmest en hovedrolle, som det strømmer gennem vinduerne og bader rummene i en helt særlig stemning. Derfor er Hammershøi er uundgåeligt omdrejningspunkt, når man taler om lys og vinduer i den danske kunsthistorie.
Arrangementsrækken om lys i kunsten og arkitekturen
Aktivitetsrækken om lys er udarbejdet og eksekveret af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med VILLUM Window Collection. Dette seminar er nummer 1 ud af tre i rækken. Vi fortsætter tema-seminarerne den 8. september, hvor vi sætter fokus på lyset og vinduet i arkitekturen og menneskets ret til lys.
Andre relevante links
>> Seminar 2 – “Vinduets betydning for arkitekturen og velværen” 8. september