Lyset og vinduets rolle i kunsten

Hvilken rolle spiller vinduet og lyset i vores kunsthistorie? Vær med på en seminarrække, der sætter fokus på vinduet i forhold til kunst, arkitektur, velvære, konstruktion og klima. Den 16. juni lægger vi ud med et kig på vinduet og kunsten.

>> Læs mere og tilmeld dig

 SEMINAR 1 - Vilhelm Hammershøi_Solstråler eller Solskin_(1900)_ Inv_nr_373_Fotograf Anders Sune Berg

Igennem kunsthistorien er lyset blevet brugt til at fremhæve det væsentlige, skabe poetiske stemninger eller symbolsk til at fremhæve det “gode” eller det “onde”. I perioder har det naturlige lyset også været fjernet fra billedet – som i modernismen, hvor montage- og collageformen betød, at hvert af billedets elementer er forskelligt belyst.

Dette seminar, som er det første ud af tre, sætter fokus på lyset og vinduets betydning i kunsthistorien. Særligt ser vi nærmere på den danske maler Vilhelm Hammershøis brug af lys i hans poetiske, stemningsfulde interiørmalerier.

På seminaret kan du møde:

  • Merete Sanderhoff, Museumsinspektør SMK (Statens Museum for Kunst)
  • Jacob Riis, Projektleder på Ordrupgaard

Vilhelm Hammershøi (1864 – 1916)

Danske Vilhelm Hammershøi er kendt endt for sin særlige palette af gråtoner og sine atmosfæriske skildringer af rum. I årevis malede han billeder fra sin lejlighed på Strandgade, der ligger kun et stenkast fra Dansk Arkitektur Center. I malerierne af hans tomme stuer spiller sollyset nærmest en hovedrolle, som det strømmer gennem vinduerne og bader rummene i en helt særlig stemning. Derfor er Hammershøi er uundgåeligt omdrejningspunkt, når man taler om lys og vinduer i den danske kunsthistorie.

Arrangementsrækken om lys i kunsten og arkitekturen

Aktivitetsrækken om lys er udarbejdet og eksekveret af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med VILLUM Window Collection. Dette seminar er nummer 1 ud af tre i rækken. Vi fortsætter tema-seminarerne den 8. september, hvor vi sætter fokus på lyset og vinduet i arkitekturen og menneskets ret til lys.

> Læs mere og tilmeld dig

Andre relevante links

>> Seminar 2 – “Vinduets betydning for arkitekturen og velværen” 8. september

>> Seminar 3 – “Vinduet som bygningselement” 6. oktober

>> Læs mere om VILLUM Window Collection

Skriv et svar