Tiden går, klokken slår: Tidskuglen

Tid: Torsdag d. 17. september 2015 kl. 17-18
Sted: Nikolaj Kunsthal, Nikolaj Plads 10, 1067 København K
Pris: Arrangementet er en del af Golden Days og koster 50 kr.
Facebook

I vores tid opfattes tiden som en mangel, et pres eller noget som skal gå hurtigst muligt, men hvordan har man i tidens løb holdt styr på tiden og fundet ud af, hvad klokken var?

Mød historiker og museumsleder Frank Allan Rasmussen, der fortæller om Tidskuglen – en stor flettet kugle der i 1800-tallet sad øverst på Nikolaj Kirkes tårn. Herfra angav den præcist tiden for byens borgere og for havnens skibe. Datidens mekaniske ure gik ofte særdeles upræcist, og det var nødvendigt med en fælles tidsangivelse, som alle byens ure løbende kunne indstilles efter. Kuk i tiden havde der været en del af i tidens løb, og de metoder man havde benyttet til at få samstemt alle byens ure fungerede ikke tilfredsstillende. Historiker Frank Allan Sørensen fortæller om tidskuglen og andre tidsfænomener fra den industrielle tidsalder. Efterfølgende guidet tur op i Nikolaj Kunsthals kirketårn – se og hør det gamle urværk og oplev et fantastisk kig ud over Københavns historiske centrum.

Frank Allan Rasmussen er historiker og museumsleder på Industrimuseet Frederiks Værk. Rasmussen har især forsket i teknologihistoriske problemstillinger med hovedvægten på videnskabshistorie og maritim teknologi. Han er medforfatter til samleværkerne Dansk Søfarts Historie og Dansk Videnskabs Historie.

Arrangementet er en del af Golden Days program: Festival of Important Shit 2015.

Skriv et svar