Deltagerisme. Seminar om kunst, subjektivitet og viden i en deltagelseskultur

Karoline H Larsen, Fælles snorespor, 2015. Foto: Tina Agnew
Karoline H Larsen, Fælles snorespor, 2015. Foto: Tina Agnew

Deltagelse er i dag et udbredt og afgørende kulturelt og sociologisk fænomen. Vi ser tv ’on demand’, når vi ikke lige har travlt på de sociale medier med at ’dele’, ’like’, ’blogge’ og ’tweete’. Og når vi går i teatret eller på museum, bliver vi i stadig højere grad positioneret som ’deltagere’. Borgeren er blevet en bruger og deltagelse et strukturerende princip for både kulturforbrug og kulturproduktion.

ARKENs seminar sætter fokus på aktuelle teoretiske og metodiske aspekter af deltagelsesbegrebet og de måder, deltagelse kommer til udtryk på i en bredere kulturel praksis.

Seminaret finder sted samtidig med udstillingen Kunst i sollys, hvor ARKEN har inviteret en række kunstnere og kunstnergrupper til at forvandle strækningen fra Ishøj by til stranden til en levende arena for kunst, leg, deltagelse og fysisk aktivitet.

Centrale spørgsmål

Hvad betyder samtidens fokus på deltagelse for vores subjektsforståelse og identitetsdannelse?

Hvilke muligheder skaber det for samfundets vidensproduktion, -indsamling, og -formidling, når kulturinstitutionerne går fra at være ’om noget’ til at blive ’for’ eller ’med’ nogen?

Hvad sker der med forholdet mellem oplevelses- og videns(for)brugerne og dem, som producerer og formidler, når vi i stigende grad inviteres til selv at producere de oplevelser og den viden, vi forbruger?

Hvilke nye fællesskaber og former for samvær opstår, når samtidskunsten skaber rum for deltagelse?

Tid

19. juni 2015, kl. 9.30-16.15

Sted

ARKEN Museum for Moderne Kunst

Deltagere

Anne Scott Sørensen, Dan Zahavi, Niels Righolt, Bettina Lamm, Dorthe Juul Rugaard, Karoline H Larsen, AVPD/ Aslak Vibæk og Peter Døssing, Bjarki Valtysson, Camilla Mordhorst og Henrik Holm

Ordstyrer

Anders Fogh Jensen

Program

Læs eller download det fulde program her.

Seminaret er en del af ARKENs igangværende forskningsprojekt Deltagerisme: Dogme og mulighedsfelt, støttet af Kulturministeriets Forskningsudvalg.

Tilmelding

Deltagelse i seminaret koster 50 kr. Billetter kan købes her. (Billetten inkluderer frokost og kaffe og giver adgang til museet.)

Husk tilmeldingsfrist: 11. juni 2015

Skriv et svar