Richard Mosse -The Enclave på Louisiana 5.2. – Artist Talk kl. 18.30

 

Richard Mosse – The Enclave
5. februar – 25. maj 2015

Louisianas udstilling Richard Mosse – The Enclave præsenterer et rystende vidnesbyrd om krigen
i Congo, en konflikt som er så brutal og kompleks, at den kan synes umulig at præsentere.
Med videoværket The Enclave, 2013 genfortolker den irske kunstner Richard Mosse krigsfotografiet ved at kombinere dokumentariske og kunstneriske strategier.
Richard Mosse (f. 1980) har over en periode på tre år rejst i det østlige Congo, hvor han har infiltreret bevæbnede oprørsgrupper i en krigszone præget af etniske konflikter, massakrer og systematisk seksuel vold. Videoinstallationen The Enclave er resultatet af Mosses forsøg på at udvikle en ny dokumentarisk metode for at give vidnesbyrd om en glemt afrikansk tragedie, der har kostet mere end 5.4 mio. mennesker livet siden 1998.
Det centrale greb i Mosses værk er brugen af en særlig militær overvågningsfilm (Kodak Aerochrome, 16 mm film), som registrerer det usynlige spektrum af infrarødt lys. Filmen blev brugt af det amerikanske militær fra de tidlige 1940’ere for at afsløre camouflage, men i Mosses værk udnyttes dens æstetiske kvaliteter. Filmen transformerer landskabernes grønne farve til en lysende pink og gengiver junglens krigszone i et irreelt, psykedelisk skær. Floddale, skove og klippesider i klare røde nuancer danner et emotionelt ladet landskab, gennemsyret af krigens rædsler. Projektet er med Mosses egne ord et forsøg på at forene ”kunstens potentiale til at repræsentere fortællinger, som er så smertefulde, at de ikke kan sprogliggøres, og fotografiets evne til at dokumentere specifikke tragedier og kommunikere dem til verden.”
The Enclave giver et desorienterende og splintret indblik i det notorisk splittede Østcongo. Værket skildrer soldaternes liv og civile på flugt fra etnisk vold i billeder, der med deres åbenlyse æstetisering bevæger sig væk fra krigsfotografiets konventionelle realisme og kaster nyt lys på en overset konflikt.
The Enclave har tidligere været vist på Venedig Biennalen i 2013, hvor Mosse repræsenterede Irland i landets nationale pavillon. I 2014 blev kunstneren tildelt Deutsche Börse Photography Prize for projektet.

Richard Mosse er født i 1980 i Irland og bor i dag i New York. Han er uddannet fra Goldsmiths, University of London og Yale School of Art.

Artist Talk og Louisiana Lectures
I forbindelse med udstillingen afholder Louisiana en række arrangementer, som belyser konflikten i Congo i en række historiske og samfundsmæssige perspektiver. En række Louisiana Lectures vil bl.a. omhandle det belgiske koloniregime (1885-1960), som er én af krigens historiske forudsætninger, og som skildres i Joseph Conrads litterære rejse op ad Congofloden i romanklassikeren Mørkets hjerte (Heart of Darkness) 1899/1902. De vil også belyse de komplekse politiske, kulturelle og økonomiske baggrunde for krigen i dag, bl.a. via øjenvidne-beretninger fra journalister, som har rapporteret fra Congo.

Artist Talk med Richard Mosse
Torsdag den 5.2. kl. 18.30 – på engelsk
Richard Mosse fortæller om sit arbejde med udstillingens værker, der er blevet til gennem en række rejser i det krigshærgede østlige Congo. Artist talk med Richard Mosse er på engelsk og modereres af udstillings-leder, museumsinspektør Marie Laurberg.
Gratis for museets gæster. Pladsreservation på www.louisiana.dk. Gebyr 10 kr.

Louisiana Lecture: Krigens billeder – Marie Laurberg
Onsdag den 18.2. kl. 19.30
Marie Laurberg fortæller, hvordan Richard Mosses krigsskildringer vækker genklang hos andre kunstnere, der har arbejdet med kunsten som historisk vidnesbyrd; fra Goyas Krigens Rædsler over Picassos Guernica til yngre kunstnere, der arbejder i krydsfeltet mellem kunst og dokumentarisme.
Gratis for museets gæster. Pladsreservation på www.louisiana.dk. Gebyr 10 kr.

Louisiana Lecture: Mørkets hjerte
Introduktion ved Jakob Ladegaard og oplæsning af Jens Albinus
Onsdag den 25.3. kl. 19.30
Skuespiller Jens Albinus læser op af Joseph Conrads romanklassiker Mørkets hjerte om kolonitidens Congo. Introduktion ved Jakob Ladegaard, lektor i litteraturhistorie, Aarhus Universitet.
Gratis for museets gæster. Pladsreservation på www.louisiana.dk. Gebyr 10 kr.

Louisiana Lecture: Congo Farezone 5 – ved Øjvind Kyrø
Onsdag den 29.4. kl. 19.30
Journalist og forfatter Øjvind Kyrø fortæller om Congos historie og om den blanding af minedrift, etniske konflikter og postkoloniale splittelser, der ligger til grund for krigen.
Gratis for museets gæster. Pladsreservation på www.louisiana.dk. Gebyr 10 kr.

Forfatter: Susanne Hartz

Pressechef Louisiana

Skriv et svar