Yoko Ono og musikken: Fra Fluxus til Gaga

Louisiana Lecture om Yoko Ono og musikken i anledning af udstillingen YOKO ONO HALF-A-WIND SHOW.

Foredraget bliver holdt af kulturjournalist og studievært på DR P1, Katrine Nyland Sørensen og skribent og anmelder på Politiken, Torben Sangild.

Fra Fluxus til Gaga
Onsdag den 3. september 2013 kl. 20

Yoko Ono er ikke kun billedkunstner. Hun er også engageret i musik på forskellige måder og har en større indflydelse på musikområdet, end mange tror. Aftenens foredrag handler om den musik, hun selv har skabt, de musiktraditioner, som hun er rundet af, og sammenhængen mellem musik og billedkunst. Yoko Onos far var oprindelig uddannet klassisk pianist, mens hendes mor spillede en lang række traditionelle japanske instrumenter. Som barn blev Yoko Ono derfor undervist i både klassisk japansk musik og tyske Lieder.
Siden begyndelsen af sin karriere har Yoko Ono arbejdet med stemmen som instrument. Hun har optrådt med John Cage, deltaget i Fluxus-koncerter og samarbejdet med John Lennon. Hun har også udgivet mange solo albums og givet adskillige solo koncerter. Den tidlige Yoko Onos værker er fokuseret på happenings og ‘event scores’ – disse korte handlingsforskrifter, hvoraf nogle kan opføres som happenings, mens andre er umulige at udføre i praksis. En del af dem har med musik at gøre, ligesom Yoko Ono lavede adskillige koncerter, hvor der oven i købet nogle gange blev spillet på instrumenterne.

Et typisk Ono-værk er ‘Voice Piece for Soprano’ fra 1961, hvor hun skriger frem for at synge. Partituret består af følgende instruktion:

Skrig
1. mod vinden
2. mod væggen
3. mod himlen

En kølig, formel opstilling der fører til en meget ekspressiv performance.

I anden del af foredraget fortæller Sangild og Sørensen om tiden med John Lennon og den store indflydelse, som Yoko Ono fik på den amerikanske new wave-scene i 1980’erne, hvor flere – især kvindelige kunstnere – lod sig inspirere af hende.

Yoko Ono er med sit Plastic Ono Band stadigvæk i stand til at overraske og gribe publikum. Trods sine 80 år er hun nu mere aktiv end længe på den musikalske front. Hun samarbejder hun med unge DJs som blandt andre David Audé, der har remixet et nummer, der sidste år lå nummer et på Billboards Dance Chart. Hun har fornylig kravlet rundt på et flygel og sunget sammen med Lady Gaga. I næste måned udgiver hun et helt nyt album. Om det siger hun: ”Dette album er kulminationen på en masse ideer, som jeg har fået igennem de seneste år. Og jeg føler mig stolt over at udgive det på sådan et spændende tidspunkt af mit liv.”

Louisiana Lecture er gratis for museets gæster. Pladsreservation på: www.louisiana.dk. Gebyr 10 kr.

Med venlig hilsen
Susanne Hartz
Pressechef

Forfatter: Susanne Hartz

Pressechef Louisiana

Skriv et svar