NY: Louisiana Contemporary – Anri Sala. Kom til åbning 1.11. kl. 18.30. Gratis adgang!

Udstillingsåbning på Louisiana – Mød den albanskfødte kunstner Anri Sala.
Torsdag den 1. november fra kl. 18.30 – gratis entré
Kl. 18.30 Saxofonisten André Vida optræder i samspil med filmen Long Sorrow og en tidligere optagelse af en improvisation til Long Sorrow – en anderledes form for trio.
Kl. 19.30 Samtale mellem kunstneren Anri Sala, saxofonisten André Vida og komponisten og dirigenten Ari Benjamin Meyers. Moderator: Kurator Mette Marcus. Velkommen!

Anri Sala er en af samtidskunstens fremmeste filmskabere. Hans emnefelter er den politiske virkelighed og menneskelige relationer. Udover de levende billeder i Salas film er det lydlige univers med til at skabe en særlig oplevelse. Musikken er et centralt element i fortællingens dramaturgi. Anri Sala ved, hvad musik kan gøre ved fortællingen og ved os. At musik er fysisk, og at lydbølger rammer os. Udstillingen viser bl.a. fire film, der musikalsk spænder over fri improvisation, klassisk kompositions-musik og rytmisk musik. Oplevelsen af udstillingens filmværker er fysisk. I værket Long Sorrow omslutter en følelsesfuld saxofon-solo beskueren. I 1395 Days without Red intensiverer orkestrets Tjajkovskij-symfoni det drama, som kvinden oplever på sin farefulde færd gennem det krigshærgede Sarajevos gader og sætter også iagttageren i en pinefuld spændingstilstand.
I to andre film er trommen det musikalske motiv. After 3 Minutes er en film uden lyd og fokuserer på visualisering af rytme og tidslig forskydning. Answer Me viser en dialog mellem en kvinde og en mand, hvor kvinden taler i ord, og manden kommunikerer med trommeslag.
Anri Sala er ligeledes bevidst om musikkens strukturdannende egenskaber, ikke bare i musikken, men også i de elementer, der ikke omfatter lyd. Tempoet, takten, gentagelsen, rytmen, men også stilheden og pausen anslår musikalske elementer, som kunstneren er optaget af, og som har betydning for hans værker både visuelt og lydligt. Brugen af musik åbner et forståelsesunivers løsrevet fra sproglige begrænsninger. Værkerne er knappe på ord, men rige på fortællinger.

Biografi
Anri Sala er født i Albanien i 1974, uddannet på the National Academy of Arts, Tirana, Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs i Paris og på Le Fresnoy, Studio National des Arts Contemporains i Tourcoing. Kunstneren er i dag bosat i Berlin.
Sala har udstillet internationalt på institutioner som Centre Pompidou, Paris; Serpentine Gallery, London; Musée d’art contemporain de Montréal, Canada; MOCA/Museum of Contemporary Art, North Miami; ARC/Musée d’art moderne de la Ville de Paris og Kunsthalle Wien. Han har modtaget flere priser, inklusiv Absolute Art Award 2011 og
The Young Artist Prize på Venedig Biennalen i 2001. I 2013 repræsenterer han Frankrig ved Biennalen i Venedig.

Værkliste
Følgende værker vises på udstillingen: Long Sorrow, 2005 (HD video, stereolyd), Eversion, 2009 (fotografi), Title Suspended, 2008 (kinetisk skulptur), After 3 Minutes, 2007 (video, uden lyd), 1395 Days without Red, 2011 (film, lyd), The Breathing Line, 2012 (papir leporello), Doldrums, 2008 (installation), Answer Me, 2008 (HD video projektion).

Særkatalog
Til udstillingen har Louisiana produceret en App til Iphone/Ipad. Den indeholder en introducerende tekst af Sanne Krogh Groth, adjunkt på Roskilde Universitetscenter, korte værktekster til udstillingens otte værker samt reference-artikler af bl.a. Michael Fried, kunstkritiker og Hans Ulrich Obrist, kunsthistoriker og direktør på Serpentine Gallery, London. Derudover er udstillingens værker repræsenteret enten med fotoillustrationer eller filmklip.

Louisiana Magasin nr. 37
Louisiana Magasin nr. 37 indeholder artiklen ”Musik som formgivning” af Sanne Krogh Groth.

 

 

Forfatter: Susanne Hartz

Pressechef Louisiana

Skriv et svar