Louisiana on paper – Vija Celmins

Louisiana på papir er en serie af mindre udstillinger på Louisiana, som vises i løbet af 2011. Udstillingerne er kurateret af Louisianas direktør Poul Erik Tøjner og fokuserer på grafiske arbejder og tegninger og andre arbejder på papir. Den første kunstner i serien var den amerikanske kunstner Al Taylor (1948-1999), som museet også ejer en række fotogravurer af. Den anden kunstner i serien var Josef Albers (1888-1976), som ligeledes er repræsenteret i samlingen.
Seriens tredje kunstner er Vija Celmins, født 1938 i Riga, Letland og nu bosat i New York. Arbejde på papir kan være et kerneområde for en kunstner, og det er netop tilfældet for Vija Celmins. I en ekstremt realistisk teknik reorganiserer og imiterer kunstneren sort/hvide fotografier oftest udført i grisaille, grå nuancer, som danner mønstre af lys og skygge. Hendes magiske blik fra det lille papir ud i verdensaltets stjernehav udfolder, hvad det intime format kan rumme: alt fra det mindste til det største. Motiverne er en lille håndfuld – spindelvæv, ørken, hav og himmel med en uophørlig optagethed af spørgsmålet om, hvordan man kommer fra det fotografiske billede til maleriet? Hvad sker der med billedet, når det flyttes fra det ene til det andet medium?
Udstillingen viser værker, der spænder fra 1970 og frem til i dag.

Vija Celmins
Kunstnerens tidlige opvækst i Riga i Letland var præget af terror og rædsel, og i 1944 flygtede familien til Tyskland. Senere, i 1948, drog familien videre til USA. Her har Celmins arbejdet som kunstner siden 1960’erne, i begyndelsen i Los Angeles, hvor hun bl.a. møder kunstnerne James Turell og Doug Wheeler, som hun henter stor inspiration fra til sine særlige motiver, og senere i New York. I 2014 vises en stor retrospektiv udstilling med kunstneren på San Francisco Museum of Modern Art, SFMOMA.

Vija Celmins fintmærkende kunst er repræsenteret i Louisianas samling med en række grafiske værker.

 I forbindelse med udstillingen vises en film om Vija Celmins af Ralph Goertz, IKS Medienarchiv.
Filmen er på engelsk med danske undertekster. Varighed: 21 min.

Udstillingen er blevet til i samarbejde med Museum Ludwig, Köln.
Udstillingen realiseres med støtte fra C. L. Davids Fond og Samling.

www.louisiana.dk.
Med venlig hilsen
L O U I S I A N A
Susanne Hartz
Pressechef

Bodum. Hovedsponsor for Louisiana.

 

 

Forfatter: Susanne Hartz

Pressechef Louisiana

Skriv et svar