Louisiana Contemporary – Walton Ford på Louisiana

LOUISIANA CONTEMPORARY
Walton Ford
12. november 2010 – 6.marts 2011Udstillingen med den amerikanske kunstner Walton Ford (f. 1960 i Larchmont, New York), som bliver vist på Louisiana i perioden 12. november 2010 – 6. marts 2011, er den første præsentation i Skandinavien af en særegen kunstner, der skiller sig markant ud fra andre samtidskunstnere ved både motiv- og teknikvalg. Walton Ford maler akvareller af dyr – fugle, fisk, aber, næsehorn, okser, tigre, løver, padder og alskens insekter, for blot at nævne nogle få – dyr, som på bestialsk vis enten fortærer og bekæmper hinanden eller bliver lemlæstet af mennesker i et på en gang smukt, uudgrundeligt og grumt univers.

Walton Fords værker ligner umiddelbart klassisk naturalistiske, zoologiske illustrationer fra en svunden tid, udført med samme tekniske perfektion. Men ved nærmere øjesyn er de langt fra videnskabens tilstræbte objektivitet. I formater der gengiver dyr i størrelse en til en – hvilket bl.a. giver værker på 3 x 2 meter – og på en baggrund af tilsyneladende gammelt, gulnet akvarelpapir, udfolder kunstneren sine sælsomme historier med nuancer af ondskab, nu og da med en humoristisk vinkel.

Kunstnerens billedfabler er delikate og malet med en detaljerigdom og akkuratesse, som skjuler grusomheden og indbyder beskueren til et nærstudium. Forlægget for Fords motiver er tekster fra skøn-litterære, historiske og naturhistoriske kilder, bl.a. af den amerikanske ornitolog og dyremaler John James Audubon (1785-1851), forfatteren Ernest Hemingway (1899-1961) og den britiske opdagelsesrejsende Sir Harry Johnston (1858-1927), og værkerne ledsages af citater herfra, der danner en ordets pendant til billedets fortælling. Værkernes kompleksitet og satiriske undertone kaster et kritisk lys på dele af vores historie og samtid, herunder stadigt aktuelle problemstillinger som industrialisering, kolonisering og menneskets påvirkning af miljøet. Men på trods af at Fords billeder ofte iværksætter et politisk eller samfundskritisk blik på virkeligheden, er hans kunst fri for politisk korrekthed. Hans ærinde er et andet, nemlig at fortælle historier, hvor også det eventyrlige får lov til at eksistere.

Walton Ford
Utallige besøg siden de unge år på naturhistoriske museer i USA har været Walton Fords store inspirations-kilde, men han har også indgående studeret den amerikanske ornitolog og dyremaler John James Audubon (1785-1851). Ford er uddannet designer fra BFA, Rhode Island School of Design, Providence, Rhode Island og Rhode Island School of Designs European Honors Program i Rom, Italien. Walton Ford er repræsenteret i offentlige samlinger: Smithsonian American Art Museum, Washington D.C., Whitney Museum of American Art og Museum of Modern Art, New York, m.fl.

Katalog
I forbindelse med udstillingen udgives et lille katalog med en introduktion af kurator på udstillingen Mette Marcus, med artiklen ”Skønheden i udyret” af professor Minik Thorleif Rosing, Statens Naturhistoriske Museum, med samtlige værker illustreret, værktekster og en kunstnerbiografi.

Louisiana Magasin nr. 33
I det nye Louisiana Magasin nr. 33 bringes artiklen ”Bestialsk” af udstillingens kurator Mette Marcus.

Film
To korte interviews med Walton Ford vises i udstillingen.

Udstillingen af Walton Fords billeder er blevet til i et samarbejde med Hamburger Bahnhof. Museum für Gegenwart, Berlin og Albertina i Wien, hvor en række af billederne tidligere er vist.

NYKREDIT. Sponsor for Louisiana Contemporary.

Museets åbningstider: Tirsdag – fredag kl. 11-22. Lørdag, søn- og helligdage kl. 11-18. Mandag lukket. www.louisiana.dk.

Med venlig hilsen
L O U I S I A N A
Susanne Hartz
Pressechef

Bodum. Hovedsponsor for Louisiana.

Forfatter: Susanne Hartz

Pressechef Louisiana

Skriv et svar