Sevan Szekely “Once upon a time…” fernis 11. sep. 17-20

Once upon a time…  –   Sevan Szekely. Ru

 Fernisering: 11 august  kl. 17-20

11 aug. – 3 sep. 2011

Bredgade Kunsthandel. Bredgade 69, 1260 kbh K

www.bredgade-kunsthandel.dk

 Vi kender alle sammen følelsen af at genkende et ansigt på gaden, men uden at kunne placere det i vores bevidsthed. Netop denne følelse ligger til grund for Udstillingen Once upon a time…” Kunstneren Sevan Szekely genfinder og fortolker en glemt historie, et glemt liv og en glemt sindstilstand.

 Idéen opstod for flere år tilbage på grund af en tilbagevendende drøm. Drømmen handlede om en mand der haltede ned af en beskidt gade bærende på en stroptaske. Pludselig falder manden til jorden, men inden hans krop rammer jorden er den væk og kun tasken er tilbage. I tasken ligger en masse iturevne fotografier fra krigens tid. Disse billeder er alt der er tilbage af den ukendte mands liv. Ved en cykeltur i København, passerede Sevan en byggeplads hvor han så en plasticpose ligge gemt bag en container. Noget drog ham imod posen og han måtte se hvad den indeholdt. I posen lå en stak sort/hvide fotografier der var revet itu og alle billederne stammede fra krigen. Drømmen var blevet til virkelighed.

 Ved at samle stykkerne på en ny måde skaber Sevan en anderledes realitet udelukkende af brudstykker. Historien bliver sammensat til en ny virkelighed med mulighed for nyfortolkning. Kontrasten bliver pludselig vigtig. Den poserende person med det stivnede smil befinder sig nu side om side med krigens aggressivitet. Den oprindelige historie omskrives og ukendte glemte personer sættes ind i en ny kontekst. Ved omformuleringen har personerne mere eller mindre fået udvisket deres øjne… eller udvisket deres historie; i stedet synes man at finde noget genkendeligt fra ens egen livshistorie og men nu sat sammen med krigselementer og dermed synliggøres menneskets voldsomme eksistensvilkår.

 Dette følelsesmiks af melankoli, aggressivitet og for længst udlevede menneskeliv understreges af det bevidste valg af gråtoner og fastholder udtrykket fra fortiden. Kombineret med hurtige dynamiske strøg bliver værkernes udtryk meget intensive og fastholder os i et jerngreb.

 Publikum præsenteres med denne udstilling for en kunstner der mestrer maleriets teknik, og til fulde får formidlet sit budskab. Sevan Szekely har for nylig afsluttet akademiet og viser med denne debutudstilling et stort kunstnerisk potentiale i rivende udvikling.

Velkommen

Skriv et svar