BEDLAM – OM NORMALITET OG ANDRE TVANGSTANKER

FERNISERING: 20. AUGUST 2010 KL. 17.00 – 20.00
UDSTILLINGSPERIODE: 21. AUGUST – 26. SEPTEMBER 2010
STED: DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING

 DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING PRÆSENTERER UDSTILLINGEN BEDLAM

 – en udstilling, der undersøger samtidens normalitetsbegreb og galskabens potentiale.

”Man forsikrer sig ikke om sin egen sunde fornuft ved at spærre sin nabo inde”, skrev forfatteren Fjodor Dostojevskij. Men de fleste samfund sikrer og beskytter dog stadig normaliteten og den sunde fornuft ved at isolere eller indespærre dem, der måtte afvige – det være sig af religiøse, politiske, seksuelle, etniske eller mentale grunde. Ved at stemple ’de anderledes’ som farlige, gale eller helt utilregnelige, styrkes samfundets fælles forståelse af normaliteten.

Navnet bedlam, oprindeligt Bethlehem, stammer fra et sindssygehospital i London. I 1700-tallet blev det populært at besøge hospitalet, og for 1 penny kunne man få lov til at se ‘the freaks of Bethlehem’. Mere end 100.000 personer besøgte stedet på et enkelt år, og det var tilladt at medbringe stokke for at skubbe til og ophidse de indespærrede. ’Bedlam’ blev i det engelske sprog et udtryk for inferno og kaos – det værst tænkelige sted.
Også vor tid har sin ’bedlam’. Vi lever i høj grad med et medieskabt billede af virkeligheden, som indeholder nogle ret bastante antagelser. Derfor mener de deltagende kunstnere på udstillingen, at det er nødvendigt at rejse spørgsmål til den offentlige mening, for hvad er ’normalt’? De marginaliserede bliver flere og flere, og overvågningen af den enkelte borger øges. I fjernsynets prime-time vises bizarre krydsninger af dokusoaps og freakshows. Fra kanten af sofaen kan man trygt bekræfte sin egen normalitet, samt belure og pege fingre af de andre.

DELTAGENDE KUNSTNERE:
Nanna Gro Henningsen, Jeanette Land Schou, Karen Gabel Madsen, Bodil Brems, Vicky Steptoe, Pernelle Maegaard, Nina Kleivan, Lotte Tauber Lassen.

 

Forfatter: denfrie

Den Frie Udstillingsbygning Oslo Plads 1 2100 København Ø

Skriv et svar