Den danske kulturkanon rekonstrueres af én mand.

Henrik Vestergaard Friis har en mission. Under kunstnernavnet Zarathustras Onkel vil han gøre ALT for at fremme dansk kunst og kultur – om han så skal tvinge sin 39 år gamle og 105 kilo tunge krop op på tå i pirouetter i nationalballetter, synge opera eller spille klaver uden nogensinde at have modtaget undervisning.
På fjerde år træner han hårdt i sagens tjeneste – nemlig en fuldstændig og udtømmende rekonstruktion af de 12 værker i den Danske Kanon for Scenekunst.
Jess Ørnsbos stykke Majonæse fra 1988 er den tiende rekonstruktion som tages under kærlig behandling i en forestillingen af samme navn i Warehouse9 den 9. – 26. marts.

Som så mange andre blev Zarathustras Onkel provokeret da det danske kulturministerium i 2006 udgav et kompendium med de 96 vigtigste danske kunstværker gennem tiderne. Men snart skulle hans syn på sagen blevet mere nuanceret: Danskhed er mere end muhammedtegninger og retten til at pege fingre af andre kulturer. Zarathustras Onkel søger efter den unikke danske kultur. Man må kende sine rødder – men hvor dansk er den danske kulturarv egentlig?

Zarathustras Onkel undersøger ”unikheden” af de danske værker, som stort set alle er kopier af udenlandske værker. Ingen Holberg uden Molière. Ingen Julemandshær uden The Living Theater. Intet Dirch Passer ”Fingernummer” uden Art Metranos original. Men en kopi er ikke bare en kopi. Alle de danske værker har tilføjet eller skabt noget unikt. Og det er for let at afskrive værkerne i den danske kulturkanon på grund af kopiering, og i øvrigt er kopiering mere udbredt i scenekunst end doping i cykelsport!

I Majonæse er Henrik Vestergaard Friis på scenen med skuespillerne Poul Storm og Merete Byrial og komponist Pelle Skovmand mens Ellen Friis har lavet scenografien. Majonæse er et hørespil, som skabes live sammen med publikum. Publikum får udleveret en radio og hørespillet kan begynde. Derefter tager skuespillerne over og udspiller samtlige otte roller samtidig med at de med analoge virkemidler skaber alle lydene i stykket, som fx når lyden af en brækket finger frembringes ved at knække en selleri.

Se www.kulturkanon.info for mere information.
Hvis hjemmesiden virker uoverskuelig, er det fordi den er en kopi af www.kulturkanon.kum.dk

Forestillingen spiller på Warehouse 9 fra d. 9. marts – d. 26. marts.

For mere information om billetbestilling og spilletidspunkter.

Majonæse

Foto: Björn Reissmann 2010

Skriv et svar