Beyond Reach – en udstilling om rum

1. marts – 13. april 2014
Fernisering fredag d. 28. februar kl. 17 – 20

AVPD, benandsebastian, Bank & Rau og Margrét Bjarnadóttir & Elín Hansdót­tir – 4 fremtrædende og veletablerede kunstnerduoer rykker i næste uge ind i Den Frie Udstillingsbygning og installerer helt nyproducerede værker, så de står klar til ferniseringen d. 28. marts.

Det er med stor fornøjelse at Den Frie Udstillingsbygning kan åbne dørende til udstillingen Beyond Reach. Udstillingsprogrammet i 2014 har – i anledning af den igangværende udvidelse og 100-års jubilæet for husets flytning til Oslo Plads – fokus på forholdet mellem kunst og arkitektur. Vi har derfor inviteret 4 kunstnerduoer, der alle opererer i dette felt, men som stadig repræsenterer hvert deres område. På udstillingen giver de således hvert deres bud på, hvordan man gennem installatoriske greb og med direkte udgangspunkt Den Fries karakteristiske rum, kan opleve og iscenesætte bygningen på helt andre måder.

Trods duoernes meget forskellige udtryk og arbejdsmetoder er den kropslige perception og erfaring af rum et gennemgående omdrejningspunkt i alle værkerne. Begreber som ’fravær’ og ’spor’ og fornemmelsen af noget, der er uden for rækkevidde, er centrale elementer i værkerne, hvilket også udstillingens titel Beyond Reach henviser til. Desuden praktiserer alle de fire duoer en næsten nørdet grundighed i deres research og de trækker på viden og erfaringer, der går på tværs af traditionelle faggrænser. Beyond Reach bliver en udstilling, der spænder over hele spektret fra det altomsluttende, sanselige møde med rummet, til det illusionistiske, og fra det underspillet performative til det historisk og teoretisk funderede.

AVPD er en dansk duo bestående af kunstnerne Aslak Vibæk og Peter Døssing. Til udstillingen i Den Frie har AVPD produceret nye værker, som på forskellig vis ændrer ved vores rumlige bevægelsesmønstre og rumforståelse. Ved at skabe brud og nye rumlige konstellationer, udfordrer de arkitekturen og kroppens udspænding i rummet. De har bl.a. konstrueret et værk i form af en spejlpassage, der forbinder bygningens rum og rumforløb på nye måder. Idet den besøgende bevæger sig ind i værket sker der en synsmæssig sammenblanding af spejlets virtuelle repræsentation og den kropslige erfaring. Selv betegner de deres praksis som en slags meta-arkitektur, da værkerne ofte fungerer som refleksioner over måder at konstruere rum på og over selve oplevelsesforholdet mellem menneske, værk og kontekst.

Bank & Rau arbejder med værker, der bogstaveligt talt kan rumme mennesket. På Beyond Reach viser de installationen ON THE FRINGE OF CIVILIZATION, hvor de sammen med forskellige grupper af børn og voksne har håndflettet et tæppe af strimlet genbrugstøj, som fylder det meste af gulvet i en af salene. Publikum inviteres til at betræde tæppet og bevæge sig imellem bunker af kar, fade og tallerkener med tydelige aftryk af de hænder, som har formet dem. Farveaflejringer og spor fra karrene kan aflæses direkte på tæppet og minder os om kroppens tilstedeværelse og de spor som vi konstant efterlader os.
De teknikker Bank & Rau har brugt til at fremstille tæppet og lergenstandene med, fremstår nærmest som arkæologiske modeller på de løsninger mennesker før hen opfandt til at opretholde en hverdag.

benandsebastian er en kunstnerduo bestående af britiske Ben Clement og danske Sebastian de la Cour, som til daglig har base i Berlin. Deres arbejde er karakteriseret ved en helt særegen, skulpturel og konceptuel tilgang til arkitekturen. På Beyond Reach præsenterer benandsebastian værket Museum of Nothing, som er fordelt over to rum. I det første rum vises fotos af museumsgenstande, der fungerer som oversigt over ’Museum of Nothings’ forskellige afdelinger, mens det andet rum er tæt pakket med tomme montrer, som ophobes i lag på lag. Med montrerne, hvis fravær af udstillingsgenstande gør dem til komplekse skulpturelle konstruktioner, reflekterer benandsebastian over institutionen som et både mentalt og fysisk rum, og sætter spørgsmålstegn ved den autoritet, vi ofte sammenkæder med de institutionelle rammer.

Margrét Bjarnadóttir & Elín Hansdóttir er uddannet henholdsvis billedkunstner og koreograf og kommer begge fra Island. De kan ikke betegnes som en egentlig duo, da de oftest arbejder hver for sig, men de har efterhånden flere fælles installationer og iscenesættelser af rum bag sig. Til Beyond Reach bruger de Den Fries tomme rum som primært materiale i deres undersøgelser af perception og performativitet. Deres foto- og videoværker iscenesætter Willumsens ottekantede sale, lader rummet gå i opløsning for derefter at gendanne det på ny. Med anagrammet DENFRIE – REFINED som introduktion til deres værker, forsøger de at genfinde rummet ved at vende op og ned på det vi ser og det, som vi tror at vi ser – hvad er reelt rum og hvad er blændværk?

Vi ønsker med udstillingen Beyond Reach at give publikum mulighed for at opleve helt aktuelle refleksioner om og iscenesættelser af rum. Det er første gang de fire duoer udstiller under samme tag og vi glæder os til at se deres værker udfoldet med Den Frie Udstillingsbygning som arkitektonisk ramme.

I forbindelse med udstillingen publiceres et katalog med tekster og billedmateriale om værkerne.

For yderligere oplysninger om kunstnerne:
http://avpd.net
http://www.bank-rau.dk
http://www.benandsebastian.com
http://elinhansdottir.net

Skriv et svar