Performance på Kunsthal Charlottenborg

JeliliAtiku_charlottenborgMumieforklædt menneskerettighedskunstner sejler ind i NyhavnFørende performancekunstner på det afrikanske kontinent, Jelili Atiku, indviede i 2012 The Tanks på kunstmuseet Tate Modern i London. Nu kommer han til Danmark for at vise sin kunst til et dansk publikum på Kunsthal Charlottenborg i januar.

En rød mumie kommer sejlende gennem Nyhavn i en lille robåd fastspændt et hav af røde balloner. Mumien bevæger sig fra båden med ballonerne mod Charlottenborg for at indtage et udstillingsrum som en del af kunstværket In the Red. Dette scenarie vil udspille sig lørdag 25. januar 2014, når den nigerianske kunstner Jelili Atiku kommer til Danmark for første gang for at minde et dansk publikum om menneskets selvudslettende adfærd og tilbøjelighed til krise.

I sit hjemland og i internationale medier bliver han kaldt for menneskerettigheds-kunstner, fordi han med sine værker stiller skarpt på politisk uretfærdighed og social ulighed. Jelili er pioner indenfor afrikansk performancekunst, og han kommer til Danmark for at formidle sin kunst som en del af et større projekt, der startede med den Danida-støttede dokumentarfilm Lagos in the Red. Filmen formidler Jelili Atikus kunstserie In the Red, som han har arbejdet på siden 2008. In the Red er endnu ikke afsluttet, og Jelili Atiku kommer til Danmark for at udføre den anden sidste performance i In the Red-serien – Obaranikosi, der på Jelili Atikus modersmål Yoruba groft oversat betyder forglemmelse. Serien kommer i sin helhed til at bestå af 17 performanceværker, hvor Jelili Atiku indtager denne androgyne mumielignende skikkelse der, indsvøbt i rødt stof, søger en form for katarsis for menneskets tendens til vold.

Obaranikosi er to parallelle værker: Det første blev udført 12.12.13 i megabyen Lagos, hvor Jelili bor – nærmere bestemt i Makoko – et beboelsesområde i Lagos, der består af øer bygget af skrald på vandet, og i Københavns Nyhavn. En video samt fotos fra Obaranikosi i Makoko vil blive projiceret på væggen i udstillingsrummet på Charlottenborg, hvor Jelili Atiku ender sin Nyhavn-performance.

På Kunsthal Charlottenborg vil Jelili Atiku præsentere projektet In the Red over to dage:

• Onsdag 22.01.14 kl. 18 i Charlottenborgs mezzanin: Visning af Lagos in the Red, præsentation af In the Red gennem billeder og artist talk.
• Lørdag 25.01.14 kl. 13: Live performance af Obaranikosi starter i forhallen

For mere information kontakt kuratorer:
Rine Rodin Flyckt: 28113712 rine.flyckt@nullkunstakademiet.dk
Lotte Løvholm: 22756574 lotte_loev@nullhotmail.com

www.kunsthalcharlottenborg.dk/page/view/144
www.jeliliatiku.webs.com
http://intheredperformance.webs.com
www.lahosinthered.webs.com

Forfatter: Charlottenborg

Kunsthal Charlottenborg er et af de største og smukkeste udstillingssteder for samtidskunst i Europa, hvor der præsenteres et ambitiøst program bestående af udstillinger og events med stærkt internationalt fokus. Charlottenborgs program er delt op i tre sæsoner om året. Hver blok indeholder enten en stor gruppeudstilling eller en retrospektiv udstilling, samt mellem-stor soloudstilling og en række af events såsom artist talks, performances og videovisninger. De mange forskellige aktiviteter retter sig mod et bredt publikum både i og omkring København, som gør Charlottenborg til dét centrale samlingspunkt for samtidskunst i byen.

Skriv et svar