Anke Feuchtenberger på dansk

Anke Feuchtenberger perlen lyon

Langt om længe udkommer tysk tegneseries førstedame, Anke Feuchtenberger, på dansk.
5. april sendes Horen H kaster handsken af Katrin de Vries og Anke Feuchtenberger på gaden af forlaget Aben maler.

1.–2. juni er Feuchtenberger gæst ved Copenhagen Comics i Øksnehallen.

Biografi fra Copenhagen Comics:

Anke Feuchtenberger (f. 1963) er en af de mest indflydelsesrige tegneseriekunstnere på kanten af mediet i dag. Med sin billedkunstneriske tilgang til tegneseriebilledet og -fortællingen har hun i løbet af de sidste små tyve år udvidet tegneseriens udtryksregister betydeligt og anvist nye veje i iscenesættelsen af det underbevidste, det kropslige og det symbolske i tegneserieform.

Som ung kunstner i Østberlin var Feuchtenberger del af kunstnergruppen Glühende Zukunft og arbejdede i den forbindelse med aktivistisk kunst i form af plakater og street art. Hendes opvækst havde ikke givet hende den store adgang til tegneserier, så det var først efter Murens fald at hun for alvor stiftede bekendtskab med mediet, der viste sig at passe hendes interesse for fortællingen perfekt.
Feuchtenberger arbejder i et krydsfelt mellem tegneserier og billedkunst og veksler mellem mere eller mindre narrative værker. Hendes arbejde kredser som nævnt om sammenhængen mellem underbevidsthed og kropslighed. Hun beskriver således kropslige tilstande gennem stærkt symbolladede billeder, hvis betydning unddrager sig entydig fortolkning og i stedet søger deres virkning i fremmaningen af fornemmelse og følelse. Som tegner arbejder hun med en række forskellige medier, men hvad enten hun tegner med blyant, pen, kridt eller trækul, lægger hun — i pagt med de temaer der interesserer hende — vægt på billedets taktile kvaliteter og lader ofte rettelser og justeringer stå frem, således at læseren får indblik i billedernes fysiske tilblivelsesproces.
Hun har en efterhånden lang række værker i kataloget, men centralt står serien om Horen H, som hun laver i samarbejde med forfatteren Katrin de Vries og af hvilken der foreløbig er kommet tre bind (1999-2007), hvoraf det seneste, Horen H kaster handsken, udkommer på dansk i april. Denne serie består af en række lignelser, der fra et udpræget kvindeligt-krospligt perspektiv iscenesætter temaer som kønsmodning, sexuelle magtrelationer og barnløshed i et foruroligende og forunderligt univers, hvor det underbevidste udstandses i mørke landskaber og sære arkitekturer.
Ved siden af sin kunstneriske gerning underviser Feuchtenberger som professor i illustration på Hochschule für Angewandte Wissenschaften i Hamborg, hvilket kun har øget den indflydelse hun har haft på den yngre generation af kunstnere, der i dag søger tegneseriens grænseland. Herhjemme står hun eksempelvis som vigtigt forbillede for to så forskellige og markante kunstnere som de Rikke Bakman og Rikke Villadsen.
Anke Feuchtenberger præsenteres i samarbejde med Goethe-Institut Danmark

Skriv et svar