Gaven at kunne se: Picasso og Klee som børn – ved professor Jonathan Fineberg

Gaven at kunne se: Picasso og Klee som børn
Onsdag den 26. oktober kl. 20
ved Jonathan Fineberg, professor i kunsthistorie
Velkommen til et foredrag om kunstnerisk begavede børn.
I tilknytning til Louisiana store efterårsudstilling Klee & Cobra afholder museet en foredragsrække med fokus på udstillingens udforskning af forholdet mellem Cobra-bevægelsen (1948-51) og den schweiziske kunstner Paul Klees (1879-1940) arbejder og kunstneriske tænkning. De danske abstrakte kunstnere søgte som Klee umiddelbarheden og spontaniteten i barnets enkle og kraftfulde udtryk, og opdagelsen af børns evne til at udtrykke sig i billeder var en vigtig kilde til kunstnerisk inspiration for både Klee og Cobra-malerne.
For Klee og andre af avantgardens kunstnere som eksempelvis Picasso åbnede beskæftigelsen med børns og de ”primitives” kunst i begyndelsen af det 20. århundrede
et helt nyt billedunivers og gav afgørende impulser til frigørelsen fra overleverede kunstkonventioner og -traditioner, hvilket ses afspejlet i mange af deres værker.

I foredraget ”Gaven at kunne se: Picasso og Klee som børn” stiller professor Jonathan Fineberg spørgsmål om, hvad det er, vi ser, når vi står foran værker af Picasso og Klee. Hvorfor vækker deres værker en sådan begejstring, som de gør? Og han reflekterer også over, om vi ville have spottet deres talent i seksårs-alderen? Desuden vil Jonathan Fineberg belyse, hvad det var, disse kunstnere så i børns kunst, da de selv var store kunstnere.
Jonathan Fineberg er forfatter af standardværket inden for udstillingens emne ”The Innocent Eye: Children’s Art and the Modern Artist” og professor i kunsthistorie på School of Art and Design, Illinois, USA.

Ugen efter fortsætter Klee & Cobra-foredragsserien med emnet:
Cobra efter Cobra
Onsdag den 2. november kl. 20
ved Willemijn Stokvis, kunsthistoriker
I næsten 40 år har den hollandske kunsthistoriker Willemijn Stokvis samlet oplysninger om kunstnergruppen Cobra. Resultatet af hendes forskning, bogen ”Cobra. Spontanitetens veje”, er blevet den mest omfattende fremstilling af bevægelsens historie og dens medlemmers liv, som indtil nu er blevet udgivet. Bogen er blevet oversat til adskillige sprog og udkom i 2001 på dansk.

I sit foredrag vil Willemijn Stokvis tegne et billede af bevægelsen i hvert af de involverede lande og kortlægge bevægelsens betydning for den moderne kunsthistorie siden anden verdenskrig.

Udstillingen er realiseret med støtte fra 15. Juni Fonden.

Begge foredrag er på engelsk, og de er gratis for museets gæster. Pladsreservation på www.louisiana.dk. Gebyr: 10 kr.

Med venlig hilsen
L O U I S I A N A
Susanne Hartz
Pressechef

Bodum. Hovedsponsor for Louisiana.

Forfatter: Susanne Hartz

Pressechef Louisiana

Skriv et svar