Udstilling: I virkeligheden – Fotografisk Center 25 år

© Agneta Werner, Identification I-VI, 1988

Hvad er fotografi i 2021 og hvordan er vi kommet hertil? Med udstillingen I virkeligheden – Fotografisk Center 25 år ser vi tilbage på dansk fotografi fra tiden omkring Fotografisk Centers åbning i 1996 og følger udviklingen frem til i dag.

For 25 år siden, da København var Europæisk Kulturby, åbnede Fotografisk Center på initiativ af Københavns Kommune og Kulturby96. Siden har Centeret udviklet sig til en kunsthal med fokus på nordisk samtidsfotografi samt ramme om et digitalt værksted og en lille boghandel. I tilknytning til udstillingerne arrangerer Fotografisk Center artist talks, bogreceptioner m.v. I de 25 år, der er gået, har Centeret været en vigtig platform for dansk fotografi; for at vise de unge kunstnere, de nye tendenser og introducere væsentlige nordiske og internationale fotografer i Danmark.

Parallelt hermed har dansk fotografi gennemgået en markant udvikling. Generationen af fotografer, der er født i 1970erne, indtog gallerierne i 00erne og var med til at integrere fotografiet på kunstscenen med både udstillinger, bøger og internationale manifestationer.

Perioden byder på mange nybrud. Ikke blot er fotografiet blevet et ligeværdigt billed-kunstnerisk udtryk, og dermed fuldt integreret på samtidskunstscenen, også inden for mediet selv er det sket en rivende udvikling. Man har gået fra analogt til digitalt fotografi, og det fotografiske billede, som før primært var repræsenteret som print på udstillinger og i bøger, er nu også tilgængeligt på alverdens digitale platforme og medier.

Den udvikling, og udviklingen i dansk fotografi i det hele taget, vil vi gerne se tilbage på og indramme gennem fem tematiske nedslag og 10 fotografers værk. Den overordnedeidé med udstillingen er en både tematisk og kronologisk vandring gennem nyere dansk fotografihistorie, hvor vi følger sporene efter de mest markante nybrud i perioden.

Samtidig er fotografiets virkelighedsrelation på én gang dets byrde og store fascination-skraft, som alle fotograferne forholder sig til. Udstillingen fokuserer således på temaerne: Det iscenesatte fotografi, Nyrealisme, Nye land- og byskaber, Konceptuel dokumentarisme samt Materialitet og kameraeksperimenter. Hvert tema dækker en fem-årig periode og er repræsenteret ved to fotografer. De deltagende kunstnere er: Tina Enghoff, Peter Funch, Thierry Geoffroy, Nicolai Howalt, Astrid Kruse Jensen, Kent Klich, Joachim Koester, Lisa Rosenmeier, Trine Søndergaard og Agneta Werner. Herudover viser vi et udvalg af de væsentligste, danske fotobøger fra perioden.

I virkeligheden – Fotografisk Center 25 år er en del af et større projekt, som også inkluderer en digitalisering og tilgængeliggørelse af Fotografisk Centers arkiv, en dansksproget antologi om dansk fotografi de sidste 25 år og et seminar i slutningen af året.

Udstillingen, der er kurateret af professor Mette Sandbye fra Københavns Universitet og Fotografisk Centers direktør Kristine Kern, er støttet af Ny Carlsbergfondet, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond, Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond samt Københavns Kommune, der støtter driften af Fotografisk Center. Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har støttet arkivprojektet. Antologien, som udkommer i efteråret 2021, er desuden støttet af Politiken Fonden.

For billeder, interviewaftaler eller yderligere materiale kontakt Fotografisk Center på 33930996 eller kurator@nullfotografiskcenter.dk eller udstillingens medkurator professor Mette Sandbye på sandbye@nullhum.ku.dk / 29617102. Arrangementer:

•27. aug.: Åbning v. kulturborgmester Franciska Rosenkilde. kl.17:00

•2. sept.: Omvisning i udstilling ved kurator Mette Sandbye ( gratis for medlemmer)

•23. sept. Bogreception: og artist talk med Kent Klich og Tina Enghoff

•30. sept. FotoForum under Art Week med flere af udstillingens kunstnere

I virkeligheden – Fotografisk Center 25 år

Fotografisk Center

Udstillingperioden er fra 28. august til 24. oktober 2021

Skriv et svar