FilmKunst/KunstFilm på SMK

Kom til filmaftener og foredrag om film- og videokunst

SMK inviterer til fem filmvisninger med tilhørende foredrag om film- og videokunst i museets biograf. Kom og bliv klogere på dansk kunsts livtag med filmmediet – fra 1950’ernes eksperimenter tegnet direkte på filmstrimlen til samtidskunstens spil med fiktionfilmens koder. Det er gratis, MEN pladsbestilling er nødvendig. Gebyr 10 kr. Læs mere og bestil plads via Billetlugen.dk

5. september kl. 17
50’erne: Kunst, film og bevægelse
v. Filmekspert og forfatter Carl Nørrested
Sted: SMKs biograf

Med udgangspunkt i to af kunstneren Søren Melsons abstrakte film, der var malet direkte på filmstrimlen og Richard Winthers Vues animées de l’atelier et collection Richard Winther fra 1956-58, der eksperimenterer med selvopfundne billedteknikker, fortæller filmekspert Carl Nørrested om de danske kunstneres tidlige eksperimenter med filmen som kunstnerisk medie. Carl Nørrested er ekspert i tidlig dansk eksperimental film og er bl.a. medforfatter til bogen Eksperimentalfilm i Danmark.

19. september kl. 17
60’erne og 70’erne: Filmen og kunstens performativitet
v. Museumsinspektør og forsker Birgitte Anderberg
Sted: SMKs biograf

Med udgangspunkt i filmen Tornerose var et vakkert barn fra 1971 af Kirsten Justesen og Jytte Rex diskuterer Birgitte Anderberg eksperimentalfilmen i 1960’erne og 1970’erne og dens forhold til tidens radikale kunstneriske nybrud, blandt andet happenings og performances. Birgitte Anderberg er museumsinspektør på SMK, forsker i 1960’ernes og 1970’ernes neo-avantgarde og feministisk kunst og har bl.a. stået bag udstillingen Bjørn Nørgaard. Remodelling the World og udgivelsen af Lene Adler Petersen Kvindetegnet.

3. oktober kl.17
80’erne: Video og kunst
v. Forfatter og dokumentarfilminstruktør Lars Movin
Sted: SMKs biograf

Med udgangspunkt i filmen Grød fra 1986 af performancegruppen Værst foretager Lars Movin en overflyvning af danske kunstneres brug af film og video i 1980’erne. Det var et årti, hvor impulser fra punk-oprøret i slutningen af 70’erne satte præg på æstetikken, samtidig med at den klassiske eksperimentalfilm begyndte at glide ud til fordel for den nye videokunst. Lars Movin har tidligere udgivet bøger og lavet film om bl.a. videokunst, Fluxus, beatgenerationen og Downtown-scenen i New York. Han arbejder p.t. sammen med Carl Nørrested på en bog om amerikansk avantgarde-film efter Anden Verdenskrig.

10. oktober kl.17
90’erne: Nye narrativer
v. Leder af Fotografisk Center Kristine Kern
Sted: SMKs biograf

I 1990ernes film-og videokunst er der et tydeligt narrativt spor; herunder en interesse for forskellige fortælleformer som den filmiske og den dokumentariske. Indenfor sidstnævnte finder man værker, der eksperimenterer med og udvider den dokumentariske form. Det kan være portrætfilmen, hvor kunstneren bag kameraet ikke blot er ”objektivt” registrerende, men selv deltager i en dialog med personerne foran kameraet, som i mange af Gitte Villesens videoer fra perioden – fx Kathrine makes them and Bent collects them fra1998. Eller det kan være i form af en blanding af fiktion og historisk fakta som i Joachim Koester og Matthew Buckinghams Sandra of the Tuliphouse or How to Live in a Free State fra 2001. Med udgangspunkt i ovennævnte værker samt Søren Martinsens SE-LVP-ORT-R-ÆT fra 2007 vil leder af Fotografisk Center, mag. art. Kristine Kern diskutere denne dokumentariske ‘tendens’ i sen- 90erens videokunst. Kristine Kerne har tidligere i år arrangeret udstillingen ”Even now to explain everything would be difficult” med Gitte Villesen på Fotografisk Center.

24. oktober kl.17
00’erne og nu: Samtidskunsten og filmens koder
v. Førsteinspektør og Seniorforsker Marianne Torp
Sted: SMKs biograf

I 2000’erne stiller kunstnerne skarpt på både indholdet og det æstetiske output i deres film- og videoværker. Med adgangen til mere avanceret teknik raffineres det filmiske udtryk og indholdsmæssigt dykkes der dybere ned i undersøgelserne af filmens konventionelle sprog og genrer, som udfordres, dekonstrueres og gentænkes. Foredraget tager udgangspunkt i den amerikansk-cubanske kunstnerduo Allora&Calzadillas A Man Screaming Is Not a Dancing Bear fra 2008 og de danske kunstnere Sofie Thorsens The Achromatic Island fra 2010 og Jesper Justs Sirens of Chrome også fra 2010. Marianne Torp er førsteinspektør på SMK med ansvar for samtidskunsten.

Alle foredragene er gratis og foregår i SMKs biograf, MEN pladsbestilling er nødvendig. Gebyr 10 kr. Bestil plads nu via Billetlugen.dk

 

Skriv et svar