Film vises til støtte for fængslet iraner

Instruktøren Jafar Panahi er blevet idømt seks års fængsel og tyve års forbud mod at lave film. Ekko og Grand viser tre af hans film.

Seks års fængsel og tyve års berufsverbot! Det er de iranske myndigheders dom over instruktøren Jafar Panahi.

I protest over den urimelige kendelse viser Filmmagasinet Ekko og Grand Teatret tre af Panahis film: Cirklen, Blodrødt guld og Offside.

Filmene er forbudt i hjemlandet, men anerkendt af kritikere over hele verden. De er ærlige skildringer af iranernes hverdag, og Panahi har en særlig evne til at tilføre sine menneskelige dramaer en spænding, som er en thriller værdig.

Cirklen (2000) følger tre iranske kvinder, der enten er prøveløsladte eller stukket af fra fængslet, i deres kamp for at overleve under Irans ubønhørligt, mandsdomineret præstestyre.

Blodrødt guld (2003) begynder med sin slutning og skildrer lavmælt, hvordan en desperat, tidligere soldat begår selvmord under et kup hos en guldsmed, der går helt galt.

I Offside (2006) forsøger tre kvindelige fodboldfans at overvære Irans afgørende kamp i VM-kvalifikationen, men nægtes adgang. Fodbold bliver et symbol på frihed.

Flere af Jafar Panahis film har vundet priser på festivaler. I 2000 vandt Cirklen Guldløven på Venedig-festivalen.

Panahi er en markant stemme i den iranske opposition. Og det iranske regime har dømt ham for at have indsamlet og udbredt materiale, der tilskynder befolkningen til oprør.

”Når præsteregimet så ihærdigt har søgt en lejlighed til at få ram på Jafar Panahi, hænger det dog snarere sammen med, at hans film ofte beskæftiger sig med kvindeundertrykkelsen i Iran,” skriver forfatter og filminstruktør Christian Braad Thomsen i en kommende artikel i Ekko.

Ud over fængselsdommen på seks år, som han afsonet siden februar 2010, må Panahi efterfølgende ikke producere, skrive og instruere film, rejse til udlandet eller give interviews til pressen.

De tre film vises i Grand Teatret, København, i slutningen af januar — Offside den 29. januar kl. 10.00, Blodrødt guld den 30. januar kl. 10.00 og Cirklen den 31. januar kl. 21.30.

Overskuddet går ubeskåret til Jafar Panahis familie, der efter bedste evne forsøger at bistå instruktøren uden for murene.

Billetter bestilles på tlf. 3315 1611 eller på Grand Teatrets hjemmeside — under ”Genvej til billetbestilling”.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Skriv et svar