Kiefer udstillingsforedrag Louisiana: ”Den tynde røde streg” ved Jörg Heiser

”Den tynde røde streg” ved Jörg Heiser
Hvad er passende? Kunstneriske svar på Holocaust
Onsdag den 8. december 2010 kl. 20 i Louisianas koncertsal

Kunstkritiker med speciale i samtidskunst og mangeårig redaktør af det internationale tidsskrift ’Frieze’, Jörg Heiser tager diskussionen om erindring og bearbejdelse i forhold til Holocaust op, men her med særligt henblik på de emner som to eller tre generationer efter de historiske begivenheder søger at forholde sig til.
Litteraturen kan give stemme til overlevende – fra Primo Levi til Ruth Klüger – og dokumentere koncentrationslejrenes umenneskeliggørelse uden at tilbyde den ‘gode histories’ falske forløsning.
I kunst og arkitektur finder vi monumenter som f.eks. Peter Eisenmans minimalistiske ’Mindesmærke for de myrdede jøder i Europa’ (2005) i Berlin; værket tilbyder ingen historie, men alene en desorienterende oplevelse af rum.
Har kunst ikke nogen frugtbar rolle at spille i memoreringen af Holocaust udover vidneberetninger og abstrakte monumenter? Eller er de ofte spotske værker af en yngre kunstnergeneration – fra Anselm Kiefers serie af fotografier Occupations’ (1969), der dokumenterer hans ‘heilen’ på steder hvor nazi-terroren havde slået ned, til den israelske kunstner Yael Bartanas udførlige 2009 iscenesættelse af kibbutznikker, der opfører en bosættelse midt i den tidligere jødiske ghetto i Warzawa – mere end blot eksponering af en selvsmagende sans for polemik?
Foredraget er på engelsk. Anselm Kiefer-udstillingens kurator, Anders Kold byder velkommen.
Foredraget, som er gratis for museets gæster, er støttet af GOETHE-INSTITUT DÄNEMARK.
Tilmelding tilrådes på www.louisiana.dk. Billetgebyr 10 kr.

Udstillingen er realiseret med støtte fra OAK FOUNDATION Denmark.
Supplerende støtte fra Den Danske Forskningsfond. 

Museets åbningstider: Tirsdag – fredag kl. 11-22. Lørdag, søn- og helligdage kl. 11-18. Mandag lukket. www.louisiana.dk.

Med venlig hilsen
L O U I S I A N A
Susanne Hartz
Pressechef

Bodum: Hovedsponsor for Louisiana.

Forfatter: Susanne Hartz

Pressechef Louisiana

Skriv et svar