Sidste dag på KV IFF

Kukua.dk er på filmfestival i Tjekkiet. Læs alle indlæggene her.

Så er det ved at være forbi med årets Karlovy Vary International Film Festival i Tjekkiet. Ølteltene er ved at blive pillet ned og de sidste film i programmet bliver vist til et publikum, der tydeligvis ikke har samme overskud som for en uge siden. Der gabes.

I aften finder afslutningsceremonien sted. Der er jakkesæt og kjoler der skal luftes og statuetter der skal gives ud. Der er nogle der skal bukke, nogle der skal takke og en hel del, der bare skal klappe.

Set fra en dansk vinkel er det mest interessante nok om Armadillo vinder i dokumentarfilmskonkurrencen. Det næstmest interessante er at den danske film Oldboys ser ud til at ligge rigtig godt til at vinde årets publikumspris.

For mit vedkommende er det blevet til 34 film. Måske ser jeg en sidste i aften, men det er langt fra sikkert. Man begynder at blive træt af film efter 10 dage, især af film, der minder for meget om hinanden.

De bedste film på festivalen har efter min mening været den franske guldpalmekandidat Of Gods and Men, den tyrkiske guldbjørnsvinder Honey, Days of Heaven (1978) af Terrence Malick, og den danske R, som, så vidt jeg ved, ikke har vundet noget endnu.

Det er altså ikke i hovedkonkurrencen man finder de mest interessante film i Karlovy Vary. Det bedste ved festivalen er muligheden for at se nogle af de film, som kommer i konkurrence på de helt store festivaler (Cannes, Venedig, Berlin), men som for manges vedkommende ikke kommer til Danmark. Og så er det fedt, at festivalen også har retrospektiver og temasektioner a lá det danske Cinematek. I år har især serien med nye belgiske film været interessant.

Maden har ikke været noget at råbe hurra for, men øllen er til gengæld god. På den måde kunne KV IFF godt minde om Roskilde Festival. Her er i hvert fald en festivalstemning, som jeg tror er unik på filmfestivaler. Visningerne er koncentreret på et lille område, og det vrimler med ganske almindelige mennesker, mest studerende, som er interesseret i at se film der er klasser bedre end 97 procent af de film, som normalt vises i biografer. En anden god ting er muligheden for at møde og stille spørgsmål til en stor del af instruktørererne og skuespillerne bag/i filmene på festivalen. Det er fedt!

Skriv et svar