Den tjekkiske tøjbamse vender tilbage

Karlovy Vary viser ikke bare det bedste fra Cannes og Berlin. Festivalen er førende når det gælder Central og Østeuropa. Herunder selvfølgelig tjekkisk film. Af de 14 film jeg har set i løbet af de første tre dage har fire været tjekkiske.

Kuky se vrací   /   Kooky (IMDb)

En børnefilm, af voksne-kan-også-være-med typen som Pixar har spyttet ud på stribe det seneste årti. En 6-årig astmaramt dreng må modvilligt give afkald på sit ikke-vaskbare tøjdyr. Bamsen ender på lossepladsen, men vågner på magisk vis til live, og undviger i sidste øjeblik en enkeltbillet til det evige børneværelse. Herefter går turen hjemad gennem skoven og på sin vej møder Kuky både venner og fjender. ’Herr Gott’, skovens åndelige leder skabt af kartofler og brune klude beskytter Kuky mod de mere fremmedfjendtlige kræfter. Her er ingen Pixar animation eller CGI. Alle optagelser er foretaget ude i skoven og alle fantasivæsener er hånddukker skabt af blade, svampe, plasticflasker, lightere, og hvad man ellers finder i nutidens natur. Den stolte tjekkiske dukketradition fornægter sig ikke. Der kæles i høj grad for detaljerne og optagelserne fra skovbunden er fremragende. Instruktøren er hele Tjekkiets krammedyr, Jan Sverák. Mest kendt i Danmark er hans frygteligt klistrede Oscar-vinder Kolya (1996), men de øvrige film har også taget et utal af priser og er publikumsfavoritter i hjemlandet. Mit bud er at også denne film bliver nomineret til en eller anden Oscar.

Skriv et svar