kukua på KVIFF!

I perioden fra 2. til 10. juli kan I forvente en ny slags indhold på kukua.dk: Opdateringer fra Karlovy Vary International Film Festival i Tjekkiet 2010, også kaldet KVIFF.

KVIFF er, som navnet siger, en international film festival, og faktisk en af de ældste i verden. Festivalen, som foregår i den tjekkiske by Karlovy Vary (tidligere Karlsbad), blev etableret i 1946 (samme år som Cannes) og er – selvom ambitionerne måske nok er mindre end i Cannes, Venedig og Berlin – en af de såkaldte A-filmfestivaler. Det betyder bl.a.  at en hel del film får enten verdenspremiere eller international premiere i Karlovy Vary.

Karlovy Vary er en lille by som, ud over filmfestivalen, er berømt for sine kurbade. Der er fyldt med fine hoteller, og mindeplader for Goethe, Beethoven og en masse andre skrøbelige åndsaristokrater, som har haft glæde af byens langvarige turismetradition. Men festivalen og byen er heldigvis også til at komme til for almindelige mennesker, for eksempel danske universitetsstuderende. Man kan sagtens finde et billigt sted at bo, mad og drikkevarer er til at betale, og et festivalpas, der giver adgang til at se tre film om dagen i de ni dage festivalen varer, koster 1000 tjekkiske kroner (700 for studerende). Som studerende får man altså 27 film for omkring 200 danske kroner. Har man lyst og tålmodighed til det, kan man stå i kø og blive lukket gratis ind til forestillinger med ledige pladser. Er man rigtig ambitiøs og ser en fem-seks film om dagen, kommer man under 5 kroner per film.

At se så mange film er det nok de færreste der får lyst til, selv om biograferne er af så høj kvalitet, at det teoretisk kan lade sig gøre uden at få ondt nogle steder. Byen er rigtig fin at kigge på, omgivelserne er naturskønne, og der er mange steder hvor man kan komme til at drikke en fadøl. Som overalt i Centraleuropa er maden so-so. De første par dage kan man klare sig med knödel og den slags, derefter kan man heldigvis finde mad af mere internationalt tilsnit.

Alle film på festivalen har engelske undertekster, og selv hvis man skulle støde på enkelte svipsere, kan man roligt regne med at komme til at se kvalitetsfilm for resten. Hovedkonkurrencen indeholder et bredt udsnit af film fra hele verden, mens serier fokuserer på fx. det bedste fra Cannes, østeuropæiske film, independent, dokumentar. Der er også film udpeget af filmbladet Variety,  retrospektiver, hyldestserier og i år mulighed for at se australsk exploitation (Ozploitation), film fra Belgien samt musik- og kortfilm. I alt vises 204 forskellige film på årets festival.

Som skrevet vil kukua være tilstede på festivalen, som løber fra den 2. til d. 10. juli. Hvis du er træt af smatten på Roskilde, eller ikke har fået billet, kan du stadigvæk godt nå at komme med til Tjekkiet. Fra Prag, som man kan komme billigt til med fly, går der busser direkte til Karlovy Vary. Hvis du får lyst, kan du skrive til kukuakukua@nullgmail.com og få tips! Hvis ikke kan dækningen af festivalen i år måske give lyst til at besøge Karlovy Vary næste år. Du kan læse om festivalen på http://www.kviff.com. Her er årets plakat:

14330-official-poster-of-the-45th-kviff-2010

Skriv et svar